De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Leven zoals God het bedoelde?!

Verwante presentaties


Presentatie over: "Leven zoals God het bedoelde?!"— Transcript van de presentatie:

1 Leven zoals God het bedoelde?!
De afgelopen maanden ben ik dit met thema bezig geweest, heb ik hier over na zitten denken en wil ik graag met jullie mijn ervaringen delen. Hoe doe je dat?

2 … het vurigste verlangen dat u de man/vrouw wordt zoals God dat voor ogen had toen Hij u schiep. Waarom dit thema? Ik was aan ‘t lezen in het boek: ‘Kracht van een Biddende man – die werkelijk iets voor zijn vrouw wil betekenen’. Ik ben ‘t een tijd terug voor ‘t eerst gaan lezen toen ik mijn vrouw steeds minder begreep. Haar emoties, haar moederschap, haar stemmingen, haar prioriteten, haar uiterlijk etc. Een boek dat met de nodige humor beschrijft hoe ik voor mijn vrouw kan bidden. Ik ben ‘t een paar maanden geleden opnieuw gaan lezen en toek viel me dit zinnetje op. Dat zette me aan het denken. Hoe weet ik wat voor man God wil dat ik wordt? Welke man had hij dan voor ogen? Is dat meer iets algemeens: dat het goed met me gaat? Of had hij een specifiek beroep en woonplaats voor ogen? Ik ben hierover gaan lezen en nadenken en wil graag met jullie mijn ervaringen delen. Ik hoop dat je vandaag naar huis gaat met een gegroeid verlangen om de man/vrouw te worden die God voor ogen had toen Hij je schiep. En met een concrete tip om dit in praktijk te brengen.

3 Hoe mag ik leven zoals God het bedoelde?
Bijbel open: Genesis 2:8,9 en 2:15-18 en 3:1-11 en 21-22 Vraag De vraag waar ik in de rest van de preek bij stil wil staan is het volgende: Er werden twee bomen beschreven. De boom des levens en de boom van Kennis van Goed en Kwaad. Waarom twee bomen? Hoe mag ik leven zoals God het bedoelde? Is dat leven uit de boom des Levens? Hoe kan ik minder leven uit de boom van Kennis van Goed en Kwaad en meer leven vanuit de Boom des levens? Wat is de boom des levens? Hoe leef ik daaruit? Hoe mag ik leven zoals God het bedoelde?

4 Kennis van Goed en Kwaad
Leven voor jezelf Gered door Genade Christus is de enige weg Door zondeval gescheiden van de boom des Levens. Van Jezus. Een hap. En we hebben genade nodig. Joh 15: Jezus ware Wijnstok. ‘Blijf in mij, dan blijf ik in jullie. Jullie kunnen geen vrucht dragen als jullie niet in mij blijven’. Geënt zijn De gewoonte om het zelf te willen doen, ikke doen, zit in onze natuur. We hebben nu kennis van Goed en Kwaad. Daardoor zijn we constant aan het oordelen, onszelf en anderen Geënt in Christus

5 Vanuit Kennis van Goed & Kwaad
Nu moet ik elke dag stille tijd houden Nu moet ik anderen lief hebben Nu moet ik giften geven Nu moet ik elke zondag naar de kerk Nu moet ik evangeliseren Nu moet ik … Nu moet jij sorry zeggen Nu moet jij breken met deze zonde Nu moet jij … Stop met goed, beter, best lijstjes Stop met oordelen Door het lezen van het boek viel het me op dat ik vaak dit soort dingen tegen mezelf en anderen zeg. Ik ben pas een goede vader als ik …. Ik ben pas een goed christen als ik elke dag stille tijd houd. Anders kies ik niet genoeg voor Jezus. Dat is goed. Dat is slecht. Dat is beter, dat is slechter. Dat is gezond, dat is kwaad. Daarmee leef ik eigenlijk nog uit de boom van kennis van Goed & Kwaad. Maar wat moet ik dan wel doen? Stoppen is ontzettend moeilijk en makkelijk gezegd.

6 Geënt zijn op de boom des levens
1 kor 10:23 Alles is geoorloofd, maar niet alles is nuttig. Alles is geoorloofd, maar niet alles bouwt op. Geënt zijn op de boom des levens

7 Leven vanuit de ‘Boom des Levens’
Verandering van mijn denken; Voor God willen leven; Hem vragen om mij te helpen; Ik kan het niet zelf; Ontevreden Onzeker, Angst Oordelen Dankbaarheid Kind van God Liefde & Wijsheid Meer Rust Complimentjes & Kritiek Minder moeten Meer ‘Stond God centraal’? Voorbeeld 1: Goede vader. Veel thuis. Vol energie en enthousiasme. Dan ben ik een goede vader. Dat ben ik niet, intensief moe. Dus een slechte vader. Chagrijnig Voorbeeld 2: Je vijanden lief hebben als jezelf kun je niet zelf volhouden. Daar loop je op leeg. Je hebt de bron van Liefde nodig die jou de vruchten geeft om je vijanden lief te hebben.

8 Geënt zijn op de boom des levens
Rom 12:1 Broeders en zusters, met een beroep op Gods barmhartigheid vraag ik u om uzelf als een levend, heilig en God welgevallig offer in zijn dienst te stellen, want dat is de ware eredienst voor u. 2 U moet uzelf niet aanpassen aan deze wereld, maar veranderen door uw gezindheid te vernieuwen, om zo te ontdekken wat God van u wil en wat goed, volmaakt en hem welgevallig is.

9 Geënt zijn op de boom des levens
2 kor 5:14 Wat ons drijft is de liefde van Christus, omdat we ervan overtuigd zijn dat één mens voor alle mensen is gestorven, waardoor alle mensen zijn gestorven,15 en dat hij voor allen is gestorven opdat de levenden (WIJ) niet langer voor zichzelf zouden leven, maar voor hem die voor de levenden is gestorven en is opgewekt. 

10 Vandaag & morgen & deze week
Ik wil leven vanuit de Boom des Levens Ik mag stoppen ‘Goed, Fout, beter, …’ Bidden om zegen, liefde & Wijsheid Ik kies en vraag om Zijn zegen dat: Liefde mijn leven kleurt en mijn partner, vrienden en omgeving dat gaan merken. Zij daar de vruchten van mogen plukken en zich gewaardeerd & geliefd weten En als dat niet lukt, dan moet ik dat niet meer uit mezelf proberen, maar meer aan God vragen of Hij ‘t wil zegenen. Voor de komende week: zodra je woorden als ‘Goed’, ‘Fout’, ‘Beter’, ‘Slechter’ of ‘Kwaad’ denkt of zegt, bid dan of God je wilt zegenen. Bid om wijsheid en liefde voor de situatie. Bid of Hij je leven wilt lijden. Als we zo met elkaar bezig zijn, dan worden we de persoon die God voor ogen had toen Hij ons schiep. Dan mogen we leven vanuit de Boom des Levens en niet meer vanuit de Boom van Kennis van Goed en Kwaad.

11 Vanaf vandaag mag jij leven voor God en vrucht dragen
Vanaf vandaag mag jij leven voor God en vrucht dragen. Niet om wat jij doet maar om wie je bent en wat God vandaag doet in jou! Laat Zijn Zegen, Liefde & Wijsheid je leven kleuren en vraag of Hij jou wilt zegenen! Je bent een kind van God. Je bent door genade aangenomen! Niets wat jij ook doet verandert daar iets aan. Dus stop met Goed en Kwaad denken. Stop met denken dat je dingen moet doen om een beter christen, vader/moeder, partner, vriend of collega te zijn. Het gaat om je nieuwe identiteit. Je bent een kind van God die vandaag vrucht mag dragen om wat God in je doet. Vaak proberen we zelf vrucht te dragen. Dat sluipt erin. Dan vergeten we dat we geënt zijn in Christus. Dat we geënt zijn op de boom des levens en dat we vrucht dragen omdat we een zijn met Jezus. Omdat de Heilige Geest door ons heen ons wilt zegenen. Nooit vergeten !!!

12 Amen

13 Tip 2: niet uitgesteld genieten maar vandaag
Fil 4:4 Laat de Heer uw vreugde blijven; ik zeg u nogmaals: wees altijd verheugd. 5 Laat iedereen u kennen als vriendelijke mensen. De Heer is nabij. 6 Wees over niets bezorgd, maar vraag God wat u nodig hebt en dank hem in al uw gebeden.7 Dan zal de vrede van God, die alle verstand te boven gaat, uw hart en gedachten in Christus Jezus bewaren. Otmar Vrees – preek jaren geleden Tip 2: niet uitgesteld genieten maar vandaag

14 Verleiding Als ik later … Nu … maar als … dan pas …

15 Context Paradijs Leven precies zoals God dat bedoelde! Perfect!
Adam krijgt instructies Alle dieren krijgen een naam Eva wordt geschapen En dan …

16 Verleiding Ontevreden met wat je nu hebt Halve waarheden
Uitgesteld genieten

17 Kennis van Goed en Kwaad
Denken vanuit Goed of Kwaad Anderen oordelen Laag zelfbeeld, jezelf oordelen Daardoor hebben wij nu Kennis van Goed en Kwaad. Naast dat we dood gaan, uit het paradijs gezet zijn en Jezus nodig hebben om eeuwig leven te hebben is er nog veel meer gebeurd. We zijn gaan Oordelen Anderen en onszelf waardoor velen rondlopen met een laag zelfbeeld. Of een te hoog zelfbeeld We denken vanuit Goed en Kwaad We hebben vaak het model van een weegschaal in onze gedachten waarbij we de goede en slechte daden wegen om te zien of iemand een goed of slecht persoon is. Of ik een goed of slecht persoon ben voor de mijn vrienden. We hebben lijstjes om te bepalen welke zonde groter.

18

19 Lijstjes Moord Seksuele zonden Stelen Liegen Ongecontroleerd eten
Jezus Moord Seksuele zonden Stelen Liegen Ongecontroleerd eten


Download ppt "Leven zoals God het bedoelde?!"

Verwante presentaties


Ads door Google