De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Romeinse stad en platteland

Verwante presentaties


Presentatie over: "Romeinse stad en platteland"— Transcript van de presentatie:

1 Romeinse stad en platteland
Tot 2e eeuw voor Chr. zijn er veel kleine boerenbedrijfjes. Dat verandert wanneer het Romeinse Rijk begint te groeien. Waarom? 1) Boeren moeten vechten, kunnen niet voor hun land zorgen grote boeren nemen land over 2) Door veroveringen is er meer concurrentie kleine boeren moeten verkopen aan grote boeren Grootgrondbezitters hebben grote boerenbedrijven met veel slaven. Kleine boeren gaan naar de stad op zoek naar werk, dat zijn proletariërs. (proles = kinderen)

2 Grote Romeinse boerderij, villa rustica in Voerendaal, Limburg.

3 Hoe houden we het volk rustig?
Als het Romeinse Rijk heel groot wordt, wordt het ook moeilijker om het te besturen. Verdediging en soldaten kosten geld en hoe kunnen we opstanden voorkomen?

4 Hoe houden we de Romeinse provincies rustig? = Pax Romana
Wanneer de Romeinen gebieden hebben veroverd dan maken ze deals met de lokale bevolking om ze rustig te houden. 1) lokale stamhoofden mogen “de baas” blijven.(die kennen taal, volk en omgeving kunnen opstanden voorkomen.) 2) mag je eigen goden houden, als je ook Romeinse goden aanbidt. 3) geen belasting als je soldaten levert. 4) soldaten uit veroverde gebieden nooit laten vechten in eigen gebied. (Hij vecht niet tegen eigen volk.)

5 Hoe houden we het volk rustig?
In Rome houden we het volk rustig met Brood en Spelen. Door het bouwen van amfitheaters, baden en een colosseum vergeet het volk de problemen en komt niet in opstand.

6

7

8


Download ppt "Romeinse stad en platteland"

Verwante presentaties


Ads door Google