De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Overvuld maar ondervoed

Verwante presentaties


Presentatie over: "Overvuld maar ondervoed"— Transcript van de presentatie:

1 Overvuld maar ondervoed

2 Stelling Wie eet volgens de schijf van vijf krijgt ruim voldoende vitamines en mineralen binnen!

3 Stelling Fructose is gezond

4 Roomboter is slecht en zonnebloemolie is goed voor hart en bloedvaten!
Stelling Roomboter is slecht en zonnebloemolie is goed voor hart en bloedvaten!

5 Our habits define our future?

6 Stelling Wie eet volgens de schijf van vijf krijgt ruim voldoende vitamines en mineralen binnen!

7 TNO TNO onderzoek toonde in 1995 al aan dat we voedingstekorten hebben zelfs als we eten volgens de voorschriften Uit dit TNO rapport bleek al dat tekorten aan vitamine A, selenium en koper bij de gehele bevolking voorkomen. Daarnaast bleek inname van vitamine D, calcium, ijzer, zink en magnesium bij specifieke bevolkingsgroepen te laag

8 Voedingscentrum Rapport ‘Richtlijnen goede voedselkeuze’ van 2007:
Zelfs als we ons houden aan de ‘Schijf van vijf’ van het Voedingscentrum hebben we ook nu nog tekorten aan foliumzuur, vitamine D, vitamine A, ijzer, selenium en zink Daarbij moeten we nog bedenken dat slechts een heel klein deel van ons zich aan de voedingsvoorschriften van de ‘Schijf van vijf’ houdt

9 Wageningen “De kwaliteit van onze andijvie, bloemkool en wortelen holt achteruit. In de afgelopen twintig jaar is de aanwezigheid van vitaminen en mineralen in de zogeheten vollegrondsgroente fors teruggelopen, soms met meer dan vijftig procent”

10

11

12

13

14

15  Percentage mensen (20 jaar en ouder) met overgewicht en ernstig overgewicht in de periode a, gestandaardiseerd naar leeftijds- en geslachtsverdeling in 1981 (Bron: CBS StatLine, 2013).

16  Percentage kinderen en jongeren (2 tot 21 jaar) met overgewicht en ernstig overgewicht in 1980, 1997 en 2010 (Bron: TNO, 2010a).

17

18

19 Roomboter is slecht en zonnebloemolie is goed voor hart en bloedvaten!
Stelling Roomboter is slecht en zonnebloemolie is goed voor hart en bloedvaten!

20 Hoe zit het dan met vet? Heersende opinie:
Van vet wordt je dik Van vet stijgt je cholesterol Van vet krijg je hartvaatziekten Maar klopt dit eigenlijk wel? Ja/Nee

21 Minder vet…

22 Bewijs Van vet wordt je minder snel dik dan van suiker
Er is geen direct verband tussen vet en cholesterol Er is geen direct verband tussen verzadigd vet en hartvaatziekten…

23 Een recente meta-analyse door Skeaf en Miller (2009) in opdracht van de FAO en WHO sloot hierop aan. De resultaten van de meta-analyse lieten zien dat het niet uitmaakte of mensen een dieet gebruikten met een lage inname van verzadigd vet of een hoge inname. Het risico op het krijgen van of het overlijden aan een coronaire hartziekten was in beide gevallen gelijk.

24 Maar niet alle vetten zijn gezond
Transvetten (kunstmatig geharde vetten) Een verkeerde verhouding van onverzadigde vetzuren (te veel omega 6 t.o.v. omega 3) Oxidatiegevoeligheid PUFA’s ??? Vooral in “knutselvoer”

25 Omega 6…

26

27

28 Vraag Hoeveel suikerklontjes is dat? !!!

29

30 Wat is suiker eigenlijk?
glucose fructose

31 Glucose in de hoofdrol Energie: Geen verzadiging Verslavend
Brandstof cellen Opslag in lever/spier (als glycogeen) Opslag als vet Geen verzadiging Verslavend

32 Robert H Lustig

33 Stelling Fructose is gezond

34 Fructose in hoofdrol Zoeter dan suiker (Geen verzadiging!)
Geen noodzakelijke suiker! Kan niet (direct) worden gebruikt als brandstof…maar Opslag als vet in lever…

35 Non alcoholic fatty liver (NASH)

36 En fruit dan? Fruit was “vroeger” niet hele jaar beschikbaar
Bevat verhoudingsgewijs weinig fructose Bevat ook vezels (ook in de schil) En bovendien heel veel gezonde bestanddelen (ook in de schil)!

37 Appeltje schillen? Liever niet!

38 Suiker waar zit het (niet) in?

39

40

41 Intermezzo…

42 Casus Martijn Ontbijt: Kellog’s Smacks (6) met glas jus d’orange (4) 10-uurtje: Snelle Jelle (6) met roosvicee (4) Lunch: 1 boterham met Nutella (2), 1 boterham met kaas en 1 met jam (2) met fristi (4) 15-uurtje: Koek of reep (2) met glas cola (4) Diner: Pasta met bolognesesaus uit pakje (2) met glas dubbelfris (4) Vla (7) 20-uurtje: Appelsap (3) met koekje (2) Totaal: 52 suikerklontjes en daar komen nog de koolhydraten uit brood en pasta bij!!!

43 >200 gram per dag >70 kilo per jaar!
En Martijn weegt (nog) geen 70 kilo!!!

44 We schrappen… Maar nog steeds 30 suikerklontjes… Ontbijt:
Kellog’s Smacks (6) met glas jus d’orange (4) 10-uurtje: Snelle Jelle (6) met roosvicee (4) Lunch: 1 boterham met Nutella (2), 1 boterham met kaas en 1 met jam (2) met fristi (4) 15-uurtje: Koek of reep (2) met glas cola (4) Diner: Pasta met bolognesesaus uit pakje (2) met glas dubbelfris (4) Vla (7) 20-uurtje: Appelsap (3) met koekje (2) Maar nog steeds 30 suikerklontjes…

45 Ca.120 gram per dag Ca.40 kilo per jaar! =EU gemiddelde 2005!

46 Maar wat dan wel? Water/thee ipv frisdrank of vruchtensappen
Ontbijtgranen zonder of met weinig suiker Minder eetmomenten (zoet!!) tussendoor Kaas/vis/vleeswaren/notenpasta ipv zoet Zelf bakken met minder (75%minder!) suiker Toetjes zonder suiker (zelf vruchten of zoet toevoegen). Dus geen “knutseltoetjes”

47

48

49

50

51 Zoetstoffen ??? Alle stoffen die zoeter zijn dan glucose, daar hebben we in de hersenen geen verzadigingssysteem voor met als gevolg ... Saccharose (tafelsuiker) als zoetstof staat op 1 Glucose op 0,7 Fructose op 1,15 Stevia is , zo zoet is het !!!

52 Zoetstoffen ... Brein verwacht energie bij zoete smaak, maar krijgt geen calorieën! Hormoonsysteem raakt ontregeld Als dit vaak gebeurt, gaat het brein om meer zoet vragen…honger!

53 Kortom… Wetenschap: Een calorie is geen calorie!
Vooral suiker is het grote gevaar Dilemma: Eigen verantwoordelijkheid of maatschappelijk probleem? Oplossing: normaal leven…maar wat is dat?

54 In ieder geval minder suiker en meer bewegen !!!


Download ppt "Overvuld maar ondervoed"

Verwante presentaties


Ads door Google