De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

ENERGIENEUTRALITEIT IN DE GEMEENTE

Verwante presentaties


Presentatie over: "ENERGIENEUTRALITEIT IN DE GEMEENTE"— Transcript van de presentatie:

1 ENERGIENEUTRALITEIT IN DE GEMEENTE

2 LES 1. De invloed van de gemeente op de energiedoelstelling is kleiner dan we zelf denken. (goed weten hoe groot de opgave eigenlijk is).

3 Omvang en reikwijdte van de opgave.
Energieneutraal 2030: reductie ton CO2 Energiegebruik Deventer joule Dit zijn voetbalvelden zonnepanelen waarvan voor het bedrijfsleven (= 70 %) of 146 windturbines. Investering tot 2030 € Dit is € 150 mln per jaar Gemeentelijk budget € per jaar. Wie gaat er over: De gemeente in zeer beperkte mate.

4 Voorbeeldfunctie of symboolpolitiek?
Raad kiest voor focus op 8 hoofdprioriteiten (waar eigen bedrijfsvoering er 1 van is). Energieverbruik van gemeentelijke panden en voorzieningen is ca. 1,5% van totaal. CO2 uitstoot in de gemeentelijke inkoop is ????% (wie het weet mag het zeggen). Voorbeeldfunctie of symboolpolitiek?

5 LES 2: Zet niet onevenredig veel capaciteit in op eigen bedrijfsvoering durf kennis te benutten voor initiatieven in de samenleving.

6 Kernbegrippen in Deventer bij de uitvoering.
Bedrijfsleven en corporaties aan kop. Veel ruimte geven aan lokale initiatieven Beleidsagenda voor 4 – 8 jaar. Opschaling op stedelijk niveau vertrekpunt Vergaande participatie van burgers en bedrijven Gemeente kiest voor facilitaire rol en focus aanbrengen op een beperkt aantal prioriteiten

7 Marketingstrategie * Burgers en ondernemers verleiden tot maken van keuzen en nemen van maatregelen. * Consumenten laten zich leiden door “onderbuikgevoelens” (“de vrouw beslist; consumenten nemen kleine stappen en willen geen rommel”) * Inbouwen van financiele prikkels * Langs het spoor van bestaande netwerken binnen de wijken en tussen bedrijven * Vanuit facilitaire rol: andere partijen aan kop * Gemeente doet mee in de externe communicatie (over WAT en niet of veel minder over HOE)

8 LES 3: Zorg voor duideijk afzenderschap (niet besmet). Dus soms niet de gemeente.

9 LES 4: Durf ook kleine stappen te faciliteren (in de verwachting dat er meer komen).

10 LES 5: Zorg voor een toegankelijk en niet door de gemeente georganiseerd energieservicepunt. Verbindt dat met andere initiatieven en bedrijven.

11 LES 6: Stop met subsidie voor rendabele projecten. Het is meestal een financieringskwestie. Zon en energiebesparing is rendabel.

12 LES 7: Als 50 tot 70 % van het energieverbruik van bedrijven is, stop dan ook net zo veel gemeentelijke aandacht in economie, innovatie, procesverbetering, smart grid, zon op bedrijfsdaken, restwarmte.

13 LES 8: Zorg voor complete financiele arrangementen met bedrijven, financiers, provincie, Energiefonds Overijssel

14 LES 9: Geef initiatiefnemers geen subsidie voor een haalbaarheidsonderzoek maar faciliteer het initiatief (fiscaal onderzoek, verbinden met andere partijen, kennis inbrengen)

15 LES 10: Zorg samen met omliggende gemeenten voor een goede lobby richting rijk, europa en provincie. Maar ook richting bedrijvenkoepels ed.

16 LES 11: Houdt de politiek scherp. Zet feiten tegenover emotie.

17 LES 12: Blijf dromen en blijf vooral enthousiast. Dat geeft anderen energie.


Download ppt "ENERGIENEUTRALITEIT IN DE GEMEENTE"

Verwante presentaties


Ads door Google