De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

‘Marokkaanse’ straatjeugd: een beetje vreemd, maar wel eigen Dr. Jan Dirk de Jong (criminoloog/socioloog) Rebond: onderzoek en advies (www.rebond.nl) Email:

Verwante presentaties


Presentatie over: "‘Marokkaanse’ straatjeugd: een beetje vreemd, maar wel eigen Dr. Jan Dirk de Jong (criminoloog/socioloog) Rebond: onderzoek en advies (www.rebond.nl) Email:"— Transcript van de presentatie:

1 ‘Marokkaanse’ straatjeugd: een beetje vreemd, maar wel eigen Dr. Jan Dirk de Jong (criminoloog/socioloog) Rebond: onderzoek en advies (www.rebond.nl) Email: jdadejong@yahoo.com

2 Het jeugdprobleem anno nu Wat is het probleem? Wat is de oplossing? Wat is de rol van politie in de integrale aanpak? We hebben een Marokkanenprobleem… Opvallend delinquent groepsgedrag Algemene in bijzondere zien: beetje vreemd… …maar wel eigen? (wie is Achmed de Rat?) 5 stellingen voor 5 groepjes Gezamenlijke bespreking uitkomsten

3 Typisch Marokkaans in 1980-90?

4 Typisch Marokkaans in 2014?

5 Erkenning, veiligheid en vermaak

6 Wat is echte straatcultuur? “Get rich or die trying!” Respect op straat = bezit en reputatie (krijgen & houden)

7 Het tuig van toen… (onze straatjeugd)

8 Romantisch beeld straatjeugd…

9 Oud-Hollandse nozems: niet OSM

10 ‘Hollandse’ nieuwe: Marokkaan

11 Als ‘anders’ worden gezien… Sterker gevoel alleen op elkaar aangewezen Sneller meegesleept worden in groepsproces De uitgesloten groep tegen de rest van de wereld Sterker gevoel van wij tegen zij en opkomen eigen groep Gezamenlijk reageren op ‘kut-Marokkaan’ Geuzenidentiteit op straat zoeken: Kapot Moeilijk (2007)

12 Aanpak van de ‘Hollandse nieuwe’? Algemeen: iemand willen zijn (groepsdynamiek) Bijzonder: achtergrond, omstandigheden (straat) In verandering: bindingen, tijdsgeest, wereld Nu: Jeugdbendes, Jihadstrijders of Jeugdzorg? Wat doen we nog niet of niet meer goed? En wat is de rol van de politie binnen de integrale aanpak in het licht van deze zienswijze? Politie: handhavers of verbindingsofficieren?

13 Stellingen: algemeen of bijzonder? 1.De ‘Mocros’ (Nederlandse straatjongens van Marokkaanse afkomst) zijn ‘gewoon’ de Nozems van Nu 2.Bejegening van het (witte) Tuig van Toen was makkelijker in de ‘goeie ouwe tijd’ voor de arbeidsmigratie en generaties daarna 3.De politie hoeft zichzelf niet te herkennen in de hedendaagse straatjongeren voor effectieve handhaving en hun aandeel in de aanpak van overlast en (jeugd)criminaliteit 4.Het is zaak dat de politie zichzelf juist meer leert verplaatsen in de ‘allochtone’ straatjeugd om een duurzame verbinding te maken en toekomstige problemen en recidive te voorkomen 5.Zonder bezieling (het vak als roeping) geen verbinding in deze maatschappij en tijdsgeest en geen bijdrage in de aanpak (per groep: een of oneens & waarom)

14 Alle documentatie van de Diversiteitsdag: www.politieacademie.nl/lecd


Download ppt "‘Marokkaanse’ straatjeugd: een beetje vreemd, maar wel eigen Dr. Jan Dirk de Jong (criminoloog/socioloog) Rebond: onderzoek en advies (www.rebond.nl) Email:"

Verwante presentaties


Ads door Google