De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Toelichting van het thema 2013. Waarom dit thema? Nieuwe slogan Gemeente Hove: “Want het dorp is een wereld” gebaseerd op werk van onze beroemde dorpsgenoot.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Toelichting van het thema 2013. Waarom dit thema? Nieuwe slogan Gemeente Hove: “Want het dorp is een wereld” gebaseerd op werk van onze beroemde dorpsgenoot."— Transcript van de presentatie:

1 Toelichting van het thema 2013

2 Waarom dit thema? Nieuwe slogan Gemeente Hove: “Want het dorp is een wereld” gebaseerd op werk van onze beroemde dorpsgenoot Paul van Ostaijen in een nooit gepubliceerd werk: “Het landhuis in het dorp” Beschrijft zijn gevoelens bij zijn aankomst met de trein in Hove, toen hij als 17-jarige in 1913 verhuisde vanuit de stad.

3 Waarom dit thema? “Het landhuis in het dorp ” Zijn moeder had hem gezegd: [‘]Vanavond wonen we buiten. Van school kom je daarheen.’ - Hij had nooit in een ander huis, dan dat waar hij geboren was gewoond. Omdat hij vandaag in een ander huis wonen zou, was er een groot gevoel van frisheid in hem. Dat nieuwe huis zou buiten de stad zijn. Twintig minuten trein Van op het perron begon hij aan het dorp te denken, onafgebroken tans tot hij het dorp zou bereikt hebben. Het dorp was machtiger dan de stad. Hij kon zich niet voorstellen dat er iets voorbij het dorp lag. Aan het eind van de wereld had men een kruis kunnen zetten; dat kruis zou het dorp geweest zijn.

4 Het Dorp Terwijl zijn jongere broer, Cor, hem opwacht, denkt hij na over het dorp het is beter een gans leven naar de kennis van het dorp te zoeken, het is beter ten slotte het dorp te kennen, dan slechts half de wereld. Want het dorp is een wereld. Om het te illustreren voegde hij er bij: ‘en de wereld is een groot dorp.

5 Artistieke invulling Eigenzinnig als we zijn… hebben we de slogan omgekeerd en aangevuld: de wereld kleurt het dorp kleurt de wereld Thema bestaat uit 3 elementen: Wereld, kleur, dorp Zij vullen elkaar aan, en zijn tegelijk tegenstrijdig Kleur is het bindmiddel dat we zoeken

6 Inspiratiebronnen De WERELD is een DORP, nabij, bekend en toch anders Globalisering voelen we allen, met voor- én nadelen Opwarming van de aarde Waar komen onze dagelijkse dingen vandaan die we vandaag overal kopen in ons dorp: uit heel de wereld! Ons voedsel uit Egypte, Kenia, Zuid-Afrika… Chileense wijn, exotisch fruit… Waar wordt onze kledij gemaakt? Onze computers, GSM’s, smartphones, iPad’s Namaak, “Made in…”, maar weinig nog hier bij ons Goedkope arbeidskrachten, maar ook slechte werkomstandigheden

7 Inspiratiebronnen KLEUR

8 Inspiratiebronnen KLEUR geeft diepgang in het dorp en de wereld Symboliek van kleur Rood: kleur van de liefde Oranje: kleur van de verzoening Geel: kleur van de vreugde Groen: kleur van de Hoop Regenbogen (met een pot goud aan het eind ;-) Couleur locale Kleur bekennen Kleur van je stem

9 Inspiratiebronnen Kinderen geven kleur in ons dorp

10 Inspiratiebronnen KINDEREN brengen kleur in het dorp KINDEREN zijn de toekomst van de wereld Hoe voed je kinderen op tot wereldburgers? Hoe leren leeftijdgenootjes in het buitenland? Hoe gaan kinderen in Oeganda naar school? Vieren kinderen kerstmis in Bolivia? Hoe spelen kinderen in India in hun dorp?

11 Inspiratiebronnen Aanvoelen wat er leeft in een dorp in de wereld HIV, hongersnood en tekort aan zuiver drinkwater. Solidariteit zonder grenzen Recht op opvoeding: geeft kleur aan je verdere leven Sikiliza Leo als een teken van solidariteit vanuit ons dorp


Download ppt "Toelichting van het thema 2013. Waarom dit thema? Nieuwe slogan Gemeente Hove: “Want het dorp is een wereld” gebaseerd op werk van onze beroemde dorpsgenoot."

Verwante presentaties


Ads door Google