De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Erfelijkheidsonderzoek

Verwante presentaties


Presentatie over: "Erfelijkheidsonderzoek"— Transcript van de presentatie:

1 Erfelijkheidsonderzoek
Paragraaf 9

2 Erfelijkheidsonderzoek
Van veel erfelijke eigenschappen weten we waar ze zich op een chromosoom bevinden. Aan de chromosomen van een persoon kunnen we zien of deze persoon het gen voor een erfelijke ziekte bezit.

3 Human Genome Project Het Human Genome Project heeft alle menselijke genen in kaart gebracht. Van veel genen is inmiddels bekend waarvoor ze coderen.

4 Drager Een drager is iemand die het gen voor een erfelijke ziekte bezit zonder de ziekte te zelf te hebben. Dragers kunnen dit gen wel doorgeven aan hun kinderen. Dragers behoren tot een risicogroep en kunnen genetisch advies inwinnen in geval van zwangerschap.

5 Genetisch advies Personen kunnen onderzocht worden op het bezit van een gen voor een erfelijke ziekte (bijvoorbeeld borstkanker). Ook kan onderzocht worden hoe groot de kans is op een kind met een erfelijke ziekte wanneer de ouders drager zijn. Mensen die tot een risicogroep behoren doen er verstandig aan om advies in te winnen.

6 Borstkanker Vrouwen kunnen onderzocht worden op een gen dat borst- en eierstokkanker veroorzaakt. Vrouwen bij wie dit gen ontdekt is kiezen er vaak voor hun borsten te laten amputeren (verwijderen). Regelmatig goed controleren kan ook. De meeste vormen van borstkanker zijn niet erfelijk.

7 Voor controle op borstkanker wordt een scan van de borsten gemaakt (mammografie).

8 Controle op borstkanker redt levens!

9 Prenataal onderzoek Al vóór de geboorte kunnen ziekten en afwijkingen worden vastgesteld. Prenataal onderzoek kan plaatsvinden door middel van: echoscopie vlokkentest vruchtwaterpunctie

10 Echoscopie Een echoscoop zendt heel hoge geluids-trillingen uit.
De teruggekaatste trillingen worden zichtbaar gemaakt op een scherm. Groei en ligging van foetus kunnen zo worden gecontroleerd. Kan vanaf 6de week van de zwangerschap. Geslacht kan worden bepaald wanneer geslachtsorganen tot ontwikkeling zijn gekomen.

11 Een verpleegkundige maakt een echo.

12 Een echo van een foetus van 12 weken oud.

13 Een echo van een foetus van 20 weken oud.

14 Tegenwoordig worden ook wel 3D-echo’s gemaakt.

15 Vlokkentest Kan vanaf 8ste week van de zwangerschap uitgevoerd worden.
Weefsel uit de placenta bevat cellen van de foetus waarvan de chromosomen worden onderzocht op afwijkingen. Het geslacht van de foetus kan worden bepaald (XX of XY).

16 Bij een vlokkentest worden cellen uit de placenta verwijderd en onderzocht.

17 Vruchtwaterpunctie Kan vanaf 16de week van zwangerschap worden uitgevoerd. In het vruchtwater drijven cellen van het embryo. Vruchtwater wordt opgezogen, waarna de chromosomen uit embryonale cellen worden onderzocht op afwijkingen. Het geslacht van de foetus kan worden bepaald (XX of XY).

18 Bij een vruchtwaterpunctie worden cellen uit het vruchtwater onderzocht.

19 Risico’s van onderzoeken
Zowel vlokkentest als vruchtwaterpunctie vergroten de kans op een miskraam. Onderzoek wordt alleen uitgevoerd als er een verhoogd risico bestaat dat het kind geboren wordt met een ernstige ziekte of afwijking. Van verhoogd risico is sprake bij: zwangere vrouwen van 36 en ouder na enkele miskramen erfelijke ziekten in de familie

20 Risico’s op afwijkingen
Hoe ouder een zwangere vrouw is, hoe groter de kans op een kind met een afwijking.


Download ppt "Erfelijkheidsonderzoek"

Verwante presentaties


Ads door Google