De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Argumenten voor de evolutietheorie

Verwante presentaties


Presentatie over: "Argumenten voor de evolutietheorie"— Transcript van de presentatie:

1 Argumenten voor de evolutietheorie
Paragraaf 6

2 Argumenten voor de evolutietheorie
Er zijn verschillende argumenten die de evolutietheorie ondersteunen (aannemelijk maken), namelijk: fossielen overenkomsten in bouw rudimentaire organen overeenkomst in embryonale ontwikkeling overeenkomst in bouw en deling van cellen overeenkomst in DNA

3 Fossielen Fossielen zijn versteende overblijfselen (of afdrukken) van organismen. Fossielen van complete organismen zijn zeldzaam. Meestal worden slechts delen van een organisme gevonden. Uit gevonden delen maakt men een reconstructie. Een reconstructie is een voorstelling van hoe het organisme er waarschijnlijk heeft uitgezien.

4 Een fossiel en een reconstructie van een dinosauriër.

5 Soms blijven ook sporen van organismen bewaard, zoals deze pootafdrukken van dinosauriërs.

6 Het gefossiliseerde skelet van een wolharige mammoet.

7 Een reconstructie van een wolharige mammoet.

8 Reconstructie van de schedel van Australopithecus africanus, een vroege voorouder van de mens.

9 Het ontstaan van fossielen
Fossielen kunnen alleen ontstaan als de resten van een dood organisme niet wegrotten of vergaan. De zachte delen van een organisme vergaan meestal te snel om te kunnen fossiliseren.

10 Het proces van fossiliseren
1 2 3 4 1 Een dood organisme komt op het sediment terecht. 2 Zachte delen van het organisme vergaan. 3 De resten van het organisme raken bedekt met sediment. Onder druk, en over lange tijd, fossiliseren de resten van het organisme. 4 Wanneer het sediment met daarin het fossiel erodeert, dan komt het fossiel aan de oppervlakte te liggen.

11 Het fossiliseren van een dinosauriër.

12 Het fossiliseren van een boomstam.

13 Overeenkomst in bouw Organismen met gemeenschappelijke voorouders vertonen overeenkomsten in bouw. Door aanpassing aan verschillende milieus hebben hun organen andere functies gekregen. Waarschijnlijk zijn deze organen uit dezelfde grondvorm ontstaan.

14 NB: Gelijke beenderen hebben gelijke kleuren.
Vleermuis Walvis Mol Mens NB: Gelijke beenderen hebben gelijke kleuren. De voorste ledematen van verschillende gewervelden vertonen grote overeenkomsten in bouw.

15 Rudimentaire organen Door aanpassing aan een veranderend milieu kunnen organen hun functie verliezen. Organen zonder functie kunnen na verloop van tijd (door evolutie) verdwijnen. Ze komen niet of nauwelijks tot ontwikkeling. Wanneer deze organen wel (deels) tot ontwikkeling komen noemen we ze rudimentaire organen (ook wel rudimenten).

16 Walvissen hebben een rudimentair bekken.

17 Appendix Het wormvormig aanhangsel (de appendix) is een voorbeeld van een rudimentair orgaan bij mensen.

18 Overeenkomst in embryonale ontwikkeling
Er is overeenkomst in embryonale ontwikkeling van verschillende diersoorten. Vooral in het begin van de ontwikkeling lijken de embryo’s op elkaar. Gedurende hun ontwikkeling gaan de embryo’s steeds meer van elkaar verschillen.

19 Vis Salamander Schildpad Kip Konijn Mens De embryo’s van gewervelden gaan tijdens hun ontwikkeling steeds meer van elkaar verschillen.

20 De embryo’s van gewervelden lijken op elkaar.
kieuwspleten kieuwspleten staart staart Vis Reptiel Vogel Mens De embryo’s van gewervelden lijken op elkaar.

21 Andere overeenkomsten
Celdeling verloopt bij vrijwel alle organismen op dezelfde manier. Cellen van de meeste organismen zijn op eenzelfde manier opgebouwd. Processen in die in cellen plaatsvinden vertonen grote overeenkomst bij veel soorten organismen. Overeenkomsten in DNA en bepaalde eiwitten toont verwantschap aan.


Download ppt "Argumenten voor de evolutietheorie"

Verwante presentaties


Ads door Google