De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Tips van de webmaster Maandag 28 april 2014. Nederland is een van de weinige landen ter wereld waar het downloaden van muziek en films niet illegaal is.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Tips van de webmaster Maandag 28 april 2014. Nederland is een van de weinige landen ter wereld waar het downloaden van muziek en films niet illegaal is."— Transcript van de presentatie:

1 Tips van de webmaster Maandag 28 april 2014

2 Nederland is een van de weinige landen ter wereld waar het downloaden van muziek en films niet illegaal is. Of liever: 'was'. Sinds half april mag het downloaden van pakweg Game of Thrones ook in Nederland niet meer.

3  Dat is het gevolg van een uitspraak van het Europese Hof, in kader van een zaak rond de thuiskopieheffing. De hoogte van die heffing op blanco media (zoals beschrijfbare dvd's) en bepaalde apparaten (zoals smartphones, tablets en muziekspelers) werd deels bepaald door het geschatte verlies door piraterij. Maar voor fabrikanten als Philips en Sony was dat onaanvaardbaar, want daardoor werden hun producten in Nederland duurder of moesten ze een kleinere marge nemen in dat land.  De Europese rechters oordelen dat de thuiskopieheffing niet mag compenseren voor illegale downloads. Een gevolg van die uitspraak is dat de Nederlandse regering concludeert dat het downloaden van illegale mediabestanden daarmee ook verboden wordt. En dat met onmiddellijke ingang, benadrukt Nederland. Dat downloaden niet illegaal was voor de downloader stond immers nergens in een wet. Het aanbieden van illegale kopieën is trouwens altijd verboden geweest.  De aankondiging zorgt voor veel beroering in Nederland, waar veel mensen muziek en films downloaden, blijkt uit statistieken. Vooral dat het verbod onmiddellijk in voege treedt, weekt veel discussie los.

4 Wat moet je doen tegen de Heartbleed-bug? Samenvatting:Voor bedrijven is het installeren van gerepareerde OpenSSL- software maar de eerste stap in het oplossen van de Heartbleed-bug. En ook voor eindgebruikers is het einde nog niet in zicht.

5  Het goede nieuws is dat de patches voor de Heartbleed- veiligheidslekken nu voor alle belangrijke besturingssystemen beschikbaar zijn. Het slechte nieuws is dat het installeren daarvan niet voldoende is om jouw servers en gebruikers veilig te stellen. En het ergste is dat al jouw gebruikers, zonder uitzondering, al hun wachtwoorden zullen moeten aanpassen.Heartbleed- veiligheidslekken  Als je nu de neiging voelt om je hoofd in het zand te steken en het probleem te negeren: dat wil je echt niet doen. Zolang je een ongepatchte versie van OpenSSL 1.01 of 1.02 bèta draait, is het een kleine moeite voor een hacker om in te breken in je beveiligingssysteem – waarna jouw gegevens en die van al je gebruikers voor het grijpen liggen.  Om het nog erger te maken is nu gebleken dat dit pijnlijk grote lek al sinds begin 2012 aanwezig is op elk systeem dat de recentste versie van OpenSSL gebruikt. Andere vormen van OpenSSL, zoals Microsofts Azure SSL, zijn dan weer niet aangetast door deze bug.  Als jij dus gebruikmaakt van een ‘veilige’ Apache of NGNIX webserver – zoals grofweg twee derde van het internet – staat de deur van je site mogelijk al twee jaar open. Ook als je als eindgebruiker eender welke webdienst gebruikt die OpenSSL- beveiliging draait, zoals het Tor-netwerk, de Goldbug- berichtendienst, of één van de vele e-mailplatformen zoals Yahoo Mail, dan is het mogelijk dat al jouw informatie stilletjes afgetapt geweest is door hackers.

6  Wacht met aanpassen wachtwoorden Als je zelf een gebruiker bent van mogelijk getroffen sites, wacht dan nog even met het aanpassen van je wachtwoorden. Doe het pas als jouw service – of het nu een bank, webwinkel of e-mailprovider is – je op de hoogte brengt dat ze het probleem opgelost hebben. En in hemelsnaam: maak nu écht werk van een sterk wachtwoord!  Je kunt ook elke site even nakijken met de Heartbleed-test, die kan zien of ze de patch al doorgevoerd hebben. De grote spelers, zoals Yahoo, hebben het probleem al opgelost, maar kleinere websites zullen ongetwijfeld achterop hinken. De Heartbleed-test wordt op dit moment trouwens compleet overstelpt met aanvragen, dus het kan even duren voor je je resultaat krijgt.Heartbleed-test  Voor een goede lijst met de sites, diensten en bedrijven die het belangrijkste veiligheidslek al gedicht hebben kan je bij het Internet Storm Center terecht. Internet Storm Center  Geen transacties Als je daarbij merkt dat een site nog niet gepatcht is, doe er dan in geen geval transacties mee. Zonder overdrijven: op dit moment vraag je dan om overvallen te worden.

7 Heartbleed tast ook Androidtelefoons aan  Samenvatting:Niet alleen servers maar ook populaire Android-apps zijn kwetsbaar voor de Heartbleed-bug.

8  Het gaat specifiek om smartphones die nog gebruikmaken van een oudere versie van het Android-besturingssysteem. Android 4.1.0 en 4.1.1 zouden al zeker kwetsbaar zijn. Slecht nieuws, want meer dan een derde van alle Androidtelefoons draait nog Android 4.1.  Het is opvallend dat de getroffen telefoons nog niet allemaal updates ontvingen, aangezien Android een vorm van Linux is. De meeste Linuxdistributies kregen vrijwel onmiddellijk een OpenSSL-update, maar bij Android laat die nog op zich wachten.

9  De getroffen Android-applicaties zijn niet de minste. Als je een toestel hebt met de oudere versie van het besturingssysteem haal je best zo snel mogelijk de nodige updates binnen. Vervolgens doe je er goed aan het wachtwoord van onder andere Dropbox, Facebook, Instragram en Steam te veranderen. Ook het wachtwoord van je Google Account kan via Google Play ontfrutseld zijn. Vergeet dus ook dat paswoord niet aan te passen. In de regel is het altijd een goed idee om belangrijke applicaties up to date te houden, niet enkel op Android maar op ieder platform, om zo gebruik te maken van de recentste aanpassingen op het vlak van beveiliging.

10  Het is onmogelijk om te weten hoeveel wachtwoorden er daadwerkelijk ontvreemd zijn dankzij de Heartbleed-bug. Het ziet er naar uit dat we geluk hebben, en dat de bug ook bij hackers onbekend was de afgelopen twee jaar. Toch kunnen we daar niet zeker van zijn. Je wachtwoord veranderen duurt niet lang, en is in dit geval zeker de moeite waard.

11 RIP Windows XP: dit moet je weten  Samenvatting:We werden er al maanden op voorbereid, maar nu is het eindelijk zover: Windows XP wordt na meer dan twaalf jaar niet langer ondersteund door Microsoft.

12 8 april 2014, trekt Microsoft voorgoed de stekker uit de ondersteuning voor Windows XP. Dat betekent dat er niet langer (beveiligings)updates voor het oeroude besturingssysteem zullen worden uitgerold, waardoor nieuwe lekken ongedicht blijven. Je Windows XP-machine zal na vandaag dus nog wel blijven functioneren, maar het risico dat hackers een achterpoortje vinden om je pc binnen te wandelen, wordt groter dan ooit. En dat wil wat zeggen, want Windows XP is nu reeds het meest aangevallen besturingssysteem aller tijden. Op termijn wordt XP zo lek als een zeef en het is onverantwoord om een computer onder die omstandigheden te blijven gebruiken. Geen wonder dus dat XP-gebruikers al maanden worden aangemaand om toch maar over te stappen naar een nieuwer systeem. Toch is XP nog altijd het tweede meest gebruikte besturingssysteem wereldwijd. Er is dus nog werk aan de winkel. tweede meest gebruikte besturingssysteem wereldwijd In dit dossier bundelen we alles wat je moet weten over het einde van Windows XP. Van de risico’s die nu om de hoek loeren, over suggesties voor waardige alternatieven, tot tips voor wie toch halsstarrig wil blijven vasthouden aan die oude trouwe XP.

