De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

PT0000. 00/00/04 Wijnproeverij Giro d’Italia Licata Vini, Alfred en Anita 11 November 2004 Licata Vini, Alfred en Anita 11 November 2004 Vlaamse Club 2004.

Verwante presentaties


Presentatie over: "PT0000. 00/00/04 Wijnproeverij Giro d’Italia Licata Vini, Alfred en Anita 11 November 2004 Licata Vini, Alfred en Anita 11 November 2004 Vlaamse Club 2004."— Transcript van de presentatie:

1 PT /00/04 Wijnproeverij Giro d’Italia Licata Vini, Alfred en Anita 11 November 2004 Licata Vini, Alfred en Anita 11 November 2004 Vlaamse Club 2004

2 11/19/ Agenda 19: 30InleidingAlfred & Anita –Historiek –De reglementering –Geografie en klimaat –Het etiket –De wijnstreken –Piemonte –Toscanië 20:30Proeverij André Poës

3 11/19/ De wijnstreken in Italië

4 11/19/ Wijnexport referentie 1995 (blauw), 2000 (rood) Bron: EEC

5 PT /00/04 Historiek en reglementering Alfred Wilms

6 11/19/ Een beetje Italiaanse (wijn) geschiedenis: Lang geleden... 8ste eeuw v.c: Etrusken: ontstaan van een industrie –Grieken noodgedwongen naar Massala. 2de eeuw v.c: Gouden eeuw onder de Romeinen –Verbod op de bacchanalen –Wijn ? Vermengd met warm zeewater koriander, nootmuskaat, kaneel en honing (zuurtegraad) “in mari mori muri mori necesse est” Jaren 300: Christendom –heilige en plechtige drank (Bloed van Christus) –Inzet van de teloorgang van de wijnbouw 476 : Val van het romeinse rijk –Nog enkel kleinschalige wijnbouw

7 11/19/ Een beetje Italiaanse (wijn) geschiedenis: 15de tot en met de 19de eeuw Renaissance: opkomst van Genua, Florence, Venetië –Weer een markt voor edele wijnen –Import van Bordeaux, Bourgondië, Rijn en Donau wijnen –Opkomst van families zoals Antinori, Frescobaldi –Italiaans wijngoed: overleefd (amper) dank zij de kloosters 19de eeuw: opleving –Ontwikkeling van Barolo, Brunello, Chianti –Wijnbouwscholen –Wijnmakers: Gancia, Cinzano, Bolla De succes pendule

8 11/19/ Een beetje Italiaanse (wijn) geschiedenis: 20st eeuw Situatie na de 2de wereldoorlog : de pizza wijn –Aanplantingen: alles gericht op volume (10 kg à 15kg per voet) –In de kelder: oud materiaal, gebruik van Sloveense tonnen, geen kennis van het vinificatie proces etc… –Ruggesteun Franse wijnindustrie (wegvallen van Algerijnse fustwijn) –De oceaan van Chianti 1970 een trend, 1980 een streven, 1990 een obsessie, 2000 een verworvenheid: kwaliteitswijn –Visionaire wijnbouwers (Angelo Gaia, Giacomo Bologna,Ceretto,…) –De Franse paradox

9 11/19/ Een beetje Italiaanse (wijn) geschiedenis: 20st eeuw 1970 to 2000 –Trend eerst in Toscanie, dan Piemonte, dan heel Italië –Wijnoppervlakte: van ha in 1970 tot ha in 2000 –Rendement vermindering: van 10/15 kg tot 1 à 3kg per voet –Herintroductie van oude Italiaanse druivensoorten (Vb:Taurasi in Campania, Amarone in Venetië) –Introductie van Franse druivensoorten (Merlot, Syrah, Cabernet sauvignon) –Import van ultra moderne wijnvinificatie methoden en massieve investeringen in materiaal –En meer : zie bespreking AOC Gevolg –Nationale consumptie: Van 110l tot 55l per persoon met behoud van wedde:>) –Export: x 2 in hl –Italiaanse wijnen veroveren stilaan terug de wereld.

10 11/19/ AOC: De Italiaanse wijnregelingen DOC Ontstaan: 1963 (vrij laat) –Vini da tavola –DOC: Denominazione di Origine Controllata Regels betreffende herkomst, samenstelling, wijnbereiding (vinification) en opvoeding (élevage) Einde 1970: meer dan 300 DOC’s Italiaanse toestanden – Top-DOC’s niet te onderscheiden van mindere goden – Bepaalde DOC’s allicht « gekocht » – Controle? U zei?

