De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Slotervaartziekenhuis Medische Microbiologie 2010 BacT/ALERT® Bloedkweek afname.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Slotervaartziekenhuis Medische Microbiologie 2010 BacT/ALERT® Bloedkweek afname."— Transcript van de presentatie:

1

2 Slotervaartziekenhuis Medische Microbiologie 2010 BacT/ALERT® Bloedkweek afname

3 Slotervaartziekenhuis Medische Microbiologie 2010 De afdeling Medische Microbiologie gaat over op een nieuw bloedkweeksysteem. Het nieuwe systeem, de BacT/Alert 3D van bioMérieux, heeft als voordeel dat de bloedkweekflesjes direct na afname door de kliniek in de BacT/Alert 3D geplaatst kunnen worden. De bloedkweek staat dan bij juiste temperatuur en de BacT/Alert 3D start gelijk met het meten van bacteriegroei in de bloedkweekflesjes. De BacT/Alert-3D signaleert daardoor sneller een positieve bloedkweek.

4 Slotervaartziekenhuis Medische Microbiologie 2010 Stappen 1.Gegevens invullen. 2.Voorbereiding van de bloedkweekflessen. 3.Desinfecteren van de huid. 4.Venapunctie en flessen inoculatie. 5.Transport en incuberen.

5 Slotervaartziekenhuis Medische Microbiologie 2010 1. Gegevens invullen Patiënten NAW gegevens Motivatie van aanvraag/indicatie –Bij een mogelijke sepsis, bij voorkeur tijdens een eventuele koude rilling of direct er na. –Bij verdenking op een bacteriaemie. –Bij verdenking op endocarditis. –Let op: de handeling mag alleen uitgevoerd worden in opdracht van de arts. Datum en tijdstip bloedafname Afdeling en tel. nummer aanvrager.

6 Slotervaartziekenhuis Medische Microbiologie 2010 Aanvraagformulier

7 Slotervaartziekenhuis Medische Microbiologie 2010 Fles keuze: Gebruik voor pasgeborenen en kinderen de Bact/Alert PF de fles met de gele dop. Gebruik voor volwassenen de Bact/Alert SN de fles met de groene dop en de Bact/Alert FA de fles met de paarse dop.

8 Slotervaartziekenhuis Medische Microbiologie 2010 2 Voorbereiden van de bloedkweekflessen. Inspecteer de fles op de uiterste gebruiksdatum Gebruik de fles niet indien de uiterste gebruiksdatum voorbij is. Inspecteer de sensor op de bodem van de fles. De sensor dient een blauw - groene kleur te hebben. Gebruik de fles niet indien de sensor geel is. Verwijder de bescherming van de dop, het septum is niet steriel en moet worden gedesinfecteerd. Zie protocollen: –Bloedafname veneus volw.SEH ofBloedafname veneus volw.SEH –Sepsis SEHSepsis SEH

9 Slotervaartziekenhuis Medische Microbiologie 2010 Sensor Fles met een gele onderkant niet gebruiken.

10 Slotervaartziekenhuis Medische Microbiologie 2010 Bloedkweekflessen desinfecteren.

11 Slotervaartziekenhuis Medische Microbiologie 2010 Ruimte voor identificatie gegevens patiënt Identificatie gegevens patiënt.

12 Slotervaartziekenhuis Medische Microbiologie 2010 3 Desinfecteren van de huid. Zie protocollen: –Bloedafname veneus volw.SEHBloedafname veneus volw.SEH –Sepsis SEHSepsis SEH

13 Slotervaartziekenhuis Medische Microbiologie 2010 Desinfecteren van de huid.

14 Slotervaartziekenhuis Medische Microbiologie 2010 Afnamesysteem. Gebruik de insert-cap indien er ook bloedbuizen voor klinisch chemische bepalingen nodig zijn.

15 Slotervaartziekenhuis Medische Microbiologie 2010 4 Venapunctie en bloedkweekflessen inoculatie Zie protocollen: –Bloedafname veneus volw.SEHBloedafname veneus volw.SEH –Sepsis SEHSepsis SEH

16 Slotervaartziekenhuis Medische Microbiologie 2010 4 Venapunctie en bloedkweekflessen inoculatie.

17 Slotervaartziekenhuis Medische Microbiologie 2010 Afname bloedbuizen voor klinisch chemische bepalingen.

18 Slotervaartziekenhuis Medische Microbiologie 2010 Neem barcodelabel van de fles en plak deze op het aanvraagformulier.

19 Slotervaartziekenhuis Medische Microbiologie 2010 Aanvraagformulier met barcode labels Barcode labels

20 Slotervaartziekenhuis Medische Microbiologie 2010 Breng de bloedkweekflessen en het aanvraagformulier naar de afdeling Medische Microbiologie (9D) Plaats de bloedkweekflessen direct in de BacT/ALERT®. Bij de BacT/ALERT® ligt een voorschrift met instructies om de bloedkweekflessen in de BacT/ALERT® te plaatsen.

21 Slotervaartziekenhuis Medische Microbiologie 2010  De aanbevolen hoeveelheid bloed is bij een volwassene 10 ml (8- 12 ml) per fles en bij een pasgeborene 4 ml per fles.  Gebruik voor het optimale vulvolume de indicatiestrepen op het etiket.  Vul om contaminatie te voorkomen altijd eerst de bloedkweekflessen en dan pas de bloedbuizen. Tips:


Download ppt "Slotervaartziekenhuis Medische Microbiologie 2010 BacT/ALERT® Bloedkweek afname."

Verwante presentaties


Ads door Google