De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Een ander zijn verdriet is het jouwe niet.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Een ander zijn verdriet is het jouwe niet."— Transcript van de presentatie:

1 Een ander zijn verdriet is het jouwe niet.
Herfstig! Een ander zijn verdriet is het jouwe niet. Gebedsviering broederschool biotechnische en sport

2

3 Het mosterdzaadje   Er was eens een vrouw wiens enige zoon stierf. In haar verdriet ging ze naar een heilige man en zei: “Over welke gebeden, welke magische bezweringen beschikt u om mijn zoon weer levend te maken?” In plaats van haar weg te sturen of met haar te gaan praten zie hij tegen haar: “Breng me een mosterdzaadje uit een huis dat nooit verdriet heeft gekend. Dat zullen we gebruiken om het verdriet uit uw leven te verdrijven.” De vrouw ging meteen op pad, op zoek naar het magische mosterdzaadje. Eerst kwam ze bij een prachtig herenhuis. Ze klopte op de deur en zei: “Ik zoek een huis dat nooit verdriet heeft gekend. Ben ik hier aan het goede adres?” Ze zeiden haar: “U bent beslist aan het verkeerde adres hier”, en ze begonnen alle tragische gebeurtenissen op te sommen die hun de laatste tijd waren overkomen. De vrouw zei bij zichzelf: “Wie is beter in staat om deze arme ongelukkige mensen te helpen dan ik, die zelf ongelukkig ben?”. Ze bleef een poosje om hen te troosten en ging toen verder op haar speurtocht naar een huis dat nooit verdriet had gekend. Maar waar ze ook kwam, in krotten of paleizen, ze kreeg het ene verhaal na het andere te horen over droefheid en ongeluk. Uiteindelijk ging ze zo op in het steun bieden aan de anderen die verdriet hadden geleden, dat ze haar speurtocht naar het magische mosterdzaadje vergat, zonder ooit te beseffen dat het inderdaad het verdriet uit haar leven had verdreven.

4 In welke situatie heb je reeds verdriet ervaren?
Als ik word uitgescholden door anderen. (eerste graad) Mijn ouders zijn gescheiden omdat mijn papa heel veel dronk. Hierdoor was hij thuis vaak agressief. Ik was altijd heel bang dat hij mama iets ging aandoen. Dit maakte me erg verdrietig. (eerste graad) Ik ben verhuisd van de Ardennen richting Oost-Vlaanderen. Hierdoor heb ik veel moeten achterlaten zoals mijn vriendinnen, mijn muziekleerkracht, mijn school, mijn chalet,… (eerste graad) Mijn eerste pony werd verkocht. Hier heb ik veel voor moeten wenen. (eerste graad) Ik werd uitgesloten op school. Ik mocht met geen enkel spelletje meespelen. (eerste graad)

5 Wanneer mijn oma symptomen van Alzheimer kreeg
Wanneer mijn oma symptomen van Alzheimer kreeg. Het begon met kleine dingen die ze vergat, maar vorige keer moest ze wel 30 seconden naar me kijken voordat ze me herkende. Dat maakte me erg verdrietig. (derde graad) Wanneer je een persoon vertrouwt en je vertelt die persoon je geheimen en plots weet iedereen die geheimen, dan doet dat pijn. Deze persoon verbreekt jouw vertrouwen. Dat heb ik al meegemaakt. (derde graad) Toen ik in het eerste middelbaar een B-attest gekregen had, was ik nog nooit zo teleurgesteld en verdrietig geweest. Ik heb mij dit lang niet kunnen vergeven want ik had het verknald. (derde graad) Het zien aftakelen van je vader en er niets aan kunnen doen. Dat maakt me verdrietig. Een film met een gruwelijk einde die je niet kunt pauzeren, zo voelt het. (derde graad) De dood van mijn vader en broertje. ( tweede graad) Gisteren kreeg ik te horen dat ik misschien nooit meer mag sporten. Ik weet het pas over een maand met zekerheid en dat allemaal door een probleem aan mijn hart. (eerste graad)

