De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Wat is er aan de hand?

Verwante presentaties


Presentatie over: "Wat is er aan de hand?"— Transcript van de presentatie:

1

2 Wat is er aan de hand? http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20080701_broeikaseffect02

3 Goed nieuws: JIJ kunt verschil maken!

4 Target Onze school gaat een steentje bijdragen! De uitdaging: krijg met de hele school de energierekening omlaag! De directie en docenten ondersteunen jullie plannen.

5 The earth provides enough to satisfy everyone’s need but not everyone’s greed Mahatma Gandhi Bron: http://methodofsolutions.com

6 Filmpje Hoe krijg je het energieverbruik omlaag? Er zijn slimme en minder slimme ideeen. http://youtu.be/9E8_NEtkCMw Wij zoeken vandaag naar slimme ideeen!!!

7

8 Introductie Bij het thema LICHT ga je werken aan een verbeterplan dat te maken heeft met verlichting. Deze korte les gaat over licht, soorten verlichting, het energieverbruik en … over de kosten.

9 Nachtverlichting Bron: http://www.cynosura.nl/?p=8978

10 Wie doen op school het licht uit? Op welke momenten kunnen de lampen uit? Wie zijn daarvoor allemaal verantwoordelijk? Gebeurt dit ook altijd?

11 Er zijn allerlei soorten lampen Een zuinige lamp geeft veel licht en gebruikt weinig energie. De eenheid voor licht = lumen (lm) De eenheid voor energieverbruik = Watt (W)

12 Soorten licht Meer lumen en minder Kelvin? Stel het zelf in: http://www.milieucentraal.nl/media/880969/lumen-kelvin-2010-def.swf Hoeveel lumen geeft deze lamp? En hoeveel Kelvin (K)?

13 Spaarlampen Spaarlampen heten zo omdat ze energie te besparen. Dat is fijn, maar hebben ze ook een nadeel? http://www.trosradar.nl/uitzending/archief/d etail/aflevering/22-10-2012/spaarlampen-1/ (fragment tussen 8:26 – 10:11) http://www.trosradar.nl/uitzending/archief/d etail/aflevering/22-10-2012/spaarlampen-1/ Waarom moeten spaarlampen en LED-lampen bij het chemisch afval?

14 Energieverbruik Hoeveel Watt (W) verbruikt deze lamp? Welke informatie zie je allemaal nog meer? Bron: Philps

15 De kosten van een lamp Wat kost een lamp? Dat hangt samen met: hoeveel de lamp in de winkel kost hoe lang de lamp mee gaat wat de kosten zijn van het energieverbruik

16 Hoe duur is elektriciteit? Elektriciteit kost per kilowatt per uur ongeveer 22 cent. Is dat veel of weinig? Even rekenen… De ledlamp verbruikt 12 Watt dat is 0,012 kilowatt Als de lamp 1000 uur aan is, kost dit 1000 uur x 0,012 kilowatt x 0,22 euro = ?

17 Maar als deze halogeenlamp van 50 watt net zo lang aan is, wat kost dit dan? 1000 uur x 0,05 kilowatt x 0,22 euro = ? Bron: Stekkers.eu

18 Met minder energie Voor verlichting is niet zo veel energie nodig. Maar ook kleine beetjes energiebesparing helpen. Helemaal als alle 900.000 middelbare scholieren in Nederland dit belangrijk vinden.

19

20 Test wat je weet Heb je het tot nu toe begrepen? Bekijk je aantekeningen en beantwoord met je groepje de vragen op het werkblad themales LICHT.

21 De antwoorden 1. Welke soorten verlichting veroorzaken de lichte vlekken in Nederland? 2. Kun je redenen bedenken waarom deze verlichting ’s nachts aan moet blijven? Vind je dat er wel wat verlichting uit kan? 3. Wat betekent deze informatie op de lamp? (806 lumen, 12W, 2700K, 25.000h)

22 4. Wat betekent het als een lamp zuinig is? 5. Waarom geen spaarlamp op het toilet? 6. Wat vinden jullie: hoe gaat onze school om met verlichting? 7. Hoeveel besparing is door gedragsverandering lijkt jullie mogelijk?

23

24 Circuitles Straks ga je op onderzoek. Je werkt in je groepje. Gebruik de werkbladen die je mee krijgt. Maak aantekeningen! Dit onderzoek is de voorbereiding op het maken van een verbeterplan.

25 Resultaat 1.Hoeveel lampen van welke soort zag je in het lokaal? 2.In welk jaargetijde is de gloeilamp een verspiller? 3.Wat is de zuinige-lampen top 4? 4.Hoe vond je het om het energieverbruik te meten? Klopte de meting met de informatie op de verpakking?

26 5. Ben je het wel of niet eens met een verbod op gloeilampen? 6. Was op dat moment het daglicht voldoende om bij te kunnen werken? Was er op alle tafels evenveel licht? Hoeveel schakelaars zijn er voor de plafondverlichting? 7. Hoeveel geld besparen we, als alle lampen in alle lokalen uit gaan in alle pauzes gedurende een heel jaar?

27

28 Verbeterplan Lampen uit als je ze niet nodig hebt. Dat is het doel van jullie verbeterplan. Kun je dit voor elkaar krijgen door iets in je gedrag te veranderen? Het gaat dus niet om een technische oplossing, maar om een gedragsverandering. Hoe zorg je dat iedereen (leerlingen en docenten) meewerkt om het doel te bereiken? Bedenk daarvoor een actie.

29 Pitch Zijn jullie klaar met het verbeterplan? Bereid dan een pitch voor. Een pitch is een korte presentatie waarmee je iedereen overtuigt en enthousiast maakt. Je mag simpele hulpmiddelen inzetten.


Download ppt "Wat is er aan de hand?"

Verwante presentaties


Ads door Google