De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De Jicarilla Apachen.

Verwante presentaties


Presentatie over: "De Jicarilla Apachen."— Transcript van de presentatie:

1 De Jicarilla Apachen

2 Wat betekent Apache en Jicarilla?
De naam Apache komt van het Zuni-woord voor vijand. De naam van de Jicarilla komt van het Spaanse woord "kleine mand“. Deze Apache vrouwen waren goed in het maken van manden.

3 Het leefgebied van de Jicarilla Apachen
Het landschap waar de Apachen leefden was heel afwisselend. Hoge bergen met veel sneeuw, mooie grasvlaktes die veel kuddes bizons aantrokken, prachtige rivieren maar ook droge en dorre woestijnen. Ze voelden zich hier thuis en kregen een hechte band met hun “moeder aarde”. De Jicarilla Apachen woonden vooral in het zuidwesten van Noord- Amerika.

4 Wonen: De Apachen trokken rond op de grasvlaktes. Ze bouwden geen dorpen. Vele jaren lang hebben de indianen in tipi's gewoond. Omdat zij de grote kudde bizons achterna gingen leefden ze als een rondtrekkend volk. Daarom was de tipi erg handig. Men kon snel en eenvoudig het tentenkamp opbreken en verder trekken.

5 Waar leefden de Apachen van
Waar leefden de Apachen van? De Apaches leefden in groepen met elk hun eigen gebied en levensgewoonten. De Apachen uit het westen hielden zich met de landbouw bezig. Maar de Jicarilla Apachen leefden van de jacht op de bizon in de grasvlakten van het zuiden. Het waren goede jagers.

6 Ze leefden ook van hun rooftochten, die zich uitstrekten tot in Mexico
Ze leefden ook van hun rooftochten, die zich uitstrekten tot in Mexico. Ze waren berucht om het stelen van paarden. Deze roofacties waren vooral voor de jonge Apachen belangrijk. Ze konden op deze manier laten zien hoe dapper ze waren. De andere Apachen roofden om voedsel voorraden van het kamp aan te vullen. Het was geen eer om iemand te scalperen of te doden. Het was belangrijk om ongedeerd weer terug te komen.

7 Kleding: Hun kleding was veelkleurig, vooral op feestdagen, en bestond uit dierenhuiden versierd met kralen. Ze droegen aan hun voeten mocassins met aparte beenkappen tot aan de knie.

8 Nu nog een plaatje van de kleding

9

10 Goden en Geesten: De Apachen geloofden in allerlei goden en geesten. Deze geesten moesten ze te vriend houden. Elke morgen bij het opgaan van de zon, werd er gedanst. Met de “Sunrise dance” begroetten ze de zon en begonnen de nieuwe dag. De “gan-dansers” speelden een belangrijke rol in hun godsdienst. De dansers beelden de berggeesten uit. Gan of Berggeestendansers, begin Ze dragen dekens i.p.v. huiden, de persoon in het midden draagt schoenen in plaats van mocassins. Ze zijn volledig traditioneel gekleed. Let op de heilige clown links die een masker draagt en helemaal wit is geschilderd met zwarte spikkels. Ze vormen de oude traditionele groep gan dansers die toen ook bestond uit vier dansers en ze stellen de vier windrichtingen voor in gezelschap van een clown.

11                                                         Jicarilla-Apache vrouw 1905 Nog wat foto’s, de meesten uit begin 1900.

12 Apache krabber van berenklauwen

13 vragen Wat is dit voorwerp? WAT BETEKENT JICARILLA?

14 DIT WAS DE PRESENTIE . van roland koen en


Download ppt "De Jicarilla Apachen."

Verwante presentaties


Ads door Google