De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

HYGIENE.

Verwante presentaties


Presentatie over: "HYGIENE."— Transcript van de presentatie:

1 HYGIENE

2 HYGIENE Dwz:"goed voor de gezondheid, gezond.
Is een verzamelnaam voor alle handelingen en handelingswijzen die ervoor zorgen dat mensen en dieren gezond blijven doorziekteverwekkers uit de buurt te houden Het ordenen van leefregels, voorschriften en verboden om ons gezond te houden en om ziekten te voorkomen;

3 Voorbeelden van hygiene zijn:
afwassen; baden of douchen; gedragen kleding wassen; handen wassen; handschoenen dragen bij riskante karweitjes; keuken schoonhouden; schoon werken bij het bereiden van eten (hieronder vallen onder andere koken en het smeren van een boterham); etenswaren in de koelkast bewaren; sterilisatie en desinfectie van besmette voorwerpen of oppervlakken; uitwerpselen in een toilet deponeren; rioolwaterzuivering;

4 PERSOONLIJKE HYGIENE Een goede persoonlijke hygiene is belangrijk voor 2 redenen. Ten eerste helpt het om te voorkomen dat ziektes verspreid worden. Ten tweede helpt het mensen om zich goed te voelen over zichzelf.

5 Persoonlijke HYGIENE/werk
Een goede persoonlijke hygiëne draagt bij aan de hygiëne en infectiepreventie beschermt ook de medewerker zelf tegen infecties. Wanneer vrijwilligers of familieleden van cliënten verzorgende handelingen verrichten, is ook voor hen een goede instructie op het gebied van hygiëne van groot belang

6 PERSOONLIJKE HYGIENE 3. Baarden en snorren 1. Nagels 2. Haar
☞ Nagels zijn kortgeknipt en schoon. ☞ Nagellak dient intact te zijn, d.w.z. geen brokken of schilfers. ☞ Het is niet toegestaan kunstnagels te dragen. Kunstnagels kunnen een bron van besmetting vormen [1, 2]. 2. Haar ☞ Het haar is schoon. ☞ Lang haar wordt opgestoken of bijeengebonden gedragen. 3. Baarden en snorren ☞ Baarden en snorren zijn goed verzorgd en kort geknipt.

7 4.SIERADEN ☞ Tijdens de werkzaamheden worden geen ringen, armbanden of polshorloges gedragen. Het is anders onmogelijk om de huid ter plaatse afdoende te reinigen [3- 5]. ☞ Een sieraad in een piercing dient te worden verwijderd wanneer dit hinderlijk is bij de verzorging/behandeling van de cliënt of wanneer de piercing ontstoken is [6]. ☞ Indien een door een personeelslid gedragen sieraad in een piercing een besmettingsbron kan zijn voor cliënten, of als door het dragen van een sieraad in een piercing de algemene hygiëne onvoldoende in acht kan worden genomen, dient dit sieraad te worden verwijderd.

8 5.Gebruik van zakdoeken ☞ Tijdens de werkzaamheden worden papieren zakdoekjes gebruikt. ☞ Na gebruik worden de zakdoekjes direct weggegooid en de handen gereinigd of ingewreven met handalcohol.

9 6,7 Eten, drinken en roken 6 Eten, drinken en roken
☞ In ruimten waar wordt gewerkt met menselijk materiaal, bijvoorbeeld in een behandelkamer of een spoelkeuken, wordt niet gegeten, gedronken of gerookt. 7 Schoeisel ☞ Schoenen en klompen moeten van goed te reinigen materiaal zijn. ☞ Bij zichtbare verontreiniging moet het schoeisel worden schoongemaak

10 8.KLEDING De (eigen) kleding heeft korte mouwen.
Korte mouwen maken een goede handhygiëne mogelijk. ☞ Werkkleding bedekt steeds de eigen kleding (geen jas met korte mouwen over eigen kleding met lange mouwen). ☞ De (eigen) kleding wordt iedere dag verschoond en moet te reinigen zijn op een temperatuur van minstens 60°C en mag niet pluisafgevend zijn. ☞ Wanneer (eigen) kleding tijdens de werkzaamheden zichtbaar wordt vervuild, wordt andere kleding aangetrokken. ☞ Voor bepaalde werkzaamheden moet voor de medewerker beschermende kleding van de instelling ter beschikking zijn.

11 HANDEN WASSEN Open de kraan. (Elleboogkranen moeten altijd met de elleboog worden bediend.) De temperatuur moet behaaglijk zijn voor de handen en het water moet flink stromen. 2. Maak de handen goed nat en voorzie deze vervolgens van een laag vloeibare zeep uit een dispenser. 3. Wrijf de handen nu vervolgens gedurende 10 seconden goed over elkaar,vingertoppen duimen en gebieden tussen de vingers en de polsen moeten goed worden ingewreven. 4. Spoel de handen goed af. 5. Droog de handen goed af met een disposable handdoek, ook de polsen en de huid tussen de vingers goed drogen. 6. Sluit de kraan met de elleboog of met de disposable handdoek. 7. Deponeer de gebruikte handdoek in de daarvoor bestemde container. N.B.-Belangrijk bij dikwijls handen wassen, is het gebruik van een enigszins vette handcrème uit een tube of dispenser, zodat de handen gaaf blijven ondanks het frequente wassen.

12 Techniek inwrijven met handalcohol
1. Breng minimaal 3 ml. handalcohol uit de dispenser op de droge handen aan. Het is belangrijk dat voldoende handalcohol wordt gebruikt . 2. Wrijf de handen nu gedurende ongeveer 30 seconden zorgvuldig over elkaar tot de handen droog zijn. Ook de vingertoppen, duimen en gebieden tussen de vingers en de polsen moeten grondig met de alcoholische oplossing worden ingewreven.

13

14 casus Presentatie de keten van infectie

15 Presentatie%20De%20infectieketen.ppt


Download ppt "HYGIENE."

Verwante presentaties


Ads door Google