De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Scheepvaart in de Gouden Eeuw

Verwante presentaties


Presentatie over: "Scheepvaart in de Gouden Eeuw"— Transcript van de presentatie:

1 Scheepvaart in de Gouden Eeuw
Vaar je rijk! Scheepvaart in de Gouden Eeuw

2 Museum Boerhaave 1414 Pest- en dolhuys (gekkenhuis) Academisch ziekenhuis Museum van de geschiedenis van de natuurwetenschappen en de geneeskunde Het gebouw waar Museum Boerhaave in zit, is uit Het heeft onder andere dienst gedaan als gekkenhuis, academisch ziekenhuis van de Universiteit Leiden en heeft nog vele andere rollen vervuld. Foto’s: boven de ingang van Museum Boerhaave, onder Museum Boerhaave in vogelvlucht.

3 Geen schilderijen, maar…
400 jaar natuurkunde, wiskunde, biologie, scheikunde, geneeskunde Voorwerpen uit ! In Museum Boerhaave hangen geen schilderijen, maar is 400 jaar natuurwetenschap te zien. Er zijn voorwerpen uit de natuurkunde, wiskunde, sterrenkunde, biologie en scheikunde. De collectie bevat voorwerpen uit de periode van ongeveer 1550 tot 1950. Links: prent van het anatomisch theater uit Dit was een zaal waarin lijken werden opengesneden om te leren hoe de mens in elkaar zat, toegankelijk voor zowel studenten als betaald publiek. Midden: zonnewijzer met kompas uit 1660 om de tijd mee te kunnen bepalen. Rechts: een pyrometer, een meetapparaat om de uitzetting (het groter worden van materiaal door warmte) te bepalen.

4 Vaar je rijk! Teamspel met rondleiding Wordt jouw team het rijkst? Dan winnen jullie de prijs!

5 Gouden (Eeuw) tip van Herman!
Als je goed oplet tijdens deze les, kun je daar je voordeel mee doen bij Vaar je rijk! Zo wordt je de beste zeeman en versla je alle landrotten! Toktok! Let op onderrrrrstreepte tekst… krrrrraaaaa!.... roekoe!... Belangrrrrrijk!

6 17e eeuw, de Gouden Eeuw “Nederland” Republiek der 7 Verenigde Nederlanden de Republiek ( )

7 De Republiek, opgeteld de beste!
Gouden Eeuw Wetenschap Kunst Strijdmacht Godsdienst Onderwijs Handel Politieke macht

8 Eendracht maakt macht Oranje: de Republiek regeert dit gebied!

9 Van dik hout… 1594: houtzaagmolen … zaagt men planken!

10 Van plank tot schip 1594: Uitvinding houtzaagmolen 1600: schepen, inwoners, 1 schip op 200 inwoners! 1602: Vereenigde Oostindische Compagnie 1 op de 3

11 Na 12.000 zeemijl, bestemming bereikt
Waar varen we heen? Waar zijn we eigenlijk? Breedtegraad Welke parallel? Lengtegraad Welke meridiaan?

12 Sterren kijken… beetje zo houden… AUW M’N OOG!
Breedtegraad Bepalen met sterren Poolster of zuiderkruis Hoek van 90 graden is noordpool! Breedtegraad is bepaald.

13 Lengtegraad Bepalen met de zon Aarde draait in 24 uur 360 graden 24 uur delen door 360 graden: 4 minuten per lengtegraad Dus: tijd op zee – tijd thuis/4 Lengtegraad is bepaald. Draaiing van de aarde

14 Navigatieoefening! Tijd op zee Tijd thuis  16: :04  124 minuten eerder! 124 minuten / 4 graden = 31 graden ten westen van thuis!

15 Handel De scheepvaart bracht Europa allerlei handelswaar, zoals:
dieren kruidnagel planten koffie specerijen thee porcelein nootmuskaat zijde opium (drugs)

16 Welk blad is dat? Het ene blad is het andere niet. Zoek 5 verschillen! Bladtop Bladvoet Bladvorm Bladrand Nerf

17 Oorlogen De Republiek was in oorlog met: Spanje Portugal Engeland Zweden Frankrijk Zoals je hebt gezien was de Republiek de belangrijkste handelsmacht. Maar ook militair was het een belangrijk land en met name op zee was het heel sterk. Tijdens de Gouden Eeuw vocht de Republiek tegen de Spanjaarden die de Republiek daarvoor overheersten. Maar ook namen de Hollanders van de Portugezen heel veel handelsposten af. Verder was de Republiek meerdere malen in oorlog met Engeland, vooral vanwege de handel en ook met Zweden en Frankrijk waren er oorlogen. De schilderijen op de dia zijn van zeeslagen tussen de Republiek en Engeland. Engeland heeft als vlag een wit doek met een rood kruis; het bekende rood-wit-blauw is natuurlijk van de Republiek.

18 Hebben jullie nog vragen?
Tot ziens in Museum Boerhaave! Moge het beste team winnen!


Download ppt "Scheepvaart in de Gouden Eeuw"

Verwante presentaties


Ads door Google