6 Toen ik mijn diagnose van suikerziekte kreeg. (eerste graad)
Toen mijn ouders gingen scheiden. Ik was 8 jaar maar ik had het er echt heel moeilijk mee. Ik voelde me schuldig en verdrietig. Eerst dacht ik dat het mijn schuld was omdat ik soms wel stoute dingen deed. (eerste graad) Vandaag is mijn papa nog steeds in revalidatie. Vier jaar lang al, met ups en downs. Momenten dat hij minder goed is, doen pijn. Het enige dat ik kan doen is er voor hem zijn, in goede en slechte dagen. (derde graad) De hond die we hebben opgeleid om gehandicapten te helpen is vertrokken. (derde graad) Toen ik 8 jaar was, is mijn zus met haar fiets aangereden door een vrachtwagen. Het is eigenlijk een wonder dat ze het overleefd heeft. Ze heeft een week in coma gelegen en vooral in die week heb ik veel verdriet gehad. Ik zag mijn ouders ook niet veel omdat ze veel bij mijn zus in het ziekenhuis waren. Ik had verdriet omdat ik mijn zus in die week niet mocht zien. Ik wist dat er een grote kans was dat ze het niet zou overleven. (derde graad) Toen mijn Chiroleider overleed. Hij was een goede vriend voor me. (tweede graad) Liefdesverdriet. Het doet pijn als je liefde niet wordt beantwoord. (tweede graad)

7 Het gevoel van iemand te verliezen, dat je beter je best had moeten doen om afscheid te nemen. Het gevoel dat je hebt als je dierbare sterft voor je je rapport gekregen hebt. Dat je hoopte dat hij je nog zag naar het volgende jaar gaan, dat hij je goede punten zag en dat hij je broer zag afstuderen. Het gevoel dat je niets liever wilt dan nog één keer geknuffeld te worden. Dat gevoel kan je niet omschrijven. (tweede graad) In het lager onderwijs hoorde ik er nooit bij. Ik werd uitgescholden en gepest omdat ik molliger was dan de anderen. Ik dacht dat dat erg was maar dan gingen ze verkondigen dat ik luizen had. Iedereen liep weg van mij als ze me zagen aankomen. Niemand wou nog met mij omgaan. (tweede graad) In het vierde leerjaar, het schooljaar begon net en toen stierf iemand die me nauw aan het hart lag. Ik heb geen afscheid kunnen nemen wat op zich zwaar was. Het gemis doet nog steeds pijn. (tweede graad) De laatste keer dat ik echt verdrietig was, was tijdens de pinksterhagelbui. Toen stonden mijn tomatenplanten in mijn serre net mooi in bloei. Die nacht gingen alle planten en alle glazen van mijn serre kapot en was ik helemaal van mijn melk. Deze schade was natuurlijk niet te vergelijken met het verliezen van iemand dierbaar. (derde graad) Ik moest wegens een chronische ziekte een zeer zware transplantatie (met chemo) ondergaan. Door deze transplantatie heb ik 6 maanden in een ziekenhuis moeten liggen. Dit maakte mij heel verdrietig. (derde graad)

