De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Blob simon.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Blob simon."— Transcript van de presentatie:

1 Blob simon

2 De Blob is een gebouw op het 18 septemberplein in het centrum van Eindhoven. De Blob staat voor BinaryLinear Object Building. Het gebouw bestaat uit een stalen constructie met glas. Toen de Blob gebouwd werd, was daar veel kritiek op, omdat de Blob een modern gebouw is en het naast rijksmonument als de Witte dame kwam te staan. Om deze rede besloten in oktober 2008 de woonvereniging Trudo en de bewoners van de appartementen in de Lichttoren een rechtszaak aan te spannen tegen de gemeente Eindhoven. Alleen werd deze verloren door hen. In april 2009 probeerden Trudo het nog een keer, maar ook dit liep op niks uit. Uiteindelijk stond de bestuursrechter toen de bouw van de Blob toe.

3 De Blob is bedacht door Greg Lynn in 1995, naexperimenten in digitale ontwerptechnieken met bepaalde grafische software. Het ontwerp van de Blob wordt door een computer gemaakt via een wiskundige formule. Daarom heet het gebouw Binary Large Object Building. Eigenlijk werd de benaming Blob eerst gebruikt voor het verplaatsen van een grote hoeveelheid data van de ene database naar de andere zonder filter of foutcorrectie. Wanneer je dit proces illustreert, ontstaat er een bollende kronkel, een Blob. De Spaanse architect Antoni Gaudi en expressionistische bouwmeester Bruno Taut en Hermann Finsterlin worden de voorlopers van het blobism genoemd. Ondanks dat is de allereerste echte Blob niet ontworpen door hen, maar door Nederlanders, namelijk Lars Spuybroek en Kas Oosterhuis. Zij bouwden tussen 1993 en 1997 hun ‘Water Paviljoen’. Spuybroek zelf heeft ook een Blob op het industrieterrein Ekkersrijt gebouwd in Son tegenover de studio’s van Omroep Brabant, genaamd de Son-O-House. De mening van architecten over de Blob verschillen. De Amerikaanse architect Lyn Perkins zei dat ‘Blobs inefficiënt, duur en ingewikkeld zijn om te bouwen’. Maar de Israëlische architect Uri Ben-Ari (inwoner van Eindhoven) vindt de Blob juist mooi. In tegenstelling tot Trudo, vind hij de Blob mooi in combinatie met de Lichttoren aan de overkant.

4 Ik vind de blob zelf helemaal niet mooi
Ik vind de blob zelf helemaal niet mooi. Ten eerste vind ik de ramen niet mooi en ten 2e vind ik de vorm niet mooi. Ik snap ook niet dat iemand dit heeft laten bouwen.


Download ppt "Blob simon."

Verwante presentaties


Ads door Google