De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

FLAUWVALLEN.

Verwante presentaties


Presentatie over: "FLAUWVALLEN."— Transcript van de presentatie:

1 FLAUWVALLEN

2 Flauwvallen bij kinderen
Kinderen hebben een hoger risico om flauw te vallen dan volwassenen. Wanneer zij in de groei zijn dan krijgen ze te maken met circulatiestoornissen. Hierdoor komt er niet genoeg bloed – en dus ook niet genoeg zuurstof – in de hersenen van kinderen terecht. Ze zullen dan ook regelmatig flauwvallen wanneer dit bij hen zo is. Worden de kinderen ouder dan zal het flauwvallen minder worden. In veel gevallen verdwijnt het flauwvallen zelfs helemaal.

3 Maar kinderen kunnen ook om andere redenen dan circulatiestoornissen flauwvallen. Vaak is het een combinatie van zowel lichamelijke als emotionele factoren. Zo kan het zijn dat kinderen flauwvallen vanwege het feit dat hun hart niet voldoende pompt. Ook kan een te lage bloeddruk door de warmte flauwvallen bij kinderen veroorzaken. Bloedverlies en zouttekort zorgen vooral bij meisjes ervoor dat ze flauwvallen, maar ook jongens kunnen om deze twee redenen hun bewustzijn verliezen. Een andere factor die flauwvallen bij kinderen kan veroorzaken is een emotionele prikkel. In de meeste gevallen gaat het dan om angst.

4 Wanneer eenkind flauw gaat vallen dan zal het van te voren een vreemd gevoel in zijn of haar lichaam hebben. Dit gevoel is eigenlijk hetzelfde als hoe je het zelf ervaart. Een kind zal het gevoel naderhand waarschijnlijk omschrijven als slapte. Een kind voelt zich duizelig waardoor het lijkt alsof alles om hem of haar heen aan het draaien is.

5 Vaak gaat dit gepaard met verwoede pogingen om zich ergens aan vast te kunnen houden. Daarnaast gaan de meeste kinderen ook flink zweten, zien ze bleek en voelen ze zich misselijk. Wanneer deze misselijkheid erg lang aanhoudt, kan het zo zijn dat uw kind zal moeten overgeven

6 Hoe te handelen Wanneer uw kind is flauwgevallen, is het van belang om het even te laten liggen.Minstens 10 minuten. Het best kunt u iets van een kussen onder de benen van uw kind leggen zodat de bloedtoevoer naar de hersenen kan herstellen. Het beste kunt je een kind enkele minuten laten liggen zodat het even bij kan komen. Wanneer het kind weer op wil gaan staan, is het van belang dit heel rustig aan te pakken. Wanneer kinderen na het flauwvallen te snel opstaan, kunnen zij weer opnieuw flauwvallen. Dit wilt je uiteraard voorkomen.

7 Wanneer uw kind nog niet is flauwgevallen, maar het zit er volgens uw kind wel aan te komen, dan kunt u uw kind vragen zijn of haar hoofd tussen de knieën te houden of nog beter te gaan liggen Zo kan het bloed gemakkelijker in de hersenen komen, waardoor het gevoel van flauwvallen weg zal trekken. Wanneer kinderen vaker flauwvallen of bijna flauw gaan vallen dan kunt u ze meer zout eten geven. Wanneer dit niet helpt en het flauwvallen blijft aanhouden dan kunt u het beste met uw kind even langs de huisarts gaan.

8 De huisarts kan dan kijken of er een andere oorzaak voor het flauwvallen van uw kind te vinden is.
Het is overigens zo dat een derde van alle kinderen die flauwvallen ook nog samentrekkingen van hun spieren zullen krijgen. Dit kan soms gepaard gaan met incontinentie.

9 Oorzaken van flauwvallen
Er zijn meerdere oorzaken van flauwvallen aan te wijzen. De ene oorzaak is minder onschuldig dan de andere oorzaak. Sommige oorzaken van flauwvallen zijn niet op eenvoudige wijze uit te leggen, andere oorzaken weer wel. Er zijn echter ook oorzaken van onverklaarbaar flauwvallen. Deze oorzaken zijn in sommige gevallen erg gevaarlijk. Het is dan ook zeer sterk aan te raden om een arts te raadplegen wanneer u regelmatig flauwvalt of wanneer u eens zonder verklaarbare reden uw bewustzijn heeft verloren.

10 Je kunt bijvoorbeeld flauwvallen doordat u te snel opstaat
Je kunt bijvoorbeeld flauwvallen doordat u te snel opstaat. Er stroomt dan niet genoeg bloed naar uw hersenen op dat moment, waardoor u flauw zult vallen. Dit komt doordat al het bloed op een dergelijk moment naar uw benen stroomt

11 Een andere oorzaak van flauwvallen kan oververhitting zijn.
Vooral tijdens de hete periode op zomerse dagen (zo rond twaalf uur ’s middags) kunnen veel mensen last krijgen van de hitte waardoor ze kunnen flauwvallen

12 Wat ook een oorzaak van flauwvallen kan zijn, is een emotionele schok.
Krijgt u bijvoorbeeld slecht nieuws te horen of maakt u een ongeluk mee dan kan een gevolg hiervan zijn dat u flauwvalt. Dit komt dan doordat u ergens zo van schrikt dat uw hersenen dit niet zo snel als normaal kunnen verwerken.

13 Wanneer u een ongeluk meemaakt dan kunnen ook de pijn en eventueel het bloed dat u ziet ervoor zorgen dat u het bewustzijn verliest. Buiten de hierboven genoemde factoren kunnen ook uitputting, stress, ziekte, een abnormaal hartritme en medicijnen die u gebruikt leiden tot flauwvallen. Bovendien zijn er ook nog bepaalde omstandigheden die bekend staan om het hoge flauwvalrisico. Zo vallen veel mensen flauw nadat zij zich enorm hard hebben ingespannen, wanneer zij in een warme omgeving zijn of na een slechte nachtrust.

14 Bij vrouwen kan flauwvallen ook voorkomen tijdens de menstruatie of tijdens de zwangerschap.
Wanneer u een tijdje niet gegeten heeft dan kunt u ook het bewustzijn verliezen. Sommige mensen vallen flauw nadat zij lang hebben stilgestaan en opeens weer moeten bewegen. Het is van belang dat u weet in welke situaties u flauw zou kunnen vallen en welke op u van toepassing zijn. Stel dat je weet dat je niet tegen de hitte kunt dan weet u dat u sauna’s en tropische vakantiebestemmingen het beste kunt mijden.

15 Wanneer u aan voelt komen dat u flauw gaat vallen, is het aan te raden om plat op uw rug te gaan liggen. Wanneer u ervoor zorgt dat uw benen iets hoger komen te liggen dan uw hoofd dan wordt de bloedtoevoer naar de hersenen verbeterd. Geeft iemand anders aan dat hij of zij flauw gaat vallen, help hem of haar dan om plat op zijn of haar rug te gaan liggen. Ook hier geldt weer dat de benen iets hoger dan het hoofd moeten komen te liggen zodat de bloedtoevoer naar de hersenen beter verloopt.

16 Soms is het mogelijk om flauwte bij iemand te zien aankomen
Soms is het mogelijk om flauwte bij iemand te zien aankomen. De meeste mensen zien namelijk bleek en bezweet voor ze flauw gaan vallen. Bovendien zijn de meeste mensen ook duizelig, waardoor ze een beetje draaierig lopen. Wanneer u dit ziet aankomen dan doet u er goed aan om die gene op te vangen zodat hij of zij geen smak op de grond maakt. Het beste kunt je de flauwvallende persoon onder zijn of haar armen opvangen en een onderarm bij de pols beetpakken. Door de persoon tegen u aan te houden en langzaam naar een hurkzit te gaan, kunt u het slachtoffer voorzichtig op de grond leggen.

17 Wat te doen bij flauwvallen
Het komt ook vaak voor dat de betreffende persoon al flauw is gevallen. Ook dan zijn er dingen die u kunt doen. Het eerste wat belangrijk is, is om de ademhaling te controleren. Om dit te doen kunt u het hoofd van het slachtoffer naar achteren kantelen om de luchtweg vrij te maken. Het beste kunt u met uw ene hand op het voorhoofd drukken en met uw andere hand de kin van het slachtoffer iets omhoog te tillen. Wanneer de patiënt weer normaal adem haalt dan kunt u hem of haar in de stabiele zijligging leggen. Komt het slachtoffer na twee minuten nog niet bij, schakel dan zo snel mogelijk medische hulp in.

18 Mocht het slachtoffer kleding dragen die rond de nek knelt – bijvoorbeeld een sjaal – dan kunt u deze het beste los maken. Het is ook van belang dat er niet te veel mensen om het slachtoffer heen staan, zodat er voldoende frisse lucht beschikbaar is. Het beste kunt u ook iets vochtigs op het voorhoofd van het slachtoffer leggen, zoals een nat washandje of een andere natte doek. Het is erg belangrijk dat het slachtoffer de kans krijgt om rustig bij te komen. Het is dan ook het beste om het slachtoffer een minuut of tien op de grond te houden, dit kan zowel liggend als zittend wanneer de patiënt hiertoe in staat is. Het slachtoffer stelt het ook vaak op prijs om wat te drinken te krijgen. Geef hem of haar dit echter niet wanneer hij of zij nog niet volledig bij bewustzijn is, want dit kan tot verslikking leiden.

19 Flauwvallen filmpjes http://vimeo.com/12109987

20 bewusteloos

21 stabiele zijligging

22

23


Download ppt "FLAUWVALLEN."

Verwante presentaties


Ads door Google