De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

GESCHREVEN DOOR: BARBARA WALORSKA

Verwante presentaties


Presentatie over: "GESCHREVEN DOOR: BARBARA WALORSKA"— Transcript van de presentatie:

1 GESCHREVEN DOOR: BARBARA WALORSKA
WARSZAWA (WARSCHAU) GESCHREVEN DOOR: BARBARA WALORSKA

2 Voorwoord III. Evenementen in Warszawa Ligging Warszawa Zeemeermin
I. Over Warszawa Ligging Warszawa Zeemeermin Geschiedenis De Wisła II. Ik in Warszawa Stare Miasto (Oude Stad) De Koninklijke Route Łazienki Królewskie Fryderyk Chopin Musea en Monumenten III. Evenementen in Warszawa

3

4 Voorwoord Dit is mijn werkstuk over Warszawa, Warschau dus. Ik ben er de afgelopen meivakantie heen geweest. Ik heb dit onderwerp gekozen, omdat ik er veel over weet, al ben ik er maar één keer in m’n leven geweest. De foto’s die in het werkstuk staan, hebben ik, Mama en Papa zelf gemaakt. Ook heb ik dit onderwerp gekozen, omdat ik het héél erg leuk vond in Warschau, dus ik vond het ook leuk om erover te schrijven; want dan schrijf je iets leuks over iets leuks! ik in warszawa

5 . OVER WARSZAWA Warszawa is de hoofdstad van Polen en ligt in het midden van Polen, in het landsdeel Mazowsze, aan de rivier Wisła. De stad heeft 516,9 vierkante kilometer en bijna 2 miljoen inwoners. Warszawa ligt op de grens tussen zeeklimaat en landklimaat De zomers zijn daar heel warm en de winters heel koud. .

6 De Wisła De Wisła is een rivier die Warszawa in tweeën deelt
De Wisła De Wisła is een rivier die Warszawa in tweeën deelt. Ze stroomt door heel Polen, en ze is bijna 1000 km lang. Aan de westoever van de rivier liggen het historische stadcentrum van Warszawa en het moderne gedeelte van de Poolse hoofdstad. Aan de rechterzijde van de rivier liggen de buitenwijken van Warszawa.  

7 Zeemeermin De Zeemeermin (Syrenka) is het symbool van Warszawa.
De legende van de Zeemeermin is erg belangrijk voor de inwoners van de Poolse hoofdstad. De stad wordt beschermd door deze half-mens half-vis. De Zeemeermin kwam na een lange tocht rusten aan de oevers van de Wisła rivier. Hier werd zij gevangen genomen, zodat zij kon zingen voor publiek. Ze werd opgesloten in een gevangenis zonder water en begon heel hard te huilen. Een visserszoon hoorde de klaagzang en bevrijde haar samen met andere vissers. In dank ervoor zou de zeemeermin Warszawa beschermen. Vandaar dat ze ook altijd met een schild en zwaard word afgebeeld. Een mooi beeld van haar kom je tegen op het plein in het oude centrum.

8 Zeemeermin

9 Geschiedenis Warszawa is niet de oudste stad van Polen, maar wel een oude stad. In 1241 is Warszawa voor de eerste keer in de geschiedenis genoemd. Aanvankelijk was het de hoofdstad van het vorstendom Mazowsze. Na een grote brand in het paleis van Kraków, werd Warszawa in 1596 de officiële hoofdstad. De zwartste bladzijde uit de geschiedenis van Warszawa is de Tweede Wereldoorlog. In 1944 vond de Opstand van Warszawa plaats. Tijdens deze opstand van 63 dagen vonden duizenden mensen de dood en 85% van de oude stad werd verwoest. Na de oorlog kreeg Polen een communistische regering opgelegd door de Sovjet-Unie, omdat het Rode leger de Duitsers had verdreven. De Poolse arbeiders kwamen tegen de regering in opstand in 1956, in 1970 en in 1980. De laatste opstand maakte Polen vrij.

10 Warszawa na de Tweede Wereldoorlog
In 1944 vond de Opstand van Warszawa plaats. Tijdens deze opstand van 63 dagen vonden duizenden mensen de dood en 85% van de oude stad werd verwoest.