8 Ik heb al meer dan één keer verdriet gehad
Ik heb al meer dan één keer verdriet gehad. Maar wat mij het meeste verdriet aandeed, was toen mijn ouders uit elkaar gingen. Doorheen het jaar hadden we al problemen genoeg. Mijn oma was toen ook gestorven, en dan kwam dat er nog eens bovenop. Alleen maar slecht nieuws. Dat werkt negatief op je humeur, maar zeker ook op je schoolprestaties. (derde graad) Dat mensen nog steeds dronken achter het stuur kruipen of hard rijden. Er sterven al zoveel jongen mensen aan ziektes die we niet kunnen vermijden, maar aan het aantal verkeersslachtoffers kunnen we wel iets doen. (derde graad) Als je naar tv zit te kijken en alle onrust in deze wereld ziet. Als je denkt dat er kinderen in nood zitten, dat er oorlog is, ziektes zijn... (derde graad) Het maakt me verdrietig als ik ’s avonds in mijn bed lig en niet kan slapen. Ik lig dan te piekeren over levensvragen. Ik denk dan bijvoorbeeld over de dood en wat er allemaal gebeurt na de dood en dat ik mijn vrienden en familie niet kwijt wil geraken. (derde graad) Ik had onlangs ruzie met mijn moeder. Na onze ruzie zag ik haar wenen. Ze zei dat ze het zeer moeilijk had. Ik had veel verdriet toen ik haar zo zag. (derde graad)

9 Gebed We vertrouwen al dit verdriet toe… Gij die weet wat in mensen omgaat aan wanhoop en twijfel, verdriet, onmacht en pijn… Gij die weet wat in ons is en ook verstaat wat nooit gezegd kan worden… Hoor ons, open de deuren van ons hart. Ontknoop de touwen die ons binden, Machten van duisternis wanhoop geweld.

10 Foo Fighters/These days
One of these days the ground will drop out from beneath your feet  One of these days your heart will stop and play its final beat  One of these days the clocks will stop and time won't mean a thing  One of these days their bombs will drop and silence everything  But it's alright  Yeah it's alright  I said it's alright  Easy for you to say  Your heart has never been broken  Your pride has never been stolen  Not yet, not yet  Vandaag of morgen zal de vaste grond onder jouw voeten wegzakken. Vandaag of morgen zal je hart in doodsangst enkele slagen missen. Vandaag of morgen zal ‘tijd’ plots alle belang verliezen. Vandaag of morgen kan er iets gebeuren dat jouw wereld op z’n kop zet… Maar: ‘Het komt wel goed’, zegt men dan.  Makkelijk gezegd… als je eigen hart nog nooit gebroken werd… als je nog nooit het dierbaarste wat je had verloor…

11 One of these days  I bet your heart'll be broken  I bet your pride'll be stolen  I bet I bet I bet I bet  One of these days  One of these days  One of these days your eyes will close and pain will disappear  One of these days you will forget to hope and learn to fear  But it's alright  Yeah it's alright  I said it's alright  Easy for you to say  Your heart has never been broken  Your pride has never been stolen  Not yet, not yet  Ik ben er jammer genoeg zeker van… …ooit zal ook jouw hart breken… …ooit wordt ook jij beroofd van wat je dierbaar is… …ooit zal ook jij vergeten wat hoop is en angst voor toekomst ervaren…  ‘Het komt wel goed,’ zegt men dan. Ooit.  Makkelijk gezegd… als je eigen hart nog nooit gebroken werd… als je nog nooit het dierbaarste wat je had verloor…

12 One of these days  I bet your heart'll be broken  I bet your pride'll be stolen  I bet I bet I bet I bet  One of these days  One of these days  But it's alright  Yeah it's alright  I said it's alright  Yes it's alright  Don't say it's alright  Don't say it's alright  Don't say it's alright  One of these days your heart will stop and play its final beat  But it's alright  Easy for you to say  Your heart has never been broken  Your pride has never been stolen  Not yet not yet  Ik ben er jammer genoeg zeker van… …ooit zal ook jouw hart breken… …ooit wordt ook jij beroofd van wat je dierbaar is… ‘Het komt wel goed,’ zegt men dan. Ooit.