11 11/19/ AOC: De Italiaanse wijnregelingen DOCG, DOC 1980 –Vini da tavola –DOC: Denominazione di Origine Controllata –DOCG: Denominazione di Origine Controllata e Garantita Regels nog strikter: maximale rendementen, verlening van de verouderingsperiode, samenstelling uit verschillende druivensoorten,… Een gemiste kans –Dubieuze top wijnen zoals Albani di romagna, Asti Spumante, Vernaccia di san gimignano erkent als DOCG –Over-reglementering

12 11/19/ AOC: De Italiaanse wijnregelingen Na 1980 « Buik van vol » voor bepaalde creatieve wijnbouwers: laxisme, bureaucratie, over-reglementering was meer een rem dan een hulp! Voorbeelden –Chianti DOCG: verplichte assemblage van sangiovese en canaiolo nero, trebbiano (ugni blanc) et malvasia (rood en wit). –Brunello DOCG: opvoeding van 5 jaar –Barolo DOCG: opvoeding in grote vaten (kleine vaten Franse eik niet toegelaten) Ontstaan van de Super toscans (later uitgebreid naar andere streken) –Introductie van Franse druivensoorten in de assemblage –of 100% sangiovese, of, of,of ….. –Verkocht als Vino da Tavola

13 11/19/ AOC: De Italiaanse wijnregelingen DOCG, DOC,IGT Resultaat –Meer en meer Vini da Tavola verdrongen DOCG’s naar de klasse « goedkope wijn » 1990 – 1995 : de oplossing: IGT –Introductie van IGT: Indicazione geografica typica Erkende cépages (herkomst), vinificatie en élevage niet gereglementeerd. –Versoepeling van de DOCG en DOC wetgeving

14 11/19/ AOC: De Italiaanse wijnregelingen DOCG, DOC,IGT Herhaling, ten dage (2002): –Vino da Tavola: tafelwijn + nog een bende creatievellingen Licata voorbeeld: Insieme – Altare Elio (Piemonte): 50€ –IGTHerkomst –DOCStrikt(256 DOC - 11% van de Italiaanse wijn) –DOCGStrikter(23 DOCG - <3%)

15 PT /00/04 Italiaanse wijnstreken in een notedop Anita Sempels

16 11/19/ Kort overzicht Belangrijkste producent ter wereld: hl 1/5 van het totaal volume wijn geproduceerd ter wereld l/jaar/inwoner Grootste uitvoerder van wijn ter wereld wijngaarden 200 wijngebieden 400 erkende druivensoorten ( in werkelijkheid ~1000 )

17 11/19/ Geografie en klimaat 1500 km van N -> Z Ruggengraat: Apennijnen van Genua tot de punt van de laars Povere gronden zijn ideaal voor wijnbouw: (N) graniet, klei, kalk, (centrum) kleischisten en grind, (Z) vulkanische gronden Vruchtbare Povlakte: rijst, maïs, enz. Italië is geen eeuwig zonnig en warm land! 1. Vasteland-klimaat d.w.z. strenge winters, warme zomers, veel kans op hagel: Noorden tot grens Toscanië 2. Tussen-klimaat d.w.z. koude winters en hete zomers: midden Italië 3. Middellandse zeeklimaat d.w.z. zachte winters en hete droge zomers: zuiden en de eilanden

18 11/19/ De Italiaanse wijnetikettering DOCG, DOC, IGT, Vino da tavola Geografische herkomst: b.v. Barolo (een dorp), Chianti (een gebied), Sangiovese di Romagna (een streek): alle DOCG en DOC-wijnen zijn herkomst-wijnen. De naam van een beroemde stad mag niet vermeld worden op een IGT of tafelwijn etiket (Barco Reale di Carmignano) « Classico »: 12-tal deel-streken (Chianti Classico) « Vigna » + naam domein: druiven en rijping op 1 domein, verschillende druivensoorten apart gevinifieerd en eventueel daarna samengevoegd. « Superiore »: 52 DOC’s mogen deze term gebruiken (verwarring tussen kwaliteitsaanduiding en geografisch gebied) wijnjaar

19 11/19/ De Italiaanse wijn-etikettering (vervolg) « Riserva »: garantie voor langere kelderrijping bv. 5 j. waarvan max. 2 j. in houten vaten en min. 6 md. op fles voor Brunello di Montalcino Riserva Naam van de wijnbouwer Inhoudsmaat, alcohol gehalte, datum van op-fles Fiscaal zegel (rood bandje): verplicht voor DOCG wijnen De druivensoort (sangiovese, trebbiano, enz.)

