De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

1.4 Chemische reacties. Wet van massabehoud Bij een chemische reactie is de massa van de beginproducten gelijk aan de massa van de eindproducten. De deeltjes.

Verwante presentaties


Presentatie over: "1.4 Chemische reacties. Wet van massabehoud Bij een chemische reactie is de massa van de beginproducten gelijk aan de massa van de eindproducten. De deeltjes."— Transcript van de presentatie:

1 1.4 Chemische reacties

2 Wet van massabehoud Bij een chemische reactie is de massa van de beginproducten gelijk aan de massa van de eindproducten. De deeltjes worden alleen op een andere manier gerangschikt.

3 Reactietemperatuur De temperatuur waarbij een reactie gaat verlopen.

4 Symbool van energie: E Eenheid: Joule (J)  E = E eind – E begin ENDOTHERM Kost energie  E= + Ontledingsreacties EXOTHERM Komt energie bij vrij  E = - Verbrandingsreacties

5 Exotherme reactie Reactie waar energie bij vrij komt in de vorm van licht, warmte (stollen)

6 reactie Exotherme reactie, warmte wordt afgegeven de temperatuur van het water stijgt

7 2 H 2 O (l) ΔE Exotherm EE Exotherme reactie ΔE = negatief, de reactie kan spontaan verlopen O 2(g) + 2H 2(g)

8 Exotherm Wat zie je wel De reactie verloopt spontaan. De reactie producten hebben een lagere energie toestand dan de beginproducten. Er komt energie vrij bij de reactie.

9 Endotherme reactie Reactie die energie kost (smelten, ontleden) Warmte wordt opgenomen, temperatuur van het water daalt

10 2 H 2 O (l) O 2(g) + 2H 2(g) ΔE ENERGIE DIAGRAM EE Endotherme reactie ΔE = positief, de reactie kan alleen verlopen wanneer voortdurend energie wordt toegevoegd. De reactiewarmte is gelijk aan ΔE: Verschil tussen de E begin en E eind

11 Endotherm Wat zie je nooit De reactie verloopt niet spontaan. Er moet voortdurend energie worden toegevoegd.

12 E act Activerings energie EE beginstoffen overgangstoestand eindstoffen ΔE < 0 Wanneer de reactie eenmaal begonnen is, zorgt de vrijkomende energie dat de rest van de reactie kan verlopen.

13 E act Activerings energie EE beginstoffen overgangstoestand eindstoffen De meeste reacties moeten op gang worden geholpen, de energie die daarvoor nodig is heet activeringsenergie.


Download ppt "1.4 Chemische reacties. Wet van massabehoud Bij een chemische reactie is de massa van de beginproducten gelijk aan de massa van de eindproducten. De deeltjes."

Verwante presentaties


Ads door Google