13 Hoe ging je om met eigen verdriet of dat van een ander?
Knuffelen met mijn huisdier, luisteren naar muziek en erover praten met goede vrienden/familie. (eerste graad) Ik zocht steun bij vrienden en familie zodat zij mij konden steunen en ik op mijn beurt hen. (eerste graad) Mijn ouders hielden rekening met mijn wensen en gevoelens. Hierdoor voelde ik mij begrepen en kon ik beter omgaan met de situatie. (eerste graad) Ik schreef mijn gevoelens van mij af. (eerste graad) Ik kropte mijn verdriet op, tot het niet meer ging. Dan heb ik natuurlijk veel geweend. Nu denk ik nog aan hen [mijn overleden oma en opa] en ik weet dat het goed met hen gaat. (derde graad) Mijn vriendin luisterde naar al mijn gejank en ik kon al mijn verhalen bij haar kwijt. Ik luisterde ook naar muziek en sliep hele dagen. (derde graad)

14 Als ik verdrietig ben, praat ik er veel over met mijn ouders of vriendin. Ze zijn er om me te steunen. Als iemand bij mij om troost komt vragen, probeer ik hen altijd duidelijk te maken dat iedereen wel eens verdriet heeft maar dat je van het leven moet genieten. (derde graad) Toen mijn grootmoeder overleed was er werkelijk niets aan te doen HUILEN & HUILEN. ( tweede graad) Ik kan niet omgaan met verdriet en vereenzaam mezelf door in mijn kamer te zitten. Zo maak ik er de anderen niet verdrietig mee. Ik ben aan het leren hoe ik beter met verdriet kan omgaan. (eerste graad) Ik dacht dat het wel ging overgaan maar dat gebeurde niet. Ik had het nog niet durven zeggen tegen mijn ouders. Toen werd het werd me allemaal te veel en heb ik het toch tegen mijn ouders verteld. (eerste graad) Als ik verdriet heb, loop ik graag rond in het veld. Genieten van de teelten die ik heb gezaaid en onderhoud. (derde graad)

15 Ik sloot me vaak op in mijn kamer en was steeds stil als ik bij familie of vrienden was. Ik zei altijd dat ik moe was als ze me vroegen wat er scheelde. (tweede graad) Ik trok veel op met de andere leden van de Chiro. We konden er met elkaar over praten. (tweede graad) Ik heb foto’s van mijn dieren die gestorven zijn en die in een doos gestopt. Af en toe kijk ik er nog eens naar. (eerste graad) Ik begon de pestkoppen te geloven, ik gaf ze zelfs gelijk. Mijn zelfvertrouwen werd afgebroken en ik wist niet meer wat ik doen moest. Als één van mijn vriendinnen nu verdriet heeft dan steun ik ze en probeer ik ze moed in te praten want ik weet hoe het voelt om gepest te worden. (tweede graad) Mijn vader is gestorven aan prostaatkanker na een jaar ziek zijn. Het is altijd moeilijk om te gaan met zo een verlies, maar een vriend van mij heeft net hetzelfde meegemaakt. Zijn vader lag in coma en ik heb hem elke dag gebeld om hem te troosten. Uiteindelijk is zijn vader er door gekomen en heeft hij er niets aan overgehouden. We waren toen allebei heel opgelucht. Hij hielp mij ook toen het bij mijn vader gebeurde en wanneer ik hem belde om langs te komen was hij er meteen. Dat is waar echte vriendschap om gaat. (derde graad)

16 Vroeger toen ik veel verdriet had, zat ik heel graag alleen op mijn kamer en ik wou met niemand praten. Ik wou het "alleen" verwerken. Maar ik heb ervaren dat dit niet altijd de beste manier is om met verdriet om te gaan. Als je verdriet hebt, kan je er best met iemand over praten die weet in welke situatie je zit en waarvan je weet dat die persoon een luisterend oor heeft. Het lucht op als je je verdriet tegen iemand kan vertellen. Andere personen komen soms naar mij als ze verdriet hebben. Ik luister dan heel graag naar de mensen en probeer ook altijd een goed antwoord te vinden dat als troost over komt. En hopelijk heeft het opgebracht dat ze het hebben kunnen vertellen tegen mij. (derde graad) Ik probeer mijn mémé zoveel mogelijk te bezoeken en klusjes te doen bij haar die ze zelf niet meer kan doen. Als ik bijvoorbeeld het gras bij haar heb afgereden, zie ik een lach op haar gezicht omdat ik haar geholpen heb. Daar doe ik het voor. (derde graad)

