De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Jonge Mantelzorgers, een korte kennismaking Symposium start PMG 12-02-2014.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Jonge Mantelzorgers, een korte kennismaking Symposium start PMG 12-02-2014."— Transcript van de presentatie:

1 Jonge Mantelzorgers, een korte kennismaking Symposium start PMG 12-02-2014

2 Even kennismaken Emile van der Steen, coördinator Mantelzorg- kringen Overschie en Hillegersberg - Schiebroek Werkzaam bij Welzijnsorganisatie Thermiek en bij DOCK&CO

3 Even kennismaken Bert van Oostenbrugge, Algemeen Maatschappelijk Werker in Feijenoord Werkzaam bij DOCK&CO

4 Inhoud van deze workshop Mantelzorg: algemeen, wie wat hoeveel Jonge mantelzorgers, zelf aan het woord Herkenning, ondersteuning?? Hoe kom je hen tegen in je beroep? Wat helpt en waar vindt je dat?

5 Mantelzorg Nationale Raad voor de Volksgezondheid: Mantelzorg is zorg die, niet in het kader van een hulpverlenend beroep, wordt gegeven aan een hulpbehoevende door één of meerdere leden van diens directe omgeving, waarbij de zorgverlening direct voortvloeit uit de sociale relatie.

6 Mantelzorg kent positieve kanten “Het bevorderde de saamhorigheid in ons gezin” “De zorg voor mijn moeder heeft me assertiever gemaakt” “Ik had vooraf nooit van mijzelf gedacht, dat ik zo creatief was in het bedenken van oplossingen” “Die laatste maanden, dat we vader verzorgden had ik nooit willen missen” “Ik blijk heel goed te zijn in roosteren”

7 Mantelzorg kent helaas ook negatieve kanten Veel mantelzorgers zijn matig, zwaar of over-belast. Zij ervaren de mantelzorgsituatie als beklemmend. (Claimend gedrag vanuit de zieke) Zij raken erdoor in een isolement

8 Even een snelle quiz Hoeveel procent van alle zorg in Nederland wordt geleverd door mantelzorgers?

9 Even een snelle quiz Hoeveel procent van alle zorg in Nederland wordt geleverd door mantelzorgers? 80% van alle zorg in Nederland wordt geleverd door mantelzorgers, 10% door vrijwilligers en 10 % door professionals.

10 Even een snelle quiz Hoeveel volwassenen in Nederland zijn mantelzorger?

11 Even een snelle quiz Hoeveel volwassenen in Nederland zijn mantelzorger? Er zijn ongeveer 3,5 miljoen Nederlanders van 18 jaar en ouder die mantelzorg verlenen (1 op de 4 volwassenen) Een kapitaal van bijna 7 miljard euro. (Bron: SCP Mantelzorg uit de doeken, 2013)

12 Even een snelle quiz Hoeveel procent van alle werknemers in Nederland is naast zijn werk ook mantelzorger?

13 Even een snelle quiz Hoeveel procent van alle werknemers in Nederland is naast zijn werk ook mantelzorger? Van alle werknemers is 1 op de 8 naast zijn werk ook bezig met mantelzorgtaken. 12% dus.

14 Even een snelle quiz Hoeveel procent van alle kinderen en jongeren in Rotterdam groeit op in een gezin met een ziek, gehandicapt of verslaafd familielid?

15 Even een snelle quiz Hoeveel procent van alle kinderen en jongeren in Rotterdam groeit op in een gezin met een ziek, gehandicapt of verslaafd familielid? 28% van alle kinderen/jongeren in Rotterdam. Bron: Jeugdmonitor GGD Rotterdam Rijnmond

16 Mantelzorgers zelf: Was er toen maar iemand, die erover had gepraat met mij, met ons. Maar psychiatrische problemen, daar praat je niet over.

17 Mantelzorgers zelf: Ik help mijn vader graag. Hij is blij met mijn hulp en we hebben samen vaak veel lol.

18 Mantelzorgers zelf: Ik hou heel veel van mamma. Daarom vind ik het fijn om voor haar te zorgen.

19

20 Mantelzorgers zelf: Het was fijn, dat de juf wist van mijn zieke broertje. Ik kon altijd bij haar terecht.

21 Mantelzorgers zelf: Met sommige vrienden sprak ik erover. Sommige dingen begrepen ze wel.

22 Herken je jonge mantelzorger Plotselinge driftbuien van een overigens rustig kind Uitval op school, die ongewoon is Groot verantwoordelijkheidsgevoel Altijd behulpzaam voor anderen Informatie over het ziektebeeld, maar dan vooral over het omgaan met de ziekte Maar vooral: ken de situatie (dossier)

23 Herken je jonge mantelzorger De HeldDoet het goed op school, geen probleemgedrag. Hij regelt veel zaken. Hij voelt zich wel erg verantwoordelijk voor anderen. Krijgt daardoor veel aandacht, wat hem goed doet. De AanpasserNeiging om zich wat terug te trekken, niet op de voorgrodn te staan. Nemt geen vrienden mee naar huis. Kan zich eenzaam en onbelangrijk voelen. Is stilletjes aanwezig De HulpverlenerHeeft veel aandacht voor zijn omgeving, is zorgzaam en grevoelig voor stemmingen van anderen. Voelt spanningen snel aan. Richt zijn aandacht op anderen, maar verwaarloost daarbij zichzelf. De ClownValt op door overactief en grappig gedrag. Is vaak het jongste kind in huis. Probeert gespannen situaties te ontladen door grappig te zijn. Laat moeizaam zijn echte gevoelens zien. Het Zwarte SchaapProbleemkind in een groep. Is boos, voelt zich in de steek gelaten. Opstandig-zijn kan de aandacht van de thuissituatie afleiden.

24 Leren signaleren, let op de risicofactoren Ziekteduur Isolement Relatie met de moeder “moeilijke momenten”

25 Jonge Mantelzorgers in je beroepspraktijk Niet zorgen voor, maar zorgen dat…… Aandacht voor transities

26 Jonge Mantelzorgers in je beroepspraktijk Drie rollen: – Collega zorgverlener (afstemmen) – Expert(consulteren) – Zorgvrager(informeren, ondersteunen)

27 Jonge Mantelzorgers in je beroepspraktijk

28 Versterken, verlichten en verbinden Beleidsbrief van staatssecretaris van Rijn over ondersteuning van mantelzorgers en vrijwilligers

29 Ondersteuningsaanbod Brusjes groepen Fundagen Kopp groepen

30 Laat kinderen weer even kind zijn

31 Hoe is het hier op school geregeld? – Wat zou jij willen? – Waar zou je behoefte aan hebben? – Kun je snel info vinden? – Met wie zou je oplossingen willen zoeken?

32 Extra info: www.mantelzorgkring.nl www.mezzo.nl www.context.nl www.fawaku.nl www.opgroeienmetzorg.nl


Download ppt "Jonge Mantelzorgers, een korte kennismaking Symposium start PMG 12-02-2014."

Verwante presentaties


Ads door Google