De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Ies Timmerarends 21 januari 2014.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Ies Timmerarends 21 januari 2014."— Transcript van de presentatie:

1 Ies Timmerarends 21 januari 2014

2 inhoud De schrijfster Het verhaal Hoofdrolspelers
Lezen: scharlaken dood Wat ik ervan vond en waarom Wat ik heb geleerd Vragen

3 De schrijfster Thea Beckman Geboren Echte naam
Welke prijzen heeft ze gewonnen Anderen boeken van Thea Beckman GEBOREN 1923, OVERLEDEN 2004 Echte naam Dorothea Petie Getrouwd met Dirk Beckmann Ze heeft veel kinderboekenprijzen (goude en zilveren grifels) gewonnen Gekaapt! Goude dolk De verloren stad ……en nog on dertig andere boeken

4 Het verhaal De hoofdpersoon Hoe het begint Kinder kruistocht
Bereiken ze Jeruzalem? Wordt verteld door een alwetende verteller en gaat vooral over Dolf Wega (Rudolf van Amstelveen) Het verhaal begint met een tijdreis. Dolf leeft in de 20ste eeuw en reist naar de 13e eeuw (1212). Hij kan helaas – omdat hij niet op op juiste tijd en plaats is – niet meer terug. Hij sluit zich aan bij een kinder kruistocht (8000 kinderen) opweg naar Jeruzalem Onderweg zijn er vele ontberingen (honger, ziekte kou, oorlog, ontvoering)

5 Hoofdrolspelers Rudolf van Amstelveen (Dolf Wega)
Leonardo Fibonacci da Pisa (student) Nicolaas (heilige leider van de kindertocht) Dom Anselmus en Johannis (monniken) Rodulf is 16 jaar en (gekleed in spijkerbroek, jack) weet veel van de wereld omdat hij naar school is geweest (20ste eeuw) Leonardo is student. Hij wordt eigenlijk gered bij een overval door Rudolf; ze worden vrienden Nicolaas is een herdersjongen, die zich de heilige en uitverkoren leider van de tocht noemt De monikken spelen een belangrijke rol, maar het lijkt of ze steeds een beetje ruzie met Rudolf hebbben

6 Lezen: scharlaken dood
Wat is scharlaken dood De “scharlaken dood” is een besmettelijke kinderziekte, waaraan je soms dood gaat De naam lijkt op scharlaken rood (helrode kleur tussen rood en oranje in)

7 Wat ik ervan vond en waarom
Spannend Historisch Lang verhaal Eindigt anders dan gedacht Spannend, omdat er veel dingen gebeuren die gevaarlijk kunnen zijn (ontvoering, oorlog, ziekte, brand) Historisch, omdat er veel ouderwedse dingen in voorkomen ( steden als Keulen, Pisa, Genua; ridders en kastelen; spullen en gebruiken) Het was wel een erg lang verhaal, en dus een erg dik boek met 307 blz.

8 Wat ik heb geleerd Over de middeleeuwen Bijzondere woorden
Niet iedereen is aardig De middeleeuwen zijn een moeilijke tijd om in te leven. Er gaan veel mensen dood. Dat hoort bij een moeilijk bestaan. Bijzondere woorden die ik niet kende: bv: ….” schenen hun woede jegens de herdersknaap”…; …”de genegenheid die hij koesterde voor dat ene, vreemde kind”… …”was de jongen een ketter?” Niet iedereen is aardig: Sommige mensen waren gewoon slecht, of deden hele slechte dingen met andere mensen (Graaf Romhild, Graaf Ludovico, Anselmus )

9 Vragen Zijn er nog vragen?


Download ppt "Ies Timmerarends 21 januari 2014."

Verwante presentaties


Ads door Google