13 Tien excuses om niet van Windows XP af te stappen 1 'Er is geen Windows 7-driver voor mijn...‘  Wellicht heb je een oud stuk hardware waarvoor geen drivers zijn na Windows XP. Dit komt veel voor. Ondanks dat er nooit een driverupdate is gekomen voor je tien jaar oude scanner, multifunctionele printer of bijzondere opslagapparaat, kan het zijn dat het nog steeds naar behoren werkt.  De trieste waarheid is dat je wellicht bent opgelicht door de ontwikkelaar doordat hij geen nieuwe drivers heeft uitgebracht. Maar het is ook wel erg lang geleden en je komt er niet onderuit om geld uit te geven voor een nieuw apparaat en misschien zelfs een nieuwe computer.  Wat voor apparaat het ook is, er is altijd iets op de markt waarmee je het kunt vervangen. Daarbij is het waarschijnlijk beter en goedkoper dan wat je had. En het veiligheidsrisico neemt flink af.

14 Tien excuses om niet van Windows XP af te stappen 2. 'Het werkt nog steeds, waarom een nieuwe pc kopen?‘  Veel houdbaarheidsdata op producten zijn vals. Zelfs water heeft een 'te gebruiken voor'-datum op het flesje staan. De houdbaarheidsdatum van software is wel echt. Het draaien van een besturingssysteem - en vooral Windows XP, het meest aangevallen besturingssysteem aller tijden - na het moment waarop er geen ondersteuning meer voor is, is hetzelfde als het eten van rauwe schelpdieren die een paar dagen in de hete zon hebben gelegen. Er is geen garantie dat je ziek wordt, maar...  Jazeker, je computer start nog steeds op en doet de eenvoudige dingen die je ervan verwacht. Toch vormt het een groot risico. En je kunt alleen jezelf de schuld geven als er iets misgaat.

15 Tien excuses om niet van Windows XP af te stappen 3. 'Het kwaadaardige Microsoft wil me oplichten‘  Het klopt dat Microsoft niet altijd even sympathiek is. In een tijdperk waarin meer en meer software gratis te verkrijgen is, is het bijna niet uit te leggen dat je opnieuw moet betalen voor de nieuwe versie van een product dat je al ooit gekocht hebt. Daar staat tegenover dat de bedrijven die gratis software ter beschikking stellen waarschijnlijk al je gegevens scannen en in de gaten houden met wie je communiceert. Wie is er dus slecht?

16 Tien excuses om niet van Windows XP af te stappen 4. 'Een programma dat ik 15 jaar geleden kocht werkt niet na XP‘  Stel dat de ontwikkelaar in 2002 het loodje heeft gelegd en er verschijnen geen nieuwe versies, maar je gebruikt het programma nog steeds. Dan weet je al jaren dat deze dag eraan zit te komen en je hebt geen enkele moeite ondernomen om over te stappen op een nieuw programma op een geaccepteerd besturingssysteem. Wiens fout is dat?  Als het programma niet werkt op Windows Vista, 7 of 8 dan ondersteunt het bedrijf (als dat überhaupt nog steeds actief is) het niet meer. Wellicht een signaal dat je moet upgraden.

17 Tien excuses om niet van Windows XP af te stappen 5. 'Ik heb een illegale versie van Windows 7 geprobeerd‘  Na Windows XP heeft Microsoft het activatieproces flink verbeterd waardoor illegale versies lastiger te krijgen en installeren zijn. De kosten van Windows op een nieuwe computer zijn helemaal niet zo hoog. Zelfs het aanschaffen van een retailversie stelt niet veel voor in vergelijking met de moeite, tijd en risico dat het kost om een illegale versie aan de gang te krijgen.

18 Tien excuses om niet van Windows XP af te stappen 6. 'Dit is het enige dat de IT-afdeling toestaat‘  Oké, als dat waar is:  1. Is er iets mis met de IT'ers. Ze hebben geen budget of het zijn allemaal idioten. 2. Doe je geen privézaken op je werkcomputer. 3. Overweeg je best om je eigen apparaat mee te nemen.

