De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Jonge Mantelzorgers, een korte kennismaking

Verwante presentaties


Presentatie over: "Jonge Mantelzorgers, een korte kennismaking"— Transcript van de presentatie:

1 Jonge Mantelzorgers, een korte kennismaking
Symposium start PMG

2 Even kennismaken Emile van der Steen, coördinator Mantelzorg-kringen Overschie en Hillegersberg - Schiebroek Werkzaam bij Welzijnsorganisatie Thermiek en bij DOCK&CO

3 Even kennismaken Bert van Oostenbrugge, Algemeen Maatschappelijk Werker in Feijenoord Werkzaam bij DOCK&CO

4 Inhoud van deze workshop
Mantelzorg: algemeen, wie wat hoeveel Jonge mantelzorgers, zelf aan het woord Herkenning, ondersteuning?? Hoe kom je hen tegen in je beroep? Wat helpt en waar vindt je dat?

5 Mantelzorg Nationale Raad voor de Volksgezondheid:
Mantelzorg is zorg die, niet in het kader van een hulpverlenend beroep, wordt gegeven aan een hulpbehoevende door één of meerdere leden van diens directe omgeving, waarbij de zorgverlening direct voortvloeit uit de sociale relatie. Hier natuurlijk uitgebreid ingaan op de Sociale Relatie. Dit bindt elkaar en zorgt voor het idee van wederkerigheid.

6 Mantelzorg kent positieve kanten
“Het bevorderde de saamhorigheid in ons gezin” “De zorg voor mijn moeder heeft me assertiever gemaakt” “Ik had vooraf nooit van mijzelf gedacht, dat ik zo creatief was in het bedenken van oplossingen” “Die laatste maanden, dat we vader verzorgden had ik nooit willen missen” “Ik blijk heel goed te zijn in roosteren” Ik heb eens gevraagd: Wat zou je in je cv zetten over competenties, die je door het mantelzorgen hebt geleerd. Dat was best verhelderend.

7 Mantelzorg kent helaas ook negatieve kanten
Veel mantelzorgers zijn matig, zwaar of over-belast. Zij ervaren de mantelzorgsituatie als beklemmend. (Claimend gedrag vanuit de zieke) Zij raken erdoor in een isolement Zo’n 2,6 miljoen zijn in de gevaren-zone. Mantelzorgers van mensen met Dementie of NAH sterven eerder! Vanuit de psychiatrie: 10 % van de mantelzorgers wordt depressief.

8 Even een snelle quiz Hoeveel procent van alle zorg in Nederland wordt geleverd door mantelzorgers?

9 Even een snelle quiz Hoeveel procent van alle zorg in Nederland wordt geleverd door mantelzorgers? 80% van alle zorg in Nederland wordt geleverd door mantelzorgers, 10% door vrijwilligers en 10 % door professionals.

10 Even een snelle quiz Hoeveel volwassenen in Nederland zijn mantelzorger?

11 Even een snelle quiz Hoeveel volwassenen in Nederland zijn mantelzorger? Er zijn ongeveer 3,5 miljoen Nederlanders van 18 jaar en ouder die mantelzorg verlenen (1 op de 4 volwassenen) Een kapitaal van bijna 7 miljard euro. (Bron: SCP Mantelzorg uit de doeken, 2013)

12 Even een snelle quiz Hoeveel procent van alle werknemers in Nederland is naast zijn werk ook mantelzorger?

13 Even een snelle quiz Hoeveel procent van alle werknemers in Nederland is naast zijn werk ook mantelzorger? Van alle werknemers is 1 op de 8 naast zijn werk ook bezig met mantelzorgtaken. 12% dus.

14 Even een snelle quiz Hoeveel procent van alle kinderen en jongeren in Rotterdam groeit op in een gezin met een ziek, gehandicapt of verslaafd familielid?

15 Even een snelle quiz Hoeveel procent van alle kinderen en jongeren in Rotterdam groeit op in een gezin met een ziek, gehandicapt of verslaafd familielid? 28% van alle kinderen/jongeren in Rotterdam. Bron: Jeugdmonitor GGD Rotterdam Rijnmond Uitleggen over de werkwijze met de jeugdmonitor.

16 Mantelzorgers zelf: Was er toen maar iemand, die erover had gepraat met mij, met ons. Maar psychiatrische problemen, daar praat je niet over. Suzanne Verhoeven groeide op met een moeder met schizofrenie. Moest op 11-jarige leeftijd voor haar vader gaan zorgen (huishouden en koken) Parentificatie uitleggen. Ik had in die tijd een konijn, waar ik heel veel steun door kreeg.

