De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Renovatie van het orgel Parochie Petrus en Paulus.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Renovatie van het orgel Parochie Petrus en Paulus."— Transcript van de presentatie:

1 Renovatie van het orgel Parochie Petrus en Paulus

2 Het orgel is gerenoveerd Afgelopen tijd hebt u de orgelklanken in de kerk moeten missen, maar sinds een paar weken kunnen we weer genieten van dit mooie instrument. Het mechanische orgel werd gebouwd in 1969 door de firma Pels & Van Leeuwen (destijds Alkmaar, nu Den Bosch). Ze waren er trots op het orgel ook nu weer te mogen renoveren. Wat is allemaal gebeurd? De wengéhouten toetsen van de manualen waren ver ingesleten. Deze zijn vernieuwd en nu van ebbenhout gemaakt. Ook de toetsen van het pedaalklavier waren op diverse plaatsen afgesleten. Ze zijn hersteld zodat het orgel weer beter bespeelbaar is. Verder zijn alle onderdelen van het orgel, tot en met het kleinste, schoongemaakt. De orgelkast was helemaal leeg.firma Pels & Van Leeuwen

3 Het orgel telt 750 pijpen, verdeeld over 12 registers (4 op het hoofdwerk, 5 op het borstwerk, en 3 op het pedaal). In vakkringen wordt deze registers samen dispositie genoemd. Eén register werd compleet vernieuwd, van een ander zijn de pijpen verlengd, en een derde is van plaats veranderd. Alle orgelpijpen werden opnieuw op aanspraak en egaliteit gecontroleerd. Daarna werd alle pijpen geïntoneerd en als laatste werd het orgel gestemd. Bij de renovatie heeft onze vaste organist Rob Nederlof een belangrijke adviserende rol vervuld.

4 De bruikbaarheid van het orgel is door dit alles versterkt en het orgel heeft een wat andere klankkleur gekregen. Zoals u misschien zelf al hebt gehoord, is de klank milder geworden, maar hij bleef wel karaktervol. Volgens kenners klinkt het orgel nu meer ontspannen. Al met al kunnen wij trots zijn op ons gerenoveerde orgel. We hopen dat velen van u haar mooie klanken mogen beluisteren in een viering of tijdens een concert. Voor dit artikel werd dankbaar gebruik gemaakt van informatie van Piet van der Meijden, medewerker van Pels & Van Leeuwen, die de afgelopen maanden vele uren in de kerk heeft doorgebracht.

5

6 Tekstblok

7


Download ppt "Renovatie van het orgel Parochie Petrus en Paulus."

Verwante presentaties


Ads door Google