19 Tien excuses om niet van Windows XP af te stappen 7. 'Mijn intranet vereist Internet Explorer 6‘  Ook in dit geval zijn de IT'ers op je werk idioten door iedereen te dwingen gebruik te maken van een werkelijk verschrikkelijke browser. Eentje die zelfs in de derde wereld uitgebannen is.  Elke webcode die IE6 nodig heeft is kapot. Punt uit. Hiervoor moet ik mijn eerdere advies herhalen:  1. Er is iets mis met de IT'ers. Ze hebben geen budget of het zijn allemaal idioten. 2. Doe geen privézaken op je werkcomputer. 3. Overweeg je eigen apparaat mee te nemen (maar gebruik het niet op het intranet)

20 Tien excuses om niet van Windows XP af te stappen 8. 'Besef je wel hoeveel ik moet herinstalleren?‘  Dat is mij al vaker overkomen. Het duurt even, maar als je over de juiste media beschikt en georganiseerd te werk gaat, dan is het geen probleem en zelfs de moeite waard.  Er zijn enkele tools om het proces te automatiseren. Zelf heb ik daar geen ervaring mee, maar ze bestaan al zo lang dat er geen enkele reden is om te vermoeden dat ze niet werken.  Microsoft maakte deze week bekend met een gratis tool te komen om je bestanden en instellingen van Windows XP te kopiëren naar een nieuw systeem met Windows 7, Windows 8 of Windows 8.1. Dit programma heet PCmover Express for Windows XP en is ontwikkeld door LapLink. Gebruikers kunnen precies instellen wat ze naar hun nieuwe pc willen verplaatsen via het netwerk. PCmover Express for Windows XP  Wie graag volledige applicaties wil overzetten vanuit Windows XP naar een nieuw systeem kan gebruikmaken van PCmover Professional, dat tegen een vergoeding verkrijgbaar is.PCmover Professional

21 Tien excuses om niet van Windows XP af te stappen 9. '256MB is voldoende geheugen, Windows 7 installeert gewoon niet  Je hebt een heel oude pc, of niet dan? Wanneer je niet bereid bent je hardware wat te upgraden zit je inderdaad vast aan Windows XP. Maar houd jezelf niet voor de gek dat alles prima draait. Je oude systeem stelt helemaal niks voor in vergelijking met wat je tegenwoordig voor 300 euro kunt krijgen.

22 Tien excuses om niet van Windows XP af te stappen 10. 'Windows Briefcase heeft nooit gewerkt na XP‘  Misschien is dit wel een goede reden. Briefcase is namelijk een handige manier om bestanden tussen twee pc's te synchroniseren. Of was dat tenminste voor de verschijning van het internet, zeker met de grote beschikbaarheid aan cloudopslagdiensten. Briefcase is verouderd. Er zijn betere methodes. In dit geval is 'Briefcase' een metafoor voor alle verouderde werkwijzes die al tien jaar stilstaan. Sta open voor nieuwe manieren en je komt er binnen de kortste tijd achter dat je veel beter af bent.

23 Blijf je bij Windows XP, neem dan deze voorzorgen  - Zorg er eerst en vooral voor dat je Windows op 8 april helemaal bijgewerkt is. Installeer zeker de allerlaatste update.  - Vertrouw niet op Internet Explorer. De recentste versie werkt al niet op XP en zonder regelmatige updates wordt de browser helemaal onveilig. Goede alternatieven als Mozilla Firefox en Google Chrome blijven wel ondersteund. Wat ze een stuk veiliger maakt, en bovendien zijn ze gratis. Vergeet niet de nieuwe browser als standaard in te stellen.  - Indien je Microsoft Office gebruikt, kijk dan zeker na dat je ook hiervoor de recentste patches hebt geïnstalleerd. Oudere versies van Office voeren dingen als Flashcode uit zonder bevestiging te vragen, dus open met een gedateerde versie alleen documenten van bronnen die je vertrouwt.  - Ga na welke software geïnstalleerd is. Verouderde programma’s houden een beveiligingsrisico in, dus verwijder de dingen die je niet meer gebruikt. Een grote schoonmaak van je XP-toestel ter voorbereiding van 8 april is een goed idee.

