De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Een sterk onderschatte klus Hans Stuivenberg Almere

Verwante presentaties


Presentatie over: "Een sterk onderschatte klus Hans Stuivenberg Almere"— Transcript van de presentatie:

1 Een sterk onderschatte klus Hans Stuivenberg Almere
Bouw Sharpie schaal 1:5 Een sterk onderschatte klus Hans Stuivenberg Almere

2 Altijd al een zeilboot willen hebben
Altijd al een zeilboot willen hebben. Enthousiast geworden door Mini-Sail in Almere in 2002 en geïnfecteerd door een merkwaardig virus (met dank aan Hans Tieland). Ik ben dus op zoek gegaan naar de tekeningen van een Sharpie omdat ik a: daar zelf in heb gezeild en b: dacht “een knikspantje, lekker rechttoe rechtaan”.

3 Op een plaat hout de spanten op schaal afgetekend en daar klemmen op gemaakt om de spanten op vast te zetten.

4 Eiken steven en slemphout op de bouwmal

5 De spantopbouw

6 Precisiewerk en blaren
Alle 11 spanten bestaan uit meerdere delen en dienen ook nog overeenkomstig het klassevoorschrift van het juiste hout (eiken) en afmetingen te zijn: zagen, meten, schuren, lijmen en klemmen.

7 Tips en trucs Bij de opbouw van het spantenplan bleek dat het buigen van bijvoorbeeld de kimweger (ander woord voor moeilijk houtje) zonder regelmatig ervaren modelbouwers te consulteren niet ging. Goede raad en voorbeelden te over en met branden, koken en buigen van de diverse onderdelen begon het ergens op te lijken.

8

9 Aanbrengen van de huidplaten
Volgens het klassevoorschrift mag de huid uit ocumé of mahonie bestaan.

10 Besturing en bediening
De opzet is een natuurgetrouw, zeilend model te maken. Dus een zender aangeschaft met servo’s en winches. Uiteraard na eerst overal te hebben geïnformeerd over wat die dingen doen en hoe het moet worden ingebouwd. En wat het kost, want het kost dus. Maar we hebben het nodig voordat het dek er op gaat. Dus dan kost het maar.

11

12 Geduld en begrip Na bijna twee jaar is de romp bijna klaar. De volgende stap is het dek aanbrengen en bedieningen van schoten en roer inbouwen. Dan komt het rondhout, tuigage etc. nog. Ik doe geen voorspellingen maar het zal nog wel even duren voordat er een fles (schaal 1:5) Champagne tegenaan gaat.

13 12m2 Sharpie klasse Technische gegevens 12m² Sharpie: Lengte romp: 5,99 meter Breedte: 1,43 meter Diepgang zonder zwaard: 0,16 meter Diepgang met zwaard: 0,96 meter Minimum gewicht romp: 230 kilo Totaal oppervlakte zeilen ongeveer 16m²

14 Inspiratie opgedaan o.a. via de 12m2 Sharpie klasse vereniging.
Kijk ook eens op: Site van de klasse organisatie met tekeningen, foto’s en bouwtekeningen. NED 33 Antiek

15 We gaan dus lekker door met knutselen
Mahonie bodem, huid en spiegel. De rest is van eiken.

16 Hier worden de bevestigingen van de servo’s etc. al zichtbaar.

17 De romp is klaar op het dek na. Tijd om de bediening in te bouwen.

18 Omdat het model straks echt te water moet bestaat uiteraard de kans dat het een keer omslaat. Daarom het voorste deel zoveel mogelijk gevuld met piepschuim. Dat scheelt zeker 2,5 liter water.

19 Nu het dek aanbrengen Mahonie stroken gelijmd, geschuurd en vervolgens de kuiprand van ocume en schuurlijst van essen aangebracht. Een mastkoker van eikenhout en het eerste beslag.

20

21

22

23

24

25 Steeds een beetje meer boot:
Voor het roer is het beslag van messing en rvs gemaakt. Het blijkt niet simpel om aan de nodige kleine schroefjes, boutjes en moertjes te komen. Uiteindelijk heb ik het meeste gewoon gekregen, da’s wel zo makkelijk.

26 Mijlpaal: Hiswa 2006 Op de Hiswa van 2006 was Minisail vertegenwoordigd met een groot aantal modellen. Vaak naast het origineel op de stand van het Nederlands Watersport Verbond. Hiernaast mijn modelletje, nog zonder mast, naast de Pampus van Hans Tieland.

27 November 2007 Het model is nagenoeg gereed.
Slechts het tuig moet nog worden gemaakt. Dat zal ongetwijfeld weer een flinke klus worden maar na vijf jaar zijn we wel wat gewend. Komende zomer dan eindelijk te water?


Download ppt "Een sterk onderschatte klus Hans Stuivenberg Almere"

Verwante presentaties


Ads door Google