11 Ik in Warszawa Stare Miasto
Na de Tweede Wereldoorlog werd het historische centrum van Warszawa, Stare Miasto (Oude Stad), met veel zorg in de originele stijl herbouwd. Dit werd zo goed gedaan dat staat nu op de UNESCO Werelderfgoedlijst en word ook wel Het Wonder van Warszawa genoemd. In het oude centrum vind je Koninklijk Kasteel en het Historisch Museum die het bezoeken waard zijn. Het Koninklijk Kasteel was het kasteel van de koningen van Polen. Het hart van Stare Miasto is het oude marktplein, omgeven door kleurige huizen. An de rand van oude stad bevind zich het Kasteelplein (Plac Zamkowy) met het Zygmunt III Waza Column. Zygmunt III Waza was de koning van Polen die Warszawa, boven Kraków als hoofdstad verkoos. De zuil werd opgetrokken op vraag van koning Władysław III, de zoon van Zygmunt III Waza. Bij Slotplein (Plac Zamkowy) begint de Koninklijke Route (Szlak Królewski) In Stare Miasto is ook goed bewaarde Barbakan (originele stadsmuren van Warszawa). Een van de oudste en belangrijkste kerken van stad is de Sint-Johanneskatedraal. Net iets ten zuiden van het Koninklijk Kasteel vind je de St. Anna kerk, waar je op de toren een mooi uitzicht over de stad hebt.

12 Stare Miasto (Oude Stad),
Het historische centrum van Warszawa staat op UNESCO-Lijst van Wereld Cultureel Erfgoed

13 Sint-Johanneskatedraal.

14 Oude Stad (Stare Miasto) Barbakan

15 De Koninklijke Route (Trakt Królewski)
Koninklijk Kasteel De Koninklijke Route (Trakt Królewski) van Warszawa begint bij het Kasteelplein (Plac Zamkowy) en volgt de straten Krakowskie Przedmieście en Nowy Świat. Ze voert naar Wilanów, een andere beroemd paleis, de voormalige residentie van koning Jan III Sobieski. De Koninklijke Route brengt je langs de meest bijzondere bezienswaardigheden van de stad. Langs de route ligt ook het oudste en mooiste stadspark van Warszawa, Łazienki Park

16 De Koninklijke Route (Trakt Królewski)
Krakowskie Przedmieście is een van de mooiste straten van Warszawa. Aan weerszijden van de straat staan prachtige paleizen. Tegenwoordig dienen ze als regeringsgebouwen. In Namiestnikowskipaleis is nu het Presidentiele Paleis. In het Staszicpaleis is de Poolse Academie van Wetenschappen. Het standbeeld van Mikołaj Kopernik (Nicolaas Copernicus), de beroemde sterrenkundige staat voor het Staszicpaleis. In de Krakowskie Przedmieście liggen de Universiteit van Warszawa, Bristol Hotel (beroemde gasten waren Picasso, Nixon en Dietrich), de Heilige Kruiskerk, Adam Mickiewicz Monument en andere. Krakowskie Przedmieście is een zeer beroemde en prestigieuze straat van Warszawa. De straat is omringt met bomen en gezellige pleintjes.

17 Krakowskie Przedmieście is een zeer beroemde en prestigieuze straat van Warszawa
Poolse Akademie van Wetenschappen Belweder Bristol Hotel

18 De Heilige Kruiskerk In de kerk worden de urnen bewaard met de harten van Fryderyk Chopin en de schrijver Władysław Reymont, winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur. De Heilige Kruiskerk is het toneel geweest van veel belangrijke ceremoniën in Warszawa.

19 Władysław Reymont ( ) Poolse schrijver die de Nobelprijs voor de Literatuur ontving, "voor zijn grootste nationale epos Chłopi (De Boeren)".

20 Łazienki Królewskie Warszawa heeft veel indrukwekkende paleizen. Paleizen buiten het centrum hebben vaak het oorlogsgeweld doorstaan. Deze paleizen zijn nog in originele staat. De meeste paleizen zijn tussen 16de en 18e eeuw gebouwd. Deze periode stond voor Warszawa bekend als de gouden periode. Warszawa heeft schitterende parken. Veel parken maken deel uit van diverse paleizen complexen. De meeste grote parken liggen aan de zuidkant van Warszawa. Parken in Warszawa zijn gratis te bezoeken. Uitzonderingen zijn parken die gecombineerd zijn met andere bezienswaardigheden zoals een museum. De parken van Warszawa zijn uniek. Het Łazienki Park is het oudste park van Warszawa. Dit prachtige park en het paleiscomplex aan het water is een van de meest waardevolle in Europa. Het complex bestaat uit het park (76 hectaren), het Paleis aan het Water, paviljoens, heiligdommen, amfitheater en het Fryderyk Chopin monument. Het is de plek van de zomerse openlucht piano concerten. De concerten vinden, naast het Chopin monumenten plaats. Iedereen is welkom. Het Łazienkipaleis is open voor publiek en heeft mooie kunstcollectie. De eerste verdieping was het priveappartament van de koning. De grote attracties van het park zijn de pauwen, die onvoldoende respect hebben voor de beelden. Eekhoorntjes voelen zich ook helemaal thuis in het Łazienki Park.