24 Blijf je bij Windows XP, neem dan deze voorzorgen  - Zorg ervoor dat je browser zo weinig mogelijk automatisch opent en verwijder verouderde extensies (plug-ins). Zo moet je altijd zelf toestemming geven alvorens je een mogelijk gevaarlijk bestand opent. Schakel de functie Klik hier om af te spelen voor Flash in. Een klein beetje extra moeite maakt browsen een heel stuk veiliger.  - Verwijder Java tenzij je het echt nodig hebt.  - Ga na of er een degelijke firewall en een goed antiviruspakket op je pc staat. Het is nu belangrijker dan ooit om beide up-to-date te houden.  - Verbind alleen met het internet via je thuisnetwerk, bij voorkeur via een NAT-router met ingebouwde firewall. Online gaan op publieke wifi-hotspots is een slecht idee.

25 HTML5 zet deur wagenwijd open voor hackers  Onze smartphones blijken kwetsbaarder voor kwaadaardige software dan we tot nog toe aannamen. Dat ontdekten professor Kevin Du en zijn onderzoeksteam van de universiteit van Syracuse in de VS.  Volgens hem stellen dagelijkse taken zoals sms'en, zoeken naar gratis wifi-toegangspunten en het scannen van barcodes een toestel bloot aan gevaar.  De kwetsbaarheid is een gevolg van de stijgende populariteit van HTML5-apps. Traditioneel worden apps voor Android in Java gemaakt en gebruiken ontwikkelaars Object C in iOS. Dat wil zeggen dat software twee keer gecodeerd moet worden.  Gemakkelijker is om een programma in HTML5 te schrijven, aangezien elk mobiel besturingssysteem daarmee overweg kan. Het is dus weinig verwonderlijk dat zulke apps aan een opmars bezig zijn.

26 HTML5 zet deur wagenwijd open voor hackers Besmette sms  Du onderzocht de code van bestaande HTML5-apps en stelde vast dat ze een serieus beveiligingsrisico inhouden. “Wanneer je in de luchthaven zoekt naar gratis wifi zal je telefoon een lijst met toegangspunten tonen”, verduidelijkt de professor. “Die interactie volstaat al voor een hacker om een kwaadaardige worm in de code van je smartphone te injecteren.”  Ongewenste code kan je telefoon niet alleen via wifi infecteren, ook mp3-bestanden, QR-codes en zelfs sms’en kunnen drager zijn. Wanneer een worm zich op je systeem nestelt kan hij de controle overnemen en zich verspreiden naar je contacten via sms, gedeelde bestanden, e-mail enzoverder. In een voorbeeld toont Du aan hoe een simpel lijntje code, verstopt in een QR-barcode, volstaat om iemands gsm van op afstand te traceren.

27 HTML5 zet deur wagenwijd open voor hackers Kwetsbare apps  Het onderzoeksteam analyseerde zevenhonderd apps voor Android, iOS en Blackberry en stelde vast dat 17 procent ervan kwetsbaar is voor aanvallen. De makers werden gecontacteerd en beloofden hun code te herzien. Voorlopig belooft Du om de namen van de apps niet openbaar te maken.  Professor Kevin Du hoopt met zijn onderzoek op tijd aan de alarmbel te trekken. Het doel van de research is om kwetsbaarheden te detecteren voordat ze op grote schaal uitgebuit worden. Hij schat dat in 2016 de helft van alle mobiele applicaties in HTML5 geschreven wordt. “Als de kwetsbaarheden dan niet verholpen zijn, staat de deur open voor een potentiële ramp”, besluit Du.

28 Einde


Download ppt "Tips van de webmaster Maandag 28 april 2014. Nederland is een van de weinige landen ter wereld waar het downloaden van muziek en films niet illegaal is."

Verwante presentaties


Ads door Google