De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Sustainable business models based on data BLINKLANE Project Doctor Grote IT-projecten monden vaak uit in grote mislukkingen. Deadlines en budgetten worden.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Sustainable business models based on data BLINKLANE Project Doctor Grote IT-projecten monden vaak uit in grote mislukkingen. Deadlines en budgetten worden."— Transcript van de presentatie:

1 Sustainable business models based on data BLINKLANE Project Doctor Grote IT-projecten monden vaak uit in grote mislukkingen. Deadlines en budgetten worden overschreden, zonder dat het beoogde resultaat bereikt wordt. Dit fenomeen wordt ook wel ‘projectescalatie’ genoemd. Project Doctor helpt om projectescalatie te voorkomen, herkennen of stoppen.

2 WAAROM IS BLINKLANE’S PROJECT DOCTOR RELEVANT? Veel organisaties kampen met lang lopende IT-projecten of -programma’s die weinig opleveren. Hoewel de projecten niet tot de beoogde uitkomst leiden, is stoppen van het project of radicaal van koers veranderen vaak niet de gekozen optie. Het project blijft doorlopen, en kost almaar meer tijd en geld. Het feit dat er al zo veel in het project geïnvesteerd is, vergroot alleen nog maar de motivatie om door te gaan met het project en nog meer te investeren, in de hoop dat alle investeringen uiteindelijk niet voor niets zijn geweest. Dit fenomeen van toenemende vasthoudendheid aan de falende aanpak van een project, wordt projectescalatie genoemd. Projectescalatie doet zich op de grootste schaal voor binnen de publieke sector, omdat deze IT projecten vaak groter zijn dan die in de private sector. Ter illustratie: over eenzelfde periode hebben 100 grote bedrijven 1,7 miljard euro besteed aan 6000 projecten, en de rijksoverheid 4,2 miljard aan 73 projecten (Verhoef, 2008). Het CHAOS onderzoek uit 2012 toont dat niet meer dan 39% van alle IT projecten succesvol is (op tijd, binnen budget, met de beoogde resultaten); 43% is moeizaam (te laat, over budget, maar wel met het beoogde resultaat); en 18% faalt (niet afgerond of wel afgerond maar nooit gebruikt). Het jaarlijkse CHAOS rapport laat zien dat IT projecten complexe ondernemingen zijn, met een hoog risico op problematische realisatie.

3 HOE KAN BLINKLANE’S PROJECT DOCTOR HELPEN? DRIE PROJECT DOCTOR DIENSTEN Onafhankelijke monitoring tijdens het project Zelfs als vooraf stappen zijn genomen om escalatie te voorkomen, kunnen nieuwe omstandigheden leiden tot projectescalatie. Regelmatige en onafhankelijke reviews zijn een bewezen manier om escalatie te monitoren. Ligt het project nog steeds op koers naar het beoogde eindresultaat? Indien nodig worden aanpassingen gemaakt. Project de-escalatie Als een project al geëscaleerd is, maar de organisatie niet in staat is om het project te beëindigen, helpt Project Doctor om verdere overschrijding van het budget te voorkomen, en alsnog waarde te onttrekken van reeds bereikte resultaten. Het project wordt op een verantwoorde manier beëindigd en vervolgens wordt een evalutie gedaan om te reflecteren en leren. Pre-project assessment en aanbevelingen Voordat het project start, wordt het risico van projectescalatie bepaald en worden aanbevelingen gedaan hoe escalatie voorkomen kan worden. Niveau van (potentiële) escalatiekosten laa g hoog Niveau van (nog) te behalen baten laa g hoog

4 WAT KAN BLINKLANE’S PROJECT DOCTOR BEREIKEN? Afhankelijk van de geleverde dienst, leidt Project Doctor tot: Onafhankelijk monitoring voor of tijdens project Een binnen budget afgerond project met behaalde resultaten, of beëindiging van het project met minimaal verlies van middelen. Voltooiïng of beëindiging van het geëscaleerde project binnen een zo laag mogelijk additioneel budget. Project de-escalatie

5 HET FUNDAMENT VOOR DE PROJECT DOCTOR DIENSTEN De Project Doctor diensten zijn gebaseerd op uitgebreid promotieonderzoek naar projectescalatieprocessen van diverse grote IT projecten en programma’s, in verschillende organisaties en periodes. Het onderzoek en de resultaten worden begin 2015 gepubliceerd door Universiteit Maastricht in het proefschrift ‘Understanding E-government Project Escalation’ door Niels Groen.

6 SPACES Zuidas, Barbara Strozzilaan 101 | 1083 HN Amsterdam T +31(0) 20 4080860 | info@blinklane.com | www.blinklane.com NEEM CONTACT OP VOOR MEER INFORMATIE GO Niels Groen niels.groen@blinklane.com +31611645943 Florentine Loeb florentine.loeb@blinklane.com +31621500478 BlinkLane Consulting is een adviesorganisatie opgericht in 2007. BlinkLane richt zich van origine op het verbeteren van de toegevoegde waarde van IT. In ons 6 jarig bestaan zijn we mee geëvolueerd met onze klanten. We innoveren onze dienstverlening continu om de waarde te blijven bieden aan onze klanten om hedendaagse uitdagingen aan te gaan. In 2014 ligt ons focus op de volgende 4 thema’s: Business & IT Fusion Strategic Sourcing Business Agility Business Model Innovation


Download ppt "Sustainable business models based on data BLINKLANE Project Doctor Grote IT-projecten monden vaak uit in grote mislukkingen. Deadlines en budgetten worden."

Verwante presentaties


Ads door Google