17 Mantelzorgers zelf: Ik help mijn vader graag. Hij is blij met mijn hulp en we hebben samen vaak veel lol. De grootste lol is als we samen naar het winkelcentrum gaan en ik op mijn skates de rolstoel van mijn vader duw. Lekker hard en mijn vader geniet dan echt.

18 Mantelzorgers zelf: Ik hou heel veel van mamma. Daarom vind ik het fijn om voor haar te zorgen. Senna is 10 jaar en wast hier de rug van haar moeder onder de douche. Onderdeel van de Bikkels-reeks VPRO

19 Kijk even op tv-gemist bij Bikkels naar wat filmpjes over jonge mantelzorgers. Momenteel is Idtv bezig met een educatief programma gericht op scholen en schoolmaatschappelijk werkers.

20 Mantelzorgers zelf: Het was fijn, dat de juf wist van mijn zieke broertje. Ik kon altijd bij haar terecht. Het zou fijn zijn als meer juffen en meesters deze handreiking eens door zouden nemen. Dat geeft praktische tips.

21 Mantelzorgers zelf: Met sommige vrienden sprak ik erover. Sommige dingen begrepen ze wel. Blixum-verhaal over de mantelzorg-chat.

22 Herken je jonge mantelzorger
Plotselinge driftbuien van een overigens rustig kind Uitval op school, die ongewoon is Groot verantwoordelijkheidsgevoel Altijd behulpzaam voor anderen Informatie over het ziektebeeld, maar dan vooral over het omgaan met de ziekte Maar vooral: ken de situatie (dossier) 5e punt: jonge mz-ers vragen vooral naar hoe zij de ziekte moeten beleven en wat een verloop voor hen betekent.

23 Herken je jonge mantelzorger
De Held Doet het goed op school, geen probleemgedrag. Hij regelt veel zaken. Hij voelt zich wel erg verantwoordelijk voor anderen. Krijgt daardoor veel aandacht, wat hem goed doet. De Aanpasser Neiging om zich wat terug te trekken, niet op de voorgrodn te staan. Nemt geen vrienden mee naar huis. Kan zich eenzaam en onbelangrijk voelen. Is stilletjes aanwezig De Hulpverlener Heeft veel aandacht voor zijn omgeving, is zorgzaam en grevoelig voor stemmingen van anderen. Voelt spanningen snel aan. Richt zijn aandacht op anderen, maar verwaarloost daarbij zichzelf. De Clown Valt op door overactief en grappig gedrag. Is vaak het jongste kind in huis. Probeert gespannen situaties te ontladen door grappig te zijn. Laat moeizaam zijn echte gevoelens zien. Het Zwarte Schaap Probleemkind in een groep. Is boos, voelt zich in de steek gelaten. Opstandig-zijn kan de aandacht van de thuissituatie afleiden. Enerzijds prettig, zo’n overzicht, maar er vallen wel veel kinderen in deze noemer. Geen wondermiddel dus.

24 Leren signaleren, let op de risicofactoren
Ziekteduur Isolement Relatie met de moeder “moeilijke momenten” We weten gelukkig wat de risico-factoren zijn, dus nu weet je beter: Even Opletten Hier!

25 Jonge Mantelzorgers in je beroepspraktijk
Niet zorgen voor, maar zorgen dat…… Aandacht voor transities Welzijn Nieuwe Stijl vraagt om een actiever aanspreken van de eigen kracht. Transisties zijn erg lastig voor mantelzorgers. U kunt uw man nu medteen komen halkn hoor mevr. …..

26 Jonge Mantelzorgers in je beroepspraktijk
Drie rollen: Collega zorgverlener (afstemmen) Expert (consulteren) Zorgvrager (informeren, ondersteunen) Betrek het cliëntsysteem erbij!

27 Jonge Mantelzorgers in je beroepspraktijk

28 Versterken, verlichten en verbinden
Beleidsbrief van staatssecretaris van Rijn over ondersteuning van mantelzorgers en vrijwilligers Een eigen plek aan de keukentafel, meepraten over de diagnose en formeel en informeel verbinden

29 Ondersteuningsaanbod
Brusjes groepen Fundagen Kopp groepen Bekend verhaal, toch?

30 Laat kinderen weer even kind zijn
Even weg uit Parentificatie en bezorgd opgroeien

31 Hoe is het hier op school geregeld?
Wat zou jij willen? Waar zou je behoefte aan hebben? Kun je snel info vinden? Met wie zou je oplossingen willen zoeken? Nu jullie: Wat zou er moeten gebeuren/verbeteren???

32 www.mantelzorgkring.nl www.mezzo.nl www.context.nl www.fawaku.nl
Extra info: De hand-out staat op de website van de mantelzorgkring.


Download ppt "Jonge Mantelzorgers, een korte kennismaking"

Verwante presentaties


Ads door Google