De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

1.3 Stoffen en hun eigenschappen –Water –IJzer –Lood –Hout –Suiker –Kunststof.

Verwante presentaties


Presentatie over: "1.3 Stoffen en hun eigenschappen –Water –IJzer –Lood –Hout –Suiker –Kunststof."— Transcript van de presentatie:

1

2 1.3 Stoffen en hun eigenschappen –Water –IJzer –Lood –Hout –Suiker –Kunststof

3 Zuivere stoffen Scheikundigen bedoelen met een zuivere stof 1 stof Als we dus spreken over water, bedoelen we zuiver water, dus 1 stof. Dit is iets anders dan drinkwater of “zuiver bronwater” : zijn meerdere stoffen mineralen+water+andere stoffen

4 Stofeigenschap Aan een stofeigenschap kun je een stof herkennen Voorbeelden: kleur en geur van een stof

5 Tabel 2.1 Enkele Stofeigenschappen 1Kleur 2Geur 3Smaak 4Giftigheid 5Brandbaarheid 6Corrosiebestendigheid 7Afbreekbaarheid 8Aggregatietoestand 9Oplosbaarheid in water 10Geleidingsvermogen elektrische stroom 11Geleidingsvermogen voor warmte 12Kookpunt 13Smeltpunt 14Dichtheid 15Corrosiebestendigheid

6 Stofconstante Een stofconstante is een stofeigenschap die wordt uitgedrukt in een getal, gevolgd door een eenheid B.v. smeltpunt (ºC) kookpunt (ºC)

7 Dichtheid Dichtheid (kg/m 3 ) Formule dichtheid = Aantal kg / Aantal m 3 Massa van een vast volume Voorbeeld Berekening: EEN STOF HEEFT EEN DICHTHEID VAN 7000 kg/m3 Je neemt 3000 kg van deze stof. Welk volume neemt de stof in? Berekening:7000 kg = 1 m3 ? = 3000 x 1 = 0.43 m kg = ? m3 7000

8 Pictogrammen

9

10 1.4 De bouwstenen van stoffen

11 Quiz Zuivere stof of mengsel

12 Mengsel of zuivere stof Mayonaise

13 Mengsel of zuivere stof Spa Blauw

14 Mengsel of zuivere stof Gedestilleerd water

15 Mengsel of zuivere stof De Lucht om ons heen

16 Mengsel of zuivere stof Diamant

17 Mengsel of zuivere stof Pak Zout

18 Mengsel of zuivere stof Cola

19 Mengsel Cola 1.Cafeïne 2.Vanille-extract 3.Sinaasappelolie 4.Citroenolie 5.Muskaatnootolie 6.Alcohol 7.Kaneelolie 8.Korianderolie 9.Oranjebloesemolie 10.Cocabladeren 11.Citroenzuur 12.Citroensap 13.Suiker 14.Water 15.Caramel 16.Koolstofdioxide

20 Red Bull

21 1 Water,Water 2 sucrose,sucrose 3 glucose,glucose 4 sodium citrates,sodium citrates 5 carbon dioxide,carbon dioxide 6 taurine,taurine 7 glucuronolactone,glucuronolactone 8 caffeine,caffeine 9 inositol,inositol 10 niacin,niacin 11 pantothenic acid,pantothenic acid 12 vitamin B6,vitamin B6 13 vitamin B12,vitamin B12 14 caramel and 15 riboflavincaramelriboflavin

22 Molecuul Kleinste deeltje van een stof dat nog alle stofeigenschappen bezit

23 Zuivere stof Bestaat uit één molecuul soort

24 Mengsel Bestaat uit 2 of meerdere molecuulsoorten

25 Hoe herken je een zuivere stof? Smeltpunt of kookpunt

26 Mengsels Meerdere molecuulsoorten Smelttraject of kooktraject

27 De bouw van Stoffen Moleculen bestaan uit nog kleinere deeltjes: ATOMEN (atoom = ondeelbaar) Er zijn ongeveer 100 verschillende atoomsoorten Atoom Molecuul

28 1.5 Fasen, faseveranderingen en scheiden van mengsels Fase (toestandsaanduiding) -vast (s) -vloeibaar (l) -gas (g)

29 3- FASEN VAST Moleculen trillen op een vaste plaats VLOEIBAAR Moleculen bewegen kriskras door elkaar, sommige laten elkaar los GAS Moleculen bewegen los en ver van elkaar Vullen de hele ruimte fasen

30

31 structuur ijs en water ijs = vaste fase water=vloeibare fase IJs heeft een andere structuur dan water water (l) ijs(s)

32 Vanderwaalskrachten Dit zijn aantrekkingskrachten tussen de moleculen. De sterkte hangt af van de grootte (massa) en van de afstand tussen de moleculen.

33 Bij een fase-overgang verandert alleen de snelheid van de moleculen, niet de moleculen zelf. Er is dus GEEN sprake van een chemische reactie omdat de moleculen zelf niet veranderen.

34 Kelvin De deeltjes van een stof gaan steeds minder bewegen tot dat ze stil staan, dit noemde Kelvin het absolute nulpunt.

35 Temperatuur-schaal Kelvin  Celsius -273 ° C = 0 K

36 Scheiden van een mengsel Een mengsel kun je weer uit elkaar halen. Na afloop heb je dan de zuivere stoffen weer in handen. Scheiden is geen chemische reactie omdat de moleculen niet veranderen. Je bent alleen aan het sorteren.

37 1. Filtreren Berust op verschil in de grootte van de deeltjes. Vloeistof gaat door het filter(filtraat) / de vaste stof blijft achter in het filter(residu) Wordt toegepast wanneer een vaste stof en een vloeistof niet in elkaar zijn opgelost

38 Suspensie Residu Filtraat

39 2.Indampen Berust op het verschil in kookpunt/ vluchtigheid Wordt vooral gebruikt bij oplossingen

40 3. EXTRAHEREN (“eruittrekken”) Berust op verschil in oplosbaarheid Voorbeelden: koffie en thee zetten Na extractie volgt altijd nog filtreren en indampen Toegepast bij een mengsel van vaste stoffen:.

41 Extractiemiddel Oplosmiddel waarin de ene stof wel oplost en de andere niet

42 mengsel van twee vaste stoffen de blauwe stof lost op;de rode stof lost niet op nu kan je filtreren EXTRAHEREN


Download ppt "1.3 Stoffen en hun eigenschappen –Water –IJzer –Lood –Hout –Suiker –Kunststof."

Verwante presentaties


Ads door Google