17 Gebed We vertrouwen al deze onmacht toe… Gij die weet wat in mensen omgaat aan wanhoop en twijfel opgekropt verdriet dat ons hard en onverschillig kan maken… Gij die weet wat in ons is, hoe die grote bol verdriet ons koud en eenzaam kan maken… Ontdooi in ons die ijzige harde kou, dat wij weer kunnen leven

18 [1] Toen hij de mensenmassa zag, ging hij de berg op
[1] Toen hij de mensenmassa zag, ging hij de berg op. Daar ging hij zitten met zijn leerlingen om zich heen. [2]Hij nam het woord en onderrichtte hen: Evangelie 1} Toen hij de mensenmassa zag, ging hij de berg op. Daar ging hij zitten met zijn leerlingen om zich heen. 2} Hij nam het woord en onderrichtte hen: 3} “Gelukkig wie nederig van hart zijn, want voor hen is het koninkrijk van de hemel. 4} Gelukkig de treurenden, want zij zullen getroost worden. 5} Gelukkig de zachtmoedigen, want zij zullen het land bezitten. 6} Gelukkig wie hongeren en dorsten naar gerechtigheid, want zij zullen verzadigd worden. 7} Gelukkig de barmhartigen, want zij zullen barmhartigheid ondervinden. 8} Gelukkig wie zuiver van hart zijn, want zij zullen God zien. 9} Gelukkig de vredestichters, want zij zullen kinderen van God genoemd worden. 10} Gelukkig wie vanwege de gerechtigheid vervolgd worden want voor hen is het koninkrijk van de hemel. Mt. 5, 1-10

19 The Frames/Rise Breathing in the night There's nothing else I'm needing now The wind is at my side And so are you And together we will rise Above all these word and promises we couldn't keep, Together we will fly above it all But sometimes we will fall... From the light But it shines on us tonight... And together we will rise De rustige avondlucht is genoeg  Wind in mijn rug, jij bent nabij. Samen komen we er wel weer bovenop. Alle “moeilijke” woorden, verbroken beloftes… laten we ze maar snel vergeten of het minstens toch proberen.  Vanavond staan we in het volle licht want samen komen we er wel uit.

20 And surely it's a sign now, That everything's in tune to some kind of higher plan Surely it's a sign That you were right... And there's the secret line That we've been denied... But we're crossing it tonight And together we will rise Sometimes we will fall, from the light But it shines on us tonight And together we will rise Pass this line That we're crossing here tonight And together we will rise samen wel weer bovenoDit moet haast een teken zijn van het feit dat alles past in een groter geheel. Een teken dat wat je doet goed is. Mensen krijgen niet altijd wat ze verdienen, maar vanavond komen we er samen wel uit.  Af en toe vergaat het ons slecht, maar vanavond is alles ok. We komen er wel uit.

21 Waar en hoe vind je kracht om door te gaan als het moeilijk gaat?
Ik probeerde gewoon door te gaan met het leven en het verleden los te laten. Je leeft tenslotte maar één keer en ik zou het zonde vinden als ik dit leven doorbreng met verdriet. Ik probeer vrolijk in het leven te staan en mijn hart te volgen. (eerste graad) Mijn mama en mijn stiefpapa troosten mij steeds als het even moeilijk gaat. (eerste graad) Bij mijn vriendje. Hij troost me en geeft me kracht. Soms neemt hij me dan mee naar een rustige plaats om er samen over te praten. Daarna bezoeken we samen mijn oma en opa. (derde graad) Door te streven naar mijn doel en altijd door te gaan. Te beseffen dat er tijden zijn wanneer het moeilijk gaat en soms ook gemakkelijker. Door te blijven werken, zal je er ooit wel komen. (derde graad)  Soms praat ik over de mooie momenten, maar vaak doe ik dat niet omdat ik een redelijk gesloten persoon ben. (derde graad) Ik vind de kracht buiten. Eens buiten zijn, een wandeling of eens gaan fietsen, helpt me er weer bovenop. Dit geeft me dan weer een positieve boost en dan kan ik er weer tegenaan. (derde graad)

