De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Mutaties Paragraaf 4.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Mutaties Paragraaf 4."— Transcript van de presentatie:

1 Mutaties Paragraaf 4

2 Mutaties Wanneer een chromosoom beschadigd raakt kan de informatie voor erfelijke eigenschappen veranderen. Een plotselinge verandering van het genotype wordt een mutatie genoemd. Mutaties kunnen in iedere cel plaatsvinden.

3 Mutanten Een organisme waarbij een mutatie te zien is in het fenotype noemen we een mutant. Een albino is een voorbeeld van een mutant.

4 Bij mensen kunnen bijzondere mutaties voorkomen.

5 Albinisme Door een mutatie is het lichaam van een albino niet in staat om pigment te vormen. De huid van een albino is bleek van kleur. Albinisme komt voor bij mensen en dieren.

6 Albinisme bij mensen.

7 Albinisme bij dieren.

8 Oorzaken van mutaties Mutaties kunnen spontaan plaatsvinden.
Meestal vinden mutaties plaats door invloeden vanuit het milieu (blootstelling aan straling of bepaalde chemische stoffen). Invloeden die straling veroorzaken worden mutageen genoemd.

9 Mutaties kunnen resulteren in vreemde fenotypes.

10 Mutagene invloeden STOFFEN asbeststof sigarettenrook STRALING
uv-straling (zonlicht) röntgenstraling radioactieve straling Waarschuwing voor kankerverwekkende stoffen. Waarschuwing voor radioactieve straling.

11 Asbest Asbest is een stof die lang is gebruikt bij de bouw en inrichting van woningen. Microscopisch kleine asbestdeeltjes komen vrij wanneer met dit materiaal gewerkt wordt. Asbestdeeltjes zijn kankerverwekkend wanneer zij worden ingeademd.

12 Asbest dakpannen worden van huizen verwijderd.

13 Tabaksrook In tabaksrook zitten meer dan 40 kanker-verwekkende stoffen. Zowel roken als passief roken (meeroken) zijn schadelijk. Rokers gaan gemiddeld jaar eerder dood (vaak aan longkanker).

14 “Wees lief voor rokers, ze leven al zo kort!”

15 Mutaties door straling
Mutaties kunnen plaatsvinden door straling. Door sommige mutaties kunnen cellen ongeremd gaan delen en ontstaat een gezwel (tumor). Straling veroorzaakt kanker. Straling veroorzaakt afwijkingen bij baby’s.

16 UV-straling UV-straling zit in zonlicht.
Mensen hebben UV-licht nodig om vitamine D te maken. Een teveel aan uv-straling kan huidkanker veroorzaken. Sinds zonnebaden een trend is (vanaf 1945) is de kans op een melanoom (huidkanker) met 2000% toegenomen.

17 Vitamine D Donkere mensen zijn beter beschermd tegen te veel zonlicht.
Donkere mensen komen bij weinig zonlicht eerder vitamine D tekort. Vitamine D zorgt o.a. voor sterkere botten.

18 Eén van de eerste röntgenfoto’s uit 1896 door Wilhelm Röntgen.
Röntgenstraling Röntgenstraling veroorzaakt mutaties. Röntgenstraling wordt door artsen gebruikt om röntgenfoto’s te maken. Er worden niet meer foto’s gemaakt dan strikt nood zakelijk, en voortplantings organen worden beschermd tegen straling. Eén van de eerste röntgenfoto’s uit 1896 door Wilhelm Röntgen.

19 Radioactieve straling
Radioactief materiaal wordt vooral gebruikt voor: energie opwekking (kerncentrales) medische behandelingen wapens Het gebruikte radioactieve materiaal is gevaarlijk door afgifte van straling.

20 Hiroshima en Nagasaki (Japan)
De Amerikanen gooien tijdens de tweede wereldoorlog twee atoombommen op Hiroshima en Nagasaki (1945). Aantal doden: Direct: Later: (Naar schatting, door stralingsziekte en kanker.)

21 De atoombom, de ontploffing, en wat er nog overbleef van Hiroshima.

22 Dit gebouw stond na de klap nog overeind.
Het dient tegenwoordig als monument.

23 Tsjernobyl (Oekraïne)
Kernreactor ontploft ‘s nachts in 1986, en fall-out (radioactief stof) bereikt Nederland. Aantal doden: Direct: 31 Later: (Naar schatting, door stralingsziekte en kanker.) Door de ramp zijn mensen permanent geëvacueerd. Een gebied met een doorsnede van 60 km is onbewoonbaar (nog steeds!!!).

24 Eén van de kernreactoren in Tsjernobyl.

25 Fukushima (Japan) Deze kernramp in 2011 werd veroorzaakt door een tsunami. 3 doden, mensen geëvacueerd.

26 Eén van de kernreactoren in Fukushima na de ramp.

27 Radioactief afval Onder andere kerncentrales produceren radioactief afval. Radioactief afval kan niet worden verwerkt, maar wordt opgeslagen. Radioactief afval van nu blijft nog meer dan jaar gevaarlijk voor mensen.

28 Radioactief afval wordt onder andere opgeslagen in oude zoutmijnen.

29 Celdeling en gezwellen
De snelheid van celdeling in verschillende delen van het lichaam wordt nauwkeurig geregeld. Soms delen cellen zich snel en ongeremd.  Er ontstaat een gezwel (tumor). Gezwellen worden verdeeld in twee groepen, namelijk: goedaardig kwaadaardig

30 Goedaardige gezwellen
Een goedaardig gezwel: groeit langzaam. verstoort de bouw van omliggende weefsels niet. wordt operatief verwij derd wanneer het te groot wordt. Patiënten zijn na de operatie genezen.

31 Kwaadaardige gezwellen
Een kwaadaardig gezwel: groeit veel sneller dan een goedaardig gezwel. verstoort de bouw van omliggende weefsels.

32 Kanker Bij kanker ontstaat ergens in het lichaam een kwaadaardig gezwel. Kanker wordt veroorzaakt door mutaties in bepaalde genen van een cel. Door de mutatie gaat de cel ongeremd delen. Cellen van het gezwel komen terecht in bloed of lymfe en verspreiden zich door het lichaam, waar ze op nieuwe plekken verder delen (uitzaaiing).

33 Behandeling van kanker
Het eerste kankergezwel is meestal behandelbaar, en dus niet dodelijk. Behandeling gebeurt door: het gezwel operatief te verwijderen. het doden van de cellen van het gezwel (door bijvoorbeeld bestraling).

34 Metastase Wanneer er door uitzaaiing nieuwe gezwellen zijn gevormd spreken we van de metastase. Vaak zijn niet alle gezwellen helemaal te verwijderen of behandelen. De meeste kankerpatiënten sterven aan uitzaaiing. Kanker is het best te genezen wanneer het vroegtijdig ontdekt wordt.

35 Het verloop van kanker 2 3 4 1 1 Gezond weefsel.
2 Een gezwel ontstaat. 3 Het gezwel verstoort de bouw van omliggende weefsels. 4 Tumorcellen reizen door het lichaam en vormen nieuwe gezwellen op andere plekken.

36 Kankeronderzoek Kanker is één van de belangrijkste doodsoorzaken.
25 tot 30% van de wereldbevolking overlijdt aan kanker. Wereldwijd wordt veel onderzoek gedaan naar bestrijding van kanker.

37 Kanker is een ziekte Iedereen kent wel iemand die kanker heeft. Jij ook? Kanker is een ziekte, geen scheldwoord.


Download ppt "Mutaties Paragraaf 4."

Verwante presentaties


Ads door Google