De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Om te beginnen…. enkele uitspraken

Verwante presentaties


Presentatie over: "Om te beginnen…. enkele uitspraken"— Transcript van de presentatie:

0 Aanpak en haalbaarheid van promotieonderzoek met een lerarenbeurs
Douwe Beijaard Eindhoven School of Education (ESoE)

1 Om te beginnen…. enkele uitspraken
Nee, wat meestal niet goed uitpakt (voorbeelden): “Ik wil wel eens wat anders en een promotieonderzoek lijkt me wel leuk” “Zou je eens met me mee willen denken over een onderwerp voor een promotieonderzoek? Ik zou namelijk graag die promotiebeurs willen” Ja, wat meestal wel goed uitpakt (voorbeelden): “Ik denk al jaren na over vernieuwing van het leesonderwijs. Ook heb ik er veel over gelezen. Het lijkt me goed om d.m.v. onderzoek na te gaan of en in welke mate die nieuwe ideeën in de praktijk ook werken” “Bij ons op school is de ouderbetrokkenheid ronduit slecht. Ik zou graag willen onderzoeken waaraan dit ligt en hoe ik dit kan verbeteren. De pogingen die we tot nu toe hebben gedaan hebben nl. weinig resutaat opgeleverd”

2 Het vervolg: projectvoorstel als testcase
Werken aan het projectvoorstel biedt al veel zicht op haalbaarheid. Aan het licht komen: Mate van zelfstandigheid Niveau van denken en werken Consistentie aanbrengen Schrijfvaardigheid Leerbereidheid / inzet Open staan voor feedback ………………………………. Ken jezelf op relevante kenmerken Soms even uitstellen / eerst wat ervaring opdoen zijn ook opties Veel kun je leren, maar niet alles!

3 De uitvoering van het onderzoek: aspecten om rekening mee te houden
Dubbele werkplek: strakke planning in de tijd en goede organisatie uitvoering onderzoek Maak goede afspraken over wanneer je welk werk doet Zorg voor draagvlak en betrokkenheid op beide werkplekken (straal win-win situatie uit) Een schooldirecteur (uit rapport evaluatie DUDOC programma): “Er zou meer binding moeten zijn tussen onderzoek en werkveld. Beide werelden zouden elkaar beter moeten begrijpen en meer dezelfde taal moeten spreken. Docentpromovendi kunnen onderzoek dichter bij de praktijk brengen. Maar we proberen in het onderwijs ook van alles uit en moeten dus ook meer evidence-based gaan werken.” Een docentpromovendus (quote uit hetzelfde rapport): “Ik ervaar dat het twee heel verschillende werelden zijn. Inhoudelijk is er op school wel begrip, maar voor de inbedding en sociale cohesie wordt door beide partijen volledige inzet gevraagd. Het is een zware, soms ook lastige combinatie.”

4 Vervolg aspecten bij uitvoering onderzoek
Aansluiting bij onderzoeksprogramma universiteit Inhoudelijke en methodologische ondersteuning Benutten van peers Onderzoek is geen geïsoleerde activiteit Quote van een docentpromovendus (zelfde rapport): “Deel uitmaken van een onderzoeksprogramma heeft voordelen, ik kan ankerpunten zoeken in de methodologie. Ik hoef het wiel niet opnieuw uit te vinden. Ik kan mensen vinden met wie ik van gedachten kan wisselen.” Begeleiding: Maak goede afspraken over aard, inhoud en frequentie van begeleiding door promotor en dagelijks begeleider/begeleidingsteam Denk goed na over aan welke ‘community activiteiten’ je wel/niet meedoet (laat je adviseren)

5 Promotieonderzoek in deeltijd
Vergelijk jezelf niet met een reguliere AIO (is ook een ‘student’ die opleiding volgt) Onderzoek een onderwerp waar je veel affiniteit mee hebt en dat relevant is voor jou (zorgt voor engagement en efficacy) Zet, indien mogelijk, je onderzoek op in overzichtelijke deelstudies met duidelijke deadlines over en binnen die studies Maak het onderzoek expliciet onderdeel van je privé-leven (!) Deel je resultaten met je collega’s op school (verhoogt gevoel van relevantie) en zorg dat alle collega’s op de hoogte zijn van afspraken rond je onderzoek (voorkomt misverstanden) Wees zorgvuldig/uitgekiend in keuze van scholing (niet alles is relevant voor je onderzoek) Ontwikkel (ook) een professionele identiteit als onderzoeker naast die van docent (wordt ‘docent-onderzoeker’)

6 Erg belangrijke ‘haalbaarheidsfactoren’
Begeleiding: stelregel is 1x per 14 dagen met dagelijks begeleider, 1x per maand met dagelijks begeleider en promotor Bereid die bijeenkomsten goed voor: aanleveren stukken, vragen die je hebt, issues die spelen etc. Indien mogelijk: beide dagen op de universiteit doorbrengen (uit de ‘waan van de dag’) Support vanuit de schoolleiding en collega’s Actieve deelname aan onderzoekgemeenschap / benutten peers (je hoeft niet alles zelf te kunnen)

7 Tot besluit Twee banen: zwaar maar ook heel leuk!
Belangrijke meerwaarde: twee deskundigheden in één persoon! Beide werelden (wetenschap en praktijk) profiteren doordat docent-onderzoekers bijna letterlijk ‘bounderies crossen’


Download ppt "Om te beginnen…. enkele uitspraken"

Verwante presentaties


Ads door Google