22 Eerst moet je de kracht proberen zoeken bij jezelf door niet op te geven. Als er dan nog vrienden zijn die je steunen, heb je genoeg steun en kracht om door te gaan. (derde graad) Het klinkt misschien vreemd, maar als ik me eenzaam voel en ik krijg een sms’je of chatbericht met de vraag ‘hoe gaat het met je?’, dan voel ik me terug blij en kan ik er weer tegenaan. (derde graad) Als ik ga paardrijden kom ik tot rust en kan ik mijn gedachten verzetten. Ik krijg echt wel liefde van mijn paard. ( tweede graad) Ik vind opnieuw kracht door te werken aan mijn tractor. Opknappen van machines en hiermee bezig zijn. (tweede graad) Mijn familie en vrienden helpen me ermee. Maar soms kan niemand mij helpen en dan klim ik in een boom en kijk ik naar de mensen die passeren en vraag me af wat zij allemaal hebben meegemaakt. (eerste graad) Ik luister naar muziek en denk goed na over alles. Soms denk ik ook aan mensen die het slechter hebben. (derde graad)

23 Door de vele steun van vrienden en familie
Door de vele steun van vrienden en familie. Als ik het soms nog moeilijk heb, vind ik de kracht om door te gaan in ons gezin. Als ik zie hoe we samen die zware periode hebben doorstaan en waar we nu staan…Gelukkig en gewoon verder gegaan met leven zonder onze papa in het echt, maar toch bij ons in ons hart. (derde graad) Vooral door naar de toekomst te kijken en naar wat je wèl kan realiseren. Ik zoek kracht door naar de toekomst toe mezelf te verbeteren. (derde graad) Het geluid van de uitlaat van mijn brommer als ik door de bossen rijd. Dan zoek ik een plekje waar ik even alleen ben en dan denk ik even na. Als het weer beter gaat, rij ik terug. (derde graad) Ik werk op een boerderij en ik kan er altijd terecht, dag en nacht. Als het moeilijk gaat, ga ik gewoon naar daar en doe ik mijn vaste jobkes. Dan gaat het wel beter. (derde graad) Je moet je weg terug vinden en weer jezelf leren zijn. Je moet opnieuw leren vertrouwen in het leven. Je moet opnieuw leren genieten van dingen. Je moet voort met je leven. (derde graad)

24 Als ik me echt niet goed voel dan ga ik wandelen of een toerke maken met mijn longboard. Of ik speel gitaar. Daardoor kan ik mijn gedachten verzetten. Het gemis blijft echter wel. (tweede graad) Soms kan een goed muziekje eens deugd doen. Eens even stil staan en denken aan het waarom. Je moet toch altijd door verdrietige periodes. Je maakt er het beste van en kijk naar de toekomst. Kijk maar niet achter je denk ik altijd. (tweede graad) “God gives the hardest bottles to his strongest soldiers” is mijn motto. Ik geloof gewoon dat slechte dingen gebeuren om een reden. Je leert er uit en je bouwt een toekomst op. Zo zorgen we dat we niet hetzelfde meemaken. Hoe hard het ook is, zonder verdriet zouden we ook geen geluk herkennen of voelen. (tweede graad) Als ik het moeilijk heb, probeer ik me sterk te houden. Diep vanbinnen barst ik uit in tranen. Dan probeer ik mijn gedachten te verzetten en ga ik vragen aan mijn tante of ze een oppas nodig heeft voor mijn neefje. Zijn glimlach doet al mijn zorgen verdwijnen. (tweede graad) Je vindt kracht en motivatie uit beelden, uit muziek maar vooral bij andere mensen. Mensen die je liefhebt, bij wie je kracht vindt en krijgt. Ze kunnen luisteren naar alles wat je te zeggen hebt. (tweede graad)