21 Paleis aan het Water

22 Łazienki Królewskie Fryderyk Chopin monument

23 Fryderyk Chopin Fryderyk Chopin ( ) was de wereld beroemde pianist en componist uit de romantiek. Chopin werd geboren in het dorp Żelazowa Wola, 55 km ten westen van Warszawa. In zijn vroege levensjaren stond hij bekend als wonderkind op piano. Zo was hij op zijn achste al beter in het componeren en pianospelen dan zijn docent. Het geboortehuis van Chopin en het park zijn open voor bezoekers. In de zomer worden concerten in het park gegeven. In Warszawa zijn er concerten van de grootmeester in het Łazienki Park en het Chopin Museum.

24 Żelazowa Wola Geboorteplaats van Fryderyk Chopin (1810-1849

25 Chopin Museum Fryderyk Chopin heeft speciale band met Warszawa. Overal in de stad is de artiest terug te vinden. Ga naar het Chopin Museum waar je alles over Chopin te weten kan komen, van zijn geborte tot zijn dood. Het Chopin Museum heeft een groot aantal persoonlijke spullen van de grootmeester in haar collectie. Zaken als: portretten, brieven, reliekten en zelfs zijn laatste piano zijn allemaal te bewonderen. Een interessant en interactief museum.

26 Musea en monumenten Warszawa heeft verschillende prachtige musea. Extra leuk zijn de locaties van veel musea. Deze zijn vaak gevestigd in oude paleizen of prachtige parken. Het Maria-Skłodowska Curie Museum beschrijft het leven van deze opmerkelijke vrouw. Maria Skłodowska-Curie was een van de weinige vrouwelijke professoren uit die tijd. Zij is de eerste en enige vrouw ter wereld die twee Nobelprijzen heeft gehad. Maria Skłodowska-Curie ontving Nobelprijzen voor fysica en scheikunde. Haar geboortehuis in Warszawa is omgebouwd tot haar eigen museum.

27 Maria Skłodowska-Curie (1867-1934) natuur- en scheikundige, heeft twee keer de Nobelprijs gewonnen

28 Warszawa heeft een aantal indrukwekkende monumenten
Warszawa heeft een aantal indrukwekkende monumenten. Veel monumenten van Warszawa zijn in de Tweede Wereldoorlog verwoest en later herbouwd. Het standbeeld van Mikołaj Kopernik (Nicolaas Copernicus), de beroemde sterrenkundige staat voor het Staszicpaleis. Copernicus kwam met de heliocentrisch theorie waarbij de zon het middel vormt in het zonnestelsel. Zijn theorie word vandaag de dag nog gebruik door sterrenkundigen wereldwijd. Mikołaj Kopernik (Nicolaas Copernicus)

29 Henryk Sienkiewicz (1846-1916)
Poolse journalist en schrijver die de Nobelprijs voor de Literatuur in 1905 ontving

30 EVENEMENTEN IN WARSZAWA
Warszawa is naast de politieke hoofdstad van Polen ook de culturele hoofdstad van het land. Er zijn in Warszawa leuke nationale en internationale festivals. Je hoef je in Warszawa nooit te vervelen, want het hele jaar door vinden er leuke evenementen plaats. Vooral op muzikaal gebied kun je hier alles zien, want de stad huisvest onder andere de Poolse Nationale Opera en de Nationale Filharmonie. Grote jaarlijkse festivals die tot de leukste van de stad behoren zijn onder andere het Warszawski Festiwal Filmowy (Warschause Film Festival) in oktober, het Joodse Zanger Festival eind augustus/begin september en het Mozart Festival dat jaarlijks in juni en juli plaatsvindt. In juli zie je tijdens het International Street Art Festival theater, film en kunstobjecten en in september staat de stad in het taken van de grootse evenement voor klassieke muziek: Warszawska Jesień (Warschause Herfst)

31 EVENEMENTEN IN WARSZAWA
In oktober vindt plaats Jamboree Jazzfestival. Dit bijzondere jazzfestieval behoort tot een van de grootste ter wereld. Bekende namen doen mee op dit festival. Elke vijf jaar vindt de exlusieve Internationaal Pianowedstrijd Fryderyk Chopin plaats. Vele internalionale muziekanten komen speciaal voor dit festival naar Warszawa. De volgende Internationaal Pianowedstrijd Fryderyk Chopin vind plaats in oktober Liefhebbers van Chopin zitten altijd goed in Warszawa. Chopin concerten zijn er van mei tot oktober in het Łazienki Park en Wilanów paleis. Ook vinden er concerten plaats (mei tot september) in het park van het geboortehuis van Chopin. Eigenlijk maakt het niet uit wanneer je Warszawa bezoekt, je kunt altijd genieten van festival, expositie of optreden.

32


Download ppt "GESCHREVEN DOOR: BARBARA WALORSKA"

Verwante presentaties


Ads door Google