De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Welkom bij WSET level 2 “Intermediate”. Druiven Klimaat Viticultuur: druiventeelt Vinificatie: wijn maken Etiketten: benamingen Maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Welkom bij WSET level 2 “Intermediate”. Druiven Klimaat Viticultuur: druiventeelt Vinificatie: wijn maken Etiketten: benamingen Maatschappelijke verantwoordelijkheid."— Transcript van de presentatie:

1 Welkom bij WSET level 2 “Intermediate”

2 Druiven Klimaat Viticultuur: druiventeelt Vinificatie: wijn maken Etiketten: benamingen Maatschappelijke verantwoordelijkheid Bewaren en serveren Sessie 2: hoofdstuk 3 t/m 6

3 De wettelijke definitie van wijn Wijn is de drank, verkregen door alcoholische vergisting van het sap van de Vitis Vinifera Europese druiven

4 Vitis vinifera (soort) Scheiding der continenten EuropeesAmerikaans Vitis rupestris Vitis riparia Vitis berlandierii Vitis (geslacht)

5 Breedtegraad en klimaat Evenaar 30-50

6 Georgië: oorsprong van de wijn

7 Oude en Nieuwe Wijnwereld Oude Wereld: Europa wijnboek Bourgogne: 2 e eeuw Nieuwe Wereld: buiten Europa Zuid-Afrika, 1655: Jan van Riebeeck

8 druif - samenstelling schil tannine kleur smaak steel tannine pulp suiker zuren water pitten bittere olie

9 Waarvan leeft een wijnstok zonlichtgeeft energie, voor suikerproductie watersamen met CO 2 voor suikerproductie, vergroot de druiven warmtegroei en suikerproductie voedingnodig voor voortbestaan slechts kleine hoeveelheden zijn nodig

10 Weer = regen, temperatuur, zon in een jaar Weer – variatie: regen hagel vorst droogte wind Hagel

11 Bodem Helling Grondsoort Afwatering Voeding

12 Wijngaard beheer Onderhoud Opbrengstcontrole Ziektebestrijding Oogst

13 De vergisting – la fermentation suikergist CO 2 alcohol

14 Persen: scheiden van druivensap en vaste delen

15 Wit, rood, rosé Witte wijn geen schillen meevergisten meteen persen van witte druiven: blanc de blanc van blauwe druiven: blanc de noir Rode wijn blauwe druiven kleur in schil persen ná vergisting Rosé: 3 methodes saignée: (bloeden) kort vergist, afloop koude schilinweking: enkele uren (Provence) witte en rode wijn mengen (alléén Champagne)

16 “De wijnmakerij”

17 Hout: tonnen, staven of chips

18 Etiketten begrijpen met Geografische Indicatiezonder Geografische Indicatie

19 Eurpese Unie: Beschermd herkomstgebied LandTraditionele benaming FrankrijkAppellation d’Origine Contrôlée (AOC) ItaliëDenominazione di Origine Controllata (DOC) Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG) SpanjeDenominación de Origen (DO) Denominación de Origen Calificada (DOCa) DuitslandPrädikatswein Qualitätswein

20 Europese Unie: Beschermde Geografische Indicatie LandTraditionele benaming FrankrijkVin de Pays (VdP) ItaliëIndicazione Geografica Tipica (IGT) SpanjeVino de la Tierra (VdlT) DuitslandLandwein

21 Stijl en gebruikte technieken Barrel: houtgelagerd Unoaked Ongefilterd Botrytis: edelrot

22 Maatschappelijke verantwoordelijkheid alcohol: > 18 jaar BAG max 0,5 promille (3 glazen) Man: max 3 glazen per dag Vrouw: max 2 glazen per dag Minimaal 2 alcoholvrije dagen/week Schade: lichamelijk, geestelijk, sociaal

23 Wijn in je lichaam 1 glas = 1,5 uur (lever) eten: langzame opname TNO: 2 glazen nuchtere maag = 4 glazen bij het eten ‘s ochtends rijden ? antioxidanten in rode wijn

24 hoeveelheid alcohol per glas Pils 5 % 1 vaasje 12 gram alc. Gedistilleerd 40% 35 ml 12 gram alc. x x = = Mix drank 5.0% 275ml 12 gram alc. Wijn 13,5 % 150 ml 16 gram alc.

25 10-15 ºC kurk: liggend Vermijden: trillingen geuren te veel licht te droog (kurk) te vochtig (etiket) Wijn bewaren

26 ISO proefglas Spiegelau tasting glass Ook voor mousserend Het ideale proefglas

27 Wijnklimaatkast 6-8zoet 6-10mousserend 7-10wit, licht 10-13wit, hout 13rood, licht 15-18rood, vol Serveertemperatuur

28 Kosten van een fles wijn € 0,40 fles, kurk, capsule, etiket, doos, pallet € 0,05 bottelen € 0,05 opslag/gebouw € 0,15 transport € 0,05 marketing € 0,63 accijns € 0,49 btw 21 % € 0,20 marge importeur € 0,83 marge winkelier (moet minimaal € 1,- zijn) € 2,85 Totaal???

29 Kosten van een fles wijn € 0,40 fles, kurk, capsule, etiket, doos, pallet € 0,05 bottelen € 0,05 opslag/gebouw € 0,15 transport € 0,05 marketing € 0,63 accijns € 0,49 btw 21 % € 0,20 marge importeur € 0,83 marge winkelier € 2,85 Totaal??? € ??? Wijn

30 Volgende les: Hoofdstuk 7 en 8 chardonnay, pinot noir Frankrijk: wijnstreken en klimaat Bourgogne Nieuwe Wereld


Download ppt "Welkom bij WSET level 2 “Intermediate”. Druiven Klimaat Viticultuur: druiventeelt Vinificatie: wijn maken Etiketten: benamingen Maatschappelijke verantwoordelijkheid."

Verwante presentaties


Ads door Google