25 Familie en vrienden steunden me enorm. Dit vond ik gewoon geweldig
Familie en vrienden steunden me enorm. Dit vond ik gewoon geweldig. Op zo’n momenten besef je pas wie er allemaal voor je is. Ook de jonge en mooie verpleegsters in het ziekenhuis waren een steun voor me. Ik kon altijd met ze praten en ze waren er voor me. (tweede graad) Door naar het positieve van het leven te kijken. Er ligt altijd wel iets moois of iets nieuws op je pad, dat je zeker zou moeten gaan ontdekken. Door een nieuw doel op te stellen zodat je een optimistisch vooruitzicht hebt, om voor dat ene doel te streven. (derde graad) Je kijkt naar anderen die ook verdriet hebben. Zij kunnen het verwerken dus jij kan dat ook. Vaak aan de overledene terugdenken. Haar eens gaan bezoeken. Haar levend houden in je hart. En vooral kijken naar het positieve in het leven en in het leven dat je gehad hebt met die persoon(derde graad) Als het moeilijk gaat, probeer ik te denken aan de mooie momenten die ik al heb meegemaakt. Dat vrolijkt me direct al een beetje op. (derde graad) Ik zoek de dingen op die me vroeger hebben geholpen. Lezen in een van mijn favoriete boeken. Tekenen, je gevoelens uitdrukken in een tekening is even goed als een poos wenen. Soms helpt het al enorm om gewoon te kijken naar vrienden die aan het lachen zijn en je weet dat er mensen zijn die om je geven en je niet kunnen missen. (derde graad)

26 Mijn mémé is een sterke dame. Ze zou niet willen dat ik ween om haar
Mijn mémé is een sterke dame. Ze zou niet willen dat ik ween om haar. Telkens als ik denk wat zij allemaal heeft meegemaakt, denk ik steeds: als zij door dat grote vuur geraakte, zal ik ook wel door dat kleintje geraken. (derde graad) Op het moment als ik een kaarsje voor mijn overleden opa brand, vind ik kracht en moed om het een plaats te geven, maar hem toch niet te vergeten. Ook ga ik graag in een park of bos zitten om naar de vogels te kijken en te luisteren want mijn opa had veel vogels. En vroeger gingen we altijd samen in zijn vogelkot en gaven we samen de vogeltjes te eten. (derde graad) Ik haal kracht uit de blijdschap van andere mensen. Als ik verdrietig ben en gelukkige mensen omringen mij, dan vergeet ik mijn verdriet voor even en kan ik mijzelf zijn. (derde graad)

27 Gebed We vertrouwen onze zorg toe… Maak een mens van mij
Maak een mens van mij die zoekt wat is verloren, die bij de neergedrukte is die niet wegloopt van een ander mens en zijn ellende. Geef mij levensmoed dat ik opweeg tegen de wanhopigen. Doe mij geduldig en meedogend zijn maak mij waakzaam bid in mij.

28 Bedankt! Wil je je verdriet kunnen delen? Wil je contact met lotgenoten? Zou het je deugd doen het verhaal van anderen te lezen? Dank aan wie; teksten schreef, ook al publiceerden we ze niet musiceerde en/of muziek suggereerde voorlas de refter netjes schikte Wie de teksten wil kan een boekje krijgen. Ze staan aan de uitgang!


Download ppt "Een ander zijn verdriet is het jouwe niet."

Verwante presentaties


Ads door Google