De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Risico management door vermogensdiversificatie. Inleiding Wat is beleggen? Een zo hoog mogelijke opbrengst met een zo laag mogelijk risico. Maar....

Verwante presentaties


Presentatie over: "Risico management door vermogensdiversificatie. Inleiding Wat is beleggen? Een zo hoog mogelijke opbrengst met een zo laag mogelijk risico. Maar...."— Transcript van de presentatie:

1 Risico management door vermogensdiversificatie

2 Inleiding Wat is beleggen? Een zo hoog mogelijke opbrengst met een zo laag mogelijk risico. Maar....

3 Wat is beleggen? Dilemma : De meeste mensen nemen te veel risico, maar zijn loss-avers (D. Kahneman) 3 redenen : Ze weten niet welk risico ze nemen Overdreven optimistisch over de uitkomst Illusie van de zaken te controleren (het was bijna juist, ik had veel kunnen verdienen...)

4 Wat is beleggen? Vraagje : een spel waarin je 50 % kans hebt om 100 EUR te verliezen, hoeveel moet je dan kunnen winnen opdat je meedoet ?

5 Wat is beleggen? Onderzoek : 250 EUR De schrik om te verliezen is buiten proportie groot Stel je kan aan dat spel deelnemen met de kans op verlies 1 EUR of de kans op verlies 10.000 EUR (mensen zijn gokkers, maar het moet kunnen worden ingekaderd in een ruimer geheel).

6 Wat is beleggen?

7 Verwachtingen (Enquete SVB 2008)

8 Verwachtingen

9

10 Wat is beleggen Portefeuille heeft drie niveau’s : Inkomensgenererende Beleggingsportefeuille Speculatieve

11 Inkomensgenererend

12

13 Wat is beleggen

14 Diversificatie en risicoreductie

15 Moet men een financiële portefeuille apart optimaliseren, of als een onderdeel van het geheel van het vermogen? Welke toegevoegde waarde wordt aangebracht door een optimalisatie van het geheel? In the large in the small

16 Diversificatie en risicoreductie Mogelijkheden om het risico onder controle te houden Beperking van het risico door juiste samenstelling van de vermogensbalans Hoe optimaliseren?

17 Principes van optimalisatie AA in the small Beleggingen AA in the large Beleggingen Woning Verhuurd vastgoed Verzekeringen Zaak

18 Principes van optimalisatie Het algemeen principe van Modigliani-Miller. Geen enkel actief is gebonden aan een bepaald passief. De activa en passiva maken een geheel uit. Alle activa en passiva zijn ‘fungibel’. Conclusie – bij voorkeur “in the large”.

19 Principes van optimalisatie Toegevoegde waarde kan ook in PFP worden gecreëerd door toepassing van dit principe op de relatie tussen het privé-vermogen van een bedrijfsleider en het vermogen in het bedrijf. Daar diversificatie leidt tot een vermindering van het risico, wil men de belegging differentiëren van het risico van het bedrijf.

20 Principes van optimalisatie Voorbeelden Het pensioenfonds van een onderneming die erg gevoelig is voor intrest-risico (zoals een bank- of verzekeringsmaatschappij) wil minder geïnvesteerd zijn in obligaties op lange termijn, en meer in aandelen, vastgoed of schuld op korte termijn. Het pensioenfonds van een vastgoedbedrijf investeert niet in vastgoed.

21 Principes van optimalisatie Een relatief klein pensioenfonds, behorend tot een grote groep met stabiele opbrengst, moet geen gedrag nastreven dat allergisch is voor risico. Maar in een kleine onderneming, waar de inkomsten noodzakelijkerwijze minder stabiel zijn, wil men het risico in de pensioensfeer van het pensioenfonds, en van het privé-vermogen van de bedrijfsleider beperken.

22 Principes van optimalisatie De uitbater van een frituur kan investeren in aandelen. Het staatsambtenaar belegt niet in staatspapier. Een personeelslid van IBM of Johnson & Johnson belegt niet in zijn eigen bedrijf. De makelaar in aandelen, veeleer in obligaties en vastgoed.

23 Principes van optimalisatie De bedrijfsleider van een stabiele onderneming kan voor zijn privé portefeuille op meer agressieve manier belegd zijn. Het pensioenfonds van de Nationale Bank kan gemakkelijk agressief in aandelen beleggen. Het gebruik van clickfondsen is maar nuttig als de financiële portefeuille relatief groot is, en er geen andere diversificatie-elementen aanwezig zijn in de portefeuille.

24 Concreet diversifiëren Op de lange termijn zijn alle vermogens- bestanddelen fungibel. Welke balans van het privé-vermogen streven we op elk moment na? Hoe werkt diversificatie van het privé-vermogen? Diversificatie door: Vastgoed Verzekeringen Eigen zaak

25 Voorbeeld voor verkoop Woonhuis500.000 € Verhuurd vastgoed0 € Bedrijf1.200.000 € Aandelen250.000 € Obligaties250.000 € Privéverzekering0 € Groepsverzekering180.000 € Beschikbaar Kas100.000 € 2.480.000 €

26 Voorbeeld na verkoop Woonhuis500.000 € Verhuurd vastgoed0 € Bedrijf0 € Aandelen940.000 € Obligaties940.000 € Privéverzekering0 € Groepsverzekering0 € Beschikbaar Kas100.000 € 2.480.000 €

27 Conclusie Het risico inherent aan het patrimonium wordt zwaar beïnvloed door de niet-financiële beleggingen. Door overwegingen inzake de andere vermogenscomponenten in de redenering te betrekken creëert men toegevoegde waarde.

28 Conclusie Tijdens de actieve periode is het vermogen natuurlijkerwijze meer gediversifieerd. Tijdens de derde leeftijd moet daarom aandacht worden besteed aan het geheel van de vermogens-allocatie, niet alleen de financiële.

29 Contact Stremersch, Van Broekhoven & Partners NV Haverstraat 1 2000 Antwerpen t 03/205.10.20 f 03/205.10.22 e info@svbp.beinfo@svbp.be

30


Download ppt "Risico management door vermogensdiversificatie. Inleiding Wat is beleggen? Een zo hoog mogelijke opbrengst met een zo laag mogelijk risico. Maar...."

Verwante presentaties


Ads door Google