De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Biotechnologie Paragraaf 8.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Biotechnologie Paragraaf 8."— Transcript van de presentatie:

1 Biotechnologie Paragraaf 8

2 Biotechnologie Biotechnologie is een verzamelnaam voor technieken waarbij organismen worden gebruikt om producten te vervaardigen voor de mens. Deze technieken worden al eeuwenlang gebruikt (vooral bij de productie van voedingsmiddelen).

3

4 Puur natuur Bij eeuwenoude technieken zijn de gebruikte organismen uit zichzelf in staat om de gewenste stoffen te produceren.  Het genotype van de organismen hoeft hiervoor niet te worden veranderd.

5 In het oude Egypte werd al bier gebrouwen.

6 Gisten Gisten zijn speciale schimmels.
Gisten worden gebruikt bij de bereiding van brood, bier en wijn. Gist zorgt ervoor dat brooddeeg rijst en luchtiger wordt. Bij bereiding van bier en wijn produceren gistcellen alcohol.

7 Bij de bereiding van o.a. brood, bier en wijn worden gisten (bijzondere schimmels) gebruikt.

8 Bacteriën Yoghurt wordt gemaakt door aan melk bepaalde bacteriën toe te voegen. Deze toegevoegde bacteriën produceren zuursmakende stoffen. Bacteriën zorgen ook voor de zure smaak van zuurkool (die uit witte kool gemaakt wordt).

9 Bij de bereiding van o.a. yoghurt en zuurkool worden bacteriën gebruikt.

10 Recombinant-DNA-technieken
Door recombinant-DNA-technieken kunnen gewenste erfelijke eigenschappen aan het genotype van een organisme worden toegevoegd. Men spreekt dus ook wel van genetische modificatie. Een genetisch gemodificeerd organisme wordt transgeen genoemd.

11 Genetische modificatie
Biotechnologie is sterk in opkomst. Er zijn diverse nieuwe technieken om in het DNA van organismen veranderingen aan te brengen. Voor genetische modificatie worden vaak micro-organismen gebruikt. Ook planten en dieren worden genetisch gemodificeerd.

12 Genetisch gemodificeerde zalm groeit sneller dan normale zalm en is daardoor goedkoper.

13 Toepassingen van genetische modificatie
Genetische modificatie wordt toegepast in: gezondheidszorg landbouw industrie milieubeheer De meeste toepassingen liggen in de voedselproductie.

14 Veel voedingsmiddelen bevatten genetisch gemodificeerde ingrediënten.

15 Argumenten van voorstanders
Veel producten kunnen goedkoper gepro-duceerd worden. Milieuvriendelijker productie van landbouwgewassen. Een hogere voedsel opbrengst met als gevolg minder honger in de wereld. Maakt betere behandeling van sommige ziekten mogelijk.

16 Bezwaren van tegenstanders
Mensen hebben niet het recht om de erfelijke eigenschappen van organismen te veranderen. Er mogen geen “gemaakte” nieuwe soorten organismen ontstaan. “Ontsnapte” genetisch gemodificeerde organismen kunnen schade veroorzaken in de natuur.

17 Er wordt regelmatig gedemonstreerd tegen genetische manipulatie van voedselgewassen.

18

19 Ongeslachtelijke voortplanting
Bij ongeslachtelijke voortplanting vindt geen versmelting van geslachtscellen plaats. Het genotype van de nakomelingen is gelijk aan dat van de ouder. Bij landbouwgewassen wordt vaak ongeslachtelijke voortplanting toegepast.

20 Aardappelen worden gepoot, niet gezaaid.

21 Klonen Klonen (ook wel kloneren) is het toepassen van ongeslachtelijke voortplanting bij dieren. Klonen kan op verschillende manieren, namelijk door middel van: embryosplitsing celkerntransplantatie

22 Embryosplitsing (bij runderen)
Het klompje cellen dat ontstaat uit een bevruchtte eicel wordt gesplitst (gedeeld). Elk klompje cellen wordt in de baarmoeder van een koe geplaatst en groeit uit tot een kalf. De kalveren worden klonen genoemd.

23 Celkerntransplantatie (bij runderen)
Een koe met zeer gunstige eigenschappen (superkoe) wordt bevrucht door een stier met gunstig fenotype. Het klompje cellen dat ontstaat uit de bevruchtte eicel wordt gesplitst. Cellen worden samengevoegd met onbevruchte eicellen (waaruit de celkern is verwijderd) van een donorkoe. De zo ontstane “bevruchtte” eicellen worden geïmplanteerd bij draagkoeien.

24 Stier Herman (1990 – 2004) Herman was ‘s werelds eerste gekloonde stier. Aan het genotype van Herman was een menselijk gen toegevoegd voor de productie van een ontstekingsremmend eiwit. Dochters van Herman moesten melk gaan produ ceren met daarin dit eiwit. Herman is in Naturalis overleden aan artrose.

25 Stier Herman.

26 Schaap Dolly (1996 – 2003) Dolly was ‘s werelds eerste kloon van een volwassen dier. Dolly is overleden aan voortijdige artritis. In 2006 zijn uit hetzelfde uierweefsel dat voor het klonen van Dolly gebruikt werd nog eens vier lammetjes geboren (allen met hetzelfde genotype als Dolly en haar moeder).

27 Schaap Dolly.

28 Het klonen van schaap Dolly.

29 Beperkingen van klonen
Klonen door celkerntransplantatie is moeilijk. Er ontstaan vaak dieren die niet gezond zijn. Het klonen van mensen is overal ter wereld verboden.

30 Misdaadbestrijding DNA speelt een steeds grotere rol bij misdaad bestrijding. Ieder mens heeft uniek DNA. DNA-sporen op de plaats van een misdrijf kunnen door middel van vergelijking met het DNA van een verdachte leiden tot ontmaskering van de dader.

31 DNA-profielen.

32 Wie is de dader? Wie is de vader?
VERDACHTEN MOEDER MOGELIJKE VADERS SLACHT- OFFER DADER (PD) ZOON 1 2 3 1 2

33 DNA-databank Het Nederlands Forensisch Instituut beheert een DNA-databank voor vermissings- en strafzaken. DNA-monsters (van verdachten of van de plaats delict) worden vergeleken met DNA in de databank en daar bewaard.

34 De DNA-databank groeit en technieken worden beter
De DNA-databank groeit en technieken worden beter. Jaarlijks stijgt het aantal matches.


Download ppt "Biotechnologie Paragraaf 8."

Verwante presentaties


Ads door Google