De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Armoede in België Enkele armoedecijfers in het kader van de actie “Rode Centjes”

Verwante presentaties


Presentatie over: "Armoede in België Enkele armoedecijfers in het kader van de actie “Rode Centjes”"— Transcript van de presentatie:

1 Armoede in België Enkele armoedecijfers in het kader van de actie “Rode Centjes”

2 Armoede in België > Een jongere op de vijf is arm of loopt het risico arm te worden 15% van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Die armoedegrens geeft aan welk bedrag een persoon of een gezin nodig heeft om te leven. Onder die grens is het risico om in armoede te belanden hoog. In België gaat men ervan uit dat een gezin met twee kinderen 2.100 euro nodig heeft om te leven, een alleenstaande 1.000 euro.

3 Armoede in België > Sommige groepen zijn vatbaarder voor armoede Eenoudergezinnen, namelijk als een ouder alleen voor de kinderen zorgt.  een op drie leeft in armoede of dreigt erin terecht te komen. Jongeren van wie de ouders niet of weinig werken.  drie op de vier lopen hetzelfde gevaar. Jongeren van wie de ouders geen EU-burgers zijn.  een op de twee dreigt in armoede te leven.

4 Armoede in België > Armoede heeft veel aspecten Slecht gehuisvest zijn; in een te kleine, slecht verwarmde woning leven; of in een troosteloze of vervallen buurt. Slechte schoolresultaten halen omdat niemand je thuis kan helpen of er geen plaats is waar je rustig kunt werken. Vaak ziek zijn, omdat een dokter en geneesmiddelen te duur zijn. Arm zijn, kan betekenen

5 Armoede in België > Armoede heeft veel aspecten Niet naar een sportclub of tekenacademie kunnen omdat je het inschrijvingsgeld en het nodige materiaal niet kunt betalen. Niet naar de bioscoop, het theater of een pretpark gaan zoals andere jongeren. De schoenen of kleren die je nodig hebt en het speelgoed of de boeken die je zou willen, niet kunnen kopen. Maar vooral, niet genoeg te eten om je honger te kunnen stillen.

6 Armoede in België > Armoede heeft veel aspecten Armoede in België In België leven 424.000 jongeren onder de armoedegrens. – Een jongere op de tien in Vlaanderen – Een jongere op de vier in Wallonië – Bijna een jongere op de twee in Brussel Voor een gezin met twee volwassenen en twee kinderen ligt de armoedegrens op 2.100 euro per maand.

7 Armoede in België > Een jongere op de vijf lijdt honger De Belgische Voedselbanken helpen mensen die niet genoeg eten hebben. Ze bestrijden honger en verspilling door de overschotten van de levensmiddelenindustrie en van de supermarkten in te zamelen. De ingezamelde levensmiddelen worden dan via 614 liefdadigheidsorganisaties en met de medewerking van 224 vrijwilligers verdeeld onder de minstbedeelden.

8 Armoede in België > Een jongere op de vijf lijdt honger Steeds meer armen doen een beroep op de Belgische Voedselbanken. Bron: jaarverslag 2013 van de Belgische Federatie van Voedselbanken

9 Armoede in België > Inzamelactie Rode Centjes van 1/12/14 tot 16/01/15 Om de Voedselbanken de middelen te bezorgen om meer maaltijden aan te bieden, organiseren we deze winter voor de vierde keer een grote inzamelactie van ‘Rode Centjes’. Het is de bedoeling alle rode centjes die in zakken van kleren en laden rondslingeren, bijeen te zoeken en naar een bankkantoor te brengen. 3 EUR = 1 warme maaltijd

10 Armoede in België > Inzamelactie Rode Centjes 1/12/14 tot 16/01/15 38.800 maaltijden 116.500 euro Vorig jaar zamelden we met de inzamelactie Rode Centjes 116.500 euro. Daarmee konden de Voedselbanken ruim 38.800 maaltijden aanbieden. We rekenen op jullie om zo veel mogelijke rode centjes in te zamelen, zodat de Voedselbanken nog meer maaltijden kunnen aanbieden aan mensen in ons land die honger lijden.

11 Armoede in België > Bronnen www.jongerentegenarmoede.be, de website van de Staatssecretaris voor Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding. www.jongerentegenarmoede.be Het jaarverslag 2013 van de Belgische Federatie van Voedselbanken


Download ppt "Armoede in België Enkele armoedecijfers in het kader van de actie “Rode Centjes”"

Verwante presentaties


Ads door Google