De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Fotosynthese Paragraaf 8.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Fotosynthese Paragraaf 8."— Transcript van de presentatie:

1 Fotosynthese Paragraaf 8

2 Fotosynthese In de bladeren (en andere groene delen) van planten vindt fotosynthese plaats. Door middel van fotosynthese maken planten hun eigen voedsel. Planten hebben water, koolstofdioxide en (zon)licht nodig voor fotosynthese. Bij fotosynthese ontstaan glucose en zuurstof.

3 Grondstoffen voor fotosynthese
Fotosynthese vindt plaats in het bladmoes. Het bladmoes krijgt water via de nerven. Koolstofdioxide is een gas dat door het bladmoes uit de lucht wordt opgenomen. Koolstofdioxide wordt ook wel koolzuurgas genoemd. Dit gas vormt de belletjes in frisdrank.

4 De belletjes in frisdrank en bier worden veroorzaakt door koolstofdioxide (koolzuurgas).

5 De stoffen van fotosynthese
De stoffen die een rol spelen bij fotosynthese hebben niet alleen een naam, maar ook een chemische formule. Water (H2O) Koolstofdioxide (CO2) Zuurstof (O2) Glucose (C6H12O6)

6 Fotosynthese beschreven
Fotosynthese kan als formule worden weergegeven, en ziet er dan zo uit: Wanneer we de stofnamen vervangen door hun chemische formules, dan ziet de formule voor fotosynthese er zo uit: water + koolstofdioxide + (zon)licht glucose + zuurstof H2O + CO2 + (zon)licht C6H12O6 + O2

7 H2O + CO2 + (zon)licht glucose + O2
Fotosynthese (zon)licht CO2 O2 glucose H2O Bij fotosynthese ontstaat glucose, dat via vaten vervoerd wordt naar andere delen van de plant. Fotosynthese kan plaatsvinden in alle groene delen van een plant (maar vooral in bladeren). Daarnaast ontstaat zuurstof dat door het bladmoes wordt afgegeven aan de lucht. Water (H2O) wordt opgenomen uit de bodem en via vaatbundels vervoerd naar de bladeren. Het bladmoes neemt koolstofdioxide (CO2) op uit de lucht. Naast water en koolstofdioxide is ook (zon)licht nodig om fotosynthese te laten plaatsvinden. Voor fotosynthese heeft een plant twee stoffen nodig: water (H2O) en koolstofdioxide (CO2). H2O + CO2 + (zon)licht glucose + O2


Download ppt "Fotosynthese Paragraaf 8."

Verwante presentaties


Ads door Google