De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Zinkt het schip of blijft het nog wel een tijdje drijven? Dr. Marten van der Meulen.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Zinkt het schip of blijft het nog wel een tijdje drijven? Dr. Marten van der Meulen."— Transcript van de presentatie:

1

2 Zinkt het schip of blijft het nog wel een tijdje drijven? Dr. Marten van der Meulen

3 Een lastige klus… Gegevens opduikelen Ingewikkelde organisatie kerk Landelijk is financiële administratie lang geen prioriteit geweest … maar wel belangrijk Zit de kerk wel met krimpende middelen? Wat is er wél mogelijk?

4 Hoeveel geld is er beschikbaar? Gokt u eens: hoeveel geld staat er vrij beschikbaar op bankrekeningen in Groningen en Drenthe en in Friesland? Groningen en Drenthe: 63 miljoen euro Friesland: 87 miljoen euro

5 Ter vergelijking

6 Balans Fr+Gr&Dr

7 Baten Fr+Gr&Dr

8 Lasten Fr+Gr&Dr Totaal: 62 miljoen

9 Probleem… Gat van 2 miljoen euro per jaar tussen lopende baten en lasten Driekwart van lasten gaan naar kerndoelen van de kerk  kan niet zomaar op bezuinigd worden Grote verschillen per gemeente … en kans Ruimte voor investeringen Gaat niet alleen om wat er op de bank staat: investeringsruimte is veelvoud hiervan. Kapitaal aan gebouwen, beleggingen, menskracht.

10 Daling leden Fr+Gr+Dr* * Met dank aan Ronald Bolwijn, Dienstencentrum PKN

11 Gemiddelde bijdrage groeit (landelijke cijfers)

12 Over Berg en Dal

13 Investeren Nu is de moeilijke tijd aangebroken, maar het kapitaal is er (nog) Investeringsmentaliteit vs. kaasschaaf- principe Missio Dei Innovatieve kerkplekken Hybride model van kerk-zijn Financiële duurzaamheid Mensen buiten de kerk betrekken Meer mensen in de kring van de kerk Samen leren in leergemeenschappen

14 Vraag Welke investeringsruimte ziet u in uw kerk?

15


Download ppt "Zinkt het schip of blijft het nog wel een tijdje drijven? Dr. Marten van der Meulen."

Verwante presentaties


Ads door Google