20 11/19/ De wijnstreken van Italië 20 autonome regio’s 5 secties Noordwesten: Val d’Aosta, Piemonte, Lombaria, Liguria Noordoosten: Veneto, Friuli-Venezia Giulia, Trentino, Alto Adige Midden: Emilia-Romagna, Marche, Abruzo, Molise, Toscana, Umbria, Lazio Zuiden: Campania, Puglia, Basilicata, Calabria Eilanden: Sicilië en Sardinië De beste regio’s zijn Piemonte en Toscanië, gevolgd door Veneto en Friuli- Venezia maar elke regio produceert wel enkele « pareltjes » Belangrijk bij de beoordeling! Italië heeft aparte druivensoorten die men elders zelden aantreft dus moeilijk om te vergelijken met andere landen

21 11/19/ Piemonte

22 11/19/ Piemonte Een van de meest belangrijke rode-wijnstreken van de wereld (90% rood) De meest prestigieuze streek van Italië: 35 DOC en 4 DOCG wijnen Aan de voet van de bergen : Alpen en Apenijnen Alba op dezelfde breedtegraad dan Bordeaux maar: Alba : Vasteland-klimaat Bordeaux: Zeeklimaat Bekende wijnen: Beroemd rood trio: Barolo, Barbaresco en Nebbiolo d’Alba gemaakt van de Nebbiolo-druif (Max 1% van de aanplantingen in Piemonte). Gattinara en Ghemme van Nebbiolo/Vespolina/Bonarda Barbera van de Barbera-druif Wit: Cortese di Gavi DOCG (Cortese-druif) en Asti Spumante (mousserende wijn van de witte Muscat-druif)

23 11/19/ Piemonte (vervolg) BAROLO DOCG Zeer stevig, tanninerijk en alcoholrijk Gemaakt van de Nebbiolo-druif nabij het dorpje Barolo in Zuid-Piemonte De beste hebben jaar ligtijd nodig Karakteristieke granaatrode kleur en een rijk bouquet dat gemakkelijk herkend kan worden BARBARESCO DOCG Grote wijn, eveneens van de Nebbiolo-druif De ondergrond in Barbaresco maakt een fijnere en elegantere wijn mogelijk NEBBIOLO D’ALBA DOC Minder structuur dan zijn 2 beroemde broertjes en sneller op dronk Gemakkelijk te combineren met een gerecht

24 11/19/ Piemonte (vervolg) BARBERA D’ASTI en BARBERA D’ALBA DOC De Barbera druif is in Piemonte massief aangeplant (meer dan 50%) Mooie wijn wanneer laag rendement en juiste vinificatietechniek Tamelijk stevig en fruitig Op hun best na 3 à 7 jaar Straks proeven! Barbera d’Alba Trevigne van Domenico Clerico uit Fatiga

25 11/19/ Toscanië

26 11/19/ Toscanië Zeer belangrijk gebied voor rode wijn: sterke concurentie tussen Piemonte en Toscanie voor de 1ste plaats Typisch Toscaanse landschap: wijngaarden gescheiden door olijfbomen Dominante rode druivensoort: Sangiovese Straks proeven! Rosso Sant’Antimo DOC 100% sangiovese grosso Beroemdste wijnen: Chianti Classico, Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepluciano (allemaal DOCG) Andere rode wijnen: San Gimignano DOCG, Carmignano DOCG, Pomino DOC en Morellino di Scansano DOC (uit de Maremma streek) Straks proeven! Morellino di Scansano van Fattoria Le Pupille Witte druivensoort: vooral Vernacchia Straks proeven! Vernacchia di San Gimignano van Panizzi DOCG

27 11/19/ Toscanië (vervolg) CHIANTI en CHIANTI CLASSICO DOCG Waarschijnlijk de meest beroemde Italiaanse wijn en vandaag nogal onderschat (reputatie van de 60er, 70er jaren). Midden-Toscanië 160 km (n ->z), groter dan Bordeaux streek Hemelsbreed verschil tussen Chianti in dikbuikige fles met raffia (pizza wijn) en Chianti Classico Riserva: Opbrengst Chianti 58,5 hl/ha – Chianti Classico 49 hl/ha! Samenstelling: Sangiovese (75% tot 100%), Canaiolo nero, Trebbiano toscano en Malvasia Belangenvereniging « Consorzio Chianti Classico » : zwarte haan op gouden achtergrond 7 DEELSTREKEN Chianti Rufina, Chianti Colli Fiorentini, Chianti Colli Senesi, enz. Zéér goede kwaliteit geleverd door de families Frescobaldi en Antinori

28 11/19/ Toscanië (vervolg) Brunello di Montalcino DOCG Zuiden van Sienna rond de gemeente Montalcino 100% Sangiovese grosso Krachtige tanninerijke wijn, zéér lang houdbaar Rosso di Montalcino: jongere wijnstokken of minder goed jaar Vino Nobile di Montepluciano DOCG Prugnolo gentile (kloon van Sangiovese) + andere druivensoorten Achterstand kwaliteit op Chianti en Brunello: te hoog rendement en soms harde tannines

29 11/19/ De andere 18 regio’s … een andere keer Over naar de proeverij!


Download ppt "PT0000. 00/00/04 Wijnproeverij Giro d’Italia Licata Vini, Alfred en Anita 11 November 2004 Licata Vini, Alfred en Anita 11 November 2004 Vlaamse Club 2004."

Verwante presentaties


Ads door Google