De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

BIJEN. Inhoud de koe en de bij. individu. de bij en de geschiedenis. werkster van a tot z. nectar en honing. de koningin en haar hofhouding. ziektes.

Verwante presentaties


Presentatie over: "BIJEN. Inhoud de koe en de bij. individu. de bij en de geschiedenis. werkster van a tot z. nectar en honing. de koningin en haar hofhouding. ziektes."— Transcript van de presentatie:

1 BIJEN

2 Inhoud de koe en de bij. individu. de bij en de geschiedenis. werkster van a tot z. nectar en honing. de koningin en haar hofhouding. ziektes. wespen en hommels. bijentaal.

3 de koe en de bij voortbeweging voedsel voor de jongen ogen

4

5

6 de koe en de bij. Individu ? de bij en de geschiedenis. werkster van A tot Z nectar en honing. de koningin en haar hofhouding. ziektes. wespen en hommels. bijentaal.

7 Een bij is onderdeel van een samenleving. Zonder volk heeft ze geen overlevingskans: Een werkster kan zich niet voortplanten, een individuele bij gaat dood van de kou. 40.000 tot 80.000 bijen

8 de koe en de bij. Individu ? de bij en de geschiedenis. nectar en honing. de koningin en haar hofhouding. ziektes. wespen en hommels. bijentaal.

9 Wilde bijen leven sinds duizenden jaren in holle bomen de bij en de geschiedenis

10 Honing, eeuwenlang de enige zoete stof uit de natuur

11

12

13

14 Honing: Symbool voor de liefde: Soms pijnlijk (de bijensteek) Soms zoet, het zoete minnen.

15

16 de koe en de bij. individu. de bij en de geschiedenis. werkster van A tot Z. nectar en honing. de koningin en haar hofhouding. ziektes. wespen en hommels. bijentaal.

17 werkster van A tot Z. Cellen poetsen Dag 1 t/m 6

18 werkster van A tot Z. Cellen poetsen Larven voeren Larven verwarmen Dag 1 t/m 6 C 35,5 {

19 Ventileren

20 { Stuifmeel aanstampen Honing bewerken Honing opbergen Dag 7 t/m 12 werkster van A tot Z.

21 Dag 7 t/m 12 werkster van A tot Z.

22 Dag 13 t/m 16 Raten bouwen Schoonmaken Verkenningsvluchten {

23 werkster van A tot Z. Dag 17 t/m 24 Stuifmeel halen

24 werkster van A tot Z. Dag 17 t/m 24

25 De wacht houden werkster van A tot Z. Dag 17 t/m 24 De wachter houdt honingdieven tegen. Een vreemde bij mèt honing wordt wel doorgelaten.

26 Gestoken worden Bosbrand ? De bij zuigt zich vol met honing en verlaat de kast: kan minder goed steken.

27 werkster van A tot Z. Dag 17 t/m 24 Nectar halen

28 werkster van A tot Z. Rond dag 24

29 de koe en de bij. Individu ? de bij en de geschiedenis. werkster van A tot Z nectar en honing. de koningin en haar hofhouding. ziektes. wespen en hommels. bijentaal.

30 nectar Het belang van de bloem: Stuifmeel moet op de stamper terecht komen. Insecten zoals bijen kunnen daarin een rol spelen. De bloem maakt reclame: opvallende geuren, kleuren, en vormen. Maar vooral: Er is iets te halen: Nectar en Stuifmeel

31

32

33

34 Nectar: 80 % water 20 % zoete stof Honing: 20 % water 80 % zoete stof Verzegeldehoningcellen

35 Honing is de wintervoorraad van een bijenvolk. Beneden de 15 graden kan een bij niet goed uitvliegen. Honing uit de kast halen ? Daar staat wat tegenover: Suikerwater. Eén potje honing: 150.000 bloemen

36 de koe en de bij. Individu ? de bij en de geschiedenis. werkster van A tot Z nectar en honing. de koningin en haar hofhouding. ziektes. wespen en hommels. bijentaal

37 werkster koningin voorstellingsronde Lang achterlijf

38 dar Veel grotere ogen dan koningin en werkster mannetje

39 Hofstaat Na de bevruchting is er voor de koningin één taak: Eitjes leggen, eitjes leggen, eitjes leggen, 1500 PER DAG Achterlijf is helemaal verdwenen in een cel.

40 Werkster voedt moer De koningin krijgt koninginnegelei, een zeer gezond mengsel van honing en stuifmeel met extra vitamines en voedingswaarde. De koningin leeft enkele jaren ! Ze regelt niets, deelt geen orders uit. Als ze gewond is, wordt ze dood gemaakt door de werksters.

41 Een net gelegd ei van een bij. Waar is de koningin ? Kijk naar pasgelegde eitjes, ze staan rechtop.

42 Bevruchte en niet bevruchte eitjes De koningin paart één keer in haar leven. Ze draagt haar hele leven levende spermacellen bij zich. Uit een bevrucht ei kunnen zich werksters of koninginnen ontwikkelen. Uit een onbevrucht ei ontwikkelt zich een een mannetje  dar eilarvepopvolwassen bij

43 De grootte van de cel veroorzaakt een prikkel bij de koningin: in een darrencel wordt een onbevrucht eitje gelegd, in koninginne- of werkstercellen wordt een bevrucht eitje gelegd.

44 moerdop De larve die moet uitgroeien tot een koningin, krijgt ander voedsel dan de andere larven: Koninginnegelei.

45 De ogen van de dar hebben 7000 facetten. Die van werksters 3000. De dar doet in het volk helemaal niets. Wordt gevoed en verzorgd totdat een nieuwe koningin uitvliegt. Dan volgt de bevruchting, de enige taak van de dar. Eind van de zomer: darrenslacht

46 De achterblijvende werksters ventileren de specifieke geur naar buiten. Zo kan de koningin de kast weer terug vinden. STERTSELEN ZWERMEN

47 Na het zwermen

48 Geschepte zwerm loopt de kast in.

49 de koe en de bij. Individu ? de bij en de geschiedenis. werkster van A tot Z nectar en honing. de koningin en haar hofhouding. ziektes. wespen en hommels. bijentaal.

50 C 35,5 35,5 graden: Een ideale temperatuur voor insecten……….. PROPOLIS GEZONDHEIDSZORG en voor ziektekiemen.

51 de koe en de bij. Individu ? de bij en de geschiedenis. werkster van A tot Z nectar en honing. de koningin en haar hofhouding. ziektes. wespen en hommels. bijentaal.

52 WESPEN Maar enkele weken per jaar lastig. hoornaar

53 Hommels Winterjas met streepjescode Heidehoning: Coproductie van hommel en bij

54 de koe en de bij. Individu ? de bij en de geschiedenis. werkster van A tot Z nectar en honing. de koningin en haar hofhouding. ziektes. wespen en hommels. bijentaal.

55 GESPREK ZONDER WOORDEN Bijen zien infrarood licht, bloemen zenden infrarode signalen uit. En wij maar denken dat we de wereld snappen

56 IVN Consulentschap Drenthe, Simon Olbertijn


Download ppt "BIJEN. Inhoud de koe en de bij. individu. de bij en de geschiedenis. werkster van a tot z. nectar en honing. de koningin en haar hofhouding. ziektes."

Verwante presentaties


Ads door Google