De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Noten en zaden.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Noten en zaden."— Transcript van de presentatie:

1 Noten en zaden

2 Voedingswaarde noten Noten leveren ijzer, vet, eiwit, vitamine E en B-vitamines. Het zijn volwaardige vleesvervangers. In noten zit veel vet, vooral onverzadigd vet. Hoeveel verzadigd vet ze leveren verschilt per soort. Hazelnoten, walnoten of amandelen bevatten relatief meer onverzadigd vet en minder verzadigd vet dan cashewnoten of pinda’s. Ook zijn noten een goede bron van vezels.

3 Cashewnoot De cashewnoot is het zaad van de cashew, de eigenlijke vrucht, met daarin het zaad, is onopvallend en hangt onder de schijnvrucht. Geroosterd of gefrituurd. Lekker in rijstgerechten.

4 Paranoten De paranoot heeft de vorm van een halve maan. Paranoten zitten met zo'n noten opgeslagen in een ronde, kegelvormige harde huls. Vaak in studentenhaver.

5 Pijnboompitten Pijnboompitten worden veel gebruikt in Italiaanse gerechten, zoals pesto, maar ook (licht geroosterd) in salades. De pitten hebben een licht harsachtige smaak en zijn rijk aan olie.

6 Walnoot De walnoot of okkernoot is de bekendste onder de notensoorten. De walnoot komt in verschillende variaties vrijwel over de hele wereld voor. https://www.youtube.com/watch?v=7ruKHc3 wouQ

7 Pistache noten De pistache komt van nature voor in Azië, maar wordt veel in Europa gekweekt vanwege de eetbare, groene zaden, die bijvoorbeeld in roomijs worden verwerkt. Geroosterd of gefrituurd.

8 Pecannoot De pecannoot is een bladverliezende, tot 40 of 50 meter hoge boom uit de okkernootfamilie. De pecannoot komt van nature voor in het zuiden van de Verenigde Staten

9 Kemirinoot De kemirinoot komt uit zuid-oost Azië. Ze zijn giftig vandaar dat men ze moet koken voordat ze gegeten worden. Kemirinoten worden gebruikt in de Indonesische- en Maleise keuken. Sambal goreng telor, rendang

10 Kokosnoot In de noot bevindt zich stevig, wit vruchtvlees en een kleine hoeveelheid kokoswater. Dit kokoswater wordt ook wel klapperwater genoemd. De kokosnoot is de vrucht van de kokospalm. Klappermelk is het uitgeperste vruchtvlees plus het klapperwater, het is een dik vloeibare, witte vloeistof. Lekker in en op taarten of toetjes en bij Indiase of Aziatische gerechten

11 Kastanjes Kastanjes worden tot de noten gerekend, ze bevatten echter weinig vet en eiwit. Ze worden gekookt of gepoft voor het gebruik. De wilde variant die ook wel paardenkastanje genoemd wordt, is niet eetbaar. Alleen tamme kastanjes kun je eten.

12 Macadamianoot De macadamianoot bevat het hoogste gehalte aan onverzadigde vetten van alle noten. Macadamia noten zijn bovendien rijk aan vitamine B1 en bevatten daarnaast ook de mineralen magnesium, fosfor, ijzer, zink en calcium. De macadamia noot wordt ook gebruikt om olie te maken.

13 Pinda (aardnoot) Tijdens de groei buigt de stengel met de peul voorover en groeit de grond in, vandaar de naam grondnoot of aardnoot. Naar schatting heeft circa 0,7% van alle mensen een allergie voor pinda's

14 Amandelen 2 soorten: de zoete of gewone amandel en de bittere. Deze laatste soort is bijna niet meer te koop. De bittere amandel werd vooral gebruikt om het aroma van de zoete amandel te versterken in bijvoorbeeld marsepein. Ook als zoutje, geroosterd.

15 Hazelnoten Vooral uit Turkeije geimporteerd , vrucht van de hazelaar.
Gebruik: Als noot, in chocolade, als pasta enz.

16 Zonnebloempit Zonnebloempitten zijn eetbaar, hebben een pittige smaak en zijn rijk aan vezels en onverzadigde vetzuren. Uit zonnebloempitten wordt door persing zonnebloemolie gewonnen.

17 Einde Dank voor uw aandacht


Download ppt "Noten en zaden."

Verwante presentaties


Ads door Google