De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Wijziging van de ozb in breder perspectief 4 november 2003.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Wijziging van de ozb in breder perspectief 4 november 2003."— Transcript van de presentatie:

1 Wijziging van de ozb in breder perspectief 4 november 2003

2 Beperking OZB, waarom eigenlijk? Prof. dr. J.A. Monsma ESBL

3 Beperking OZB De gebruikersbelasting op woningen komt met ingang van 2005 te vervallen De overige onderdelen van de OZB worden gemaximeerd Dit leidt tot principiële, praktische en politieke vragen

4 Principiële vragen Aantasting van de gemeentelijke autonomie? Welke functies worden aan het gemeentelijke belastinggebied toegekend? Worden die functies aangetast? Blijft er een voldoende substantieel lokaal belastinggebied over? Verhouding tot Europees Handvest inzake lokale autonomie?

5 Praktische vragen Wat verstaat het Kabinet in dit kader eigenlijk onder een “woning”? Komt er een objectieve of een subjectieve definitie? Ontstaat in dit kader behoefte aan extra gegevens(beheer) bij de WOZ? Hoe verhoudt dit zich met de verbetervoorstellen voor de WOZ?

6 Politieke vragen Worden de OZB minder irritant door de afschaffing van de gebruikersbelasting op woningen? Voor wie is de OZB eigenlijk irritant? Is dit de eerste stap naar volledige afschaffing van de OZB? En dan? Steeds meer nadruk op uitkeringen uit het Gemeentefonds? Alternatieve belastingen?


Download ppt "Wijziging van de ozb in breder perspectief 4 november 2003."

Verwante presentaties


Ads door Google