De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Geboorteregeling Paragraaf 6.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Geboorteregeling Paragraaf 6."— Transcript van de presentatie:

1 Geboorteregeling Paragraaf 6

2 Geboorteregeling Geboorteregeling betekent dat mensen zelf bepalen of zij een kind willen of niet. Zwangerschap kan worden voorkomen door gebruik van voorbehoedmiddelen. Voorbehoedmiddelen worden ook wel anticonceptiemiddelen genoemd.

3 Geboorteregeling betekent dat mensen zelf kiezen of zij kinderen willen of niet.

4 Onbetrouwbare methoden
Periodieke onthouding Geen geslachtsgemeenschap tijdens de vruchtbare periode. Coïtus interruptus Het terugtrekken van de penis uit de vagina voordat een orgasme plaatsvindt. (wordt ook wel onderbroken geslachts-gemeenschap genoemd)

5 Periodieke onthouding
Geen geslachtsgemeenschap in de vruchtbare periode. In elke cyclus van vier weken is een vruchtbare periode van ongeveer 4 dagen (3 dagen voor tot 1 dag na de ovulatie). Het moment van de eisprong is niet makkelijk vast te stellen (bijvoorbeeld door onregelmatige menstruatie). Periodieke onthouding is onbetrouwbaar.

6 De vruchtbare periode (vanaf ongeveer 3 dagen vóór tot 1 dag na de eisprong) is niet makkelijk vast te stellen. Er zijn zelfs boeken en rekenhulpen waarmee men kan proberen de vruchtbare periode exact vast te stellen.

7 Coïtus interruptus Stoppen met geslachtsgemeenschap voordat een zaadlozing plaatsvindt. De zaadlozing vindt buiten de vagina plaats. Tijdens de geslachtsgemeenschap kan voorvocht uit de penis komen. In voorvocht zitten vaak zaadcellen.  Coïtus interruptus is onbetrouwbaar.

8 Betrouwbare methoden Condoom
Latex hoesje om de penis. Voorkomt dat zaadcellen in de vagina van een vrouw komen. De pil Pil die dagelijks door een vrouw geslikt wordt. De pil voorkomt dat de ovulatie (eisprong) plaatsvindt.

9 Het condoom Een condoom is een rubber hoesje dat om een stijve penis wordt geschoven. Het condoom voorkomt zwangerschap, doordat er geen zaadcellen in de vagina komen. Het condoom beschermt ook tegen ziekteverwekkers (geslachtsziekten). Het condoom is gemakkelijk te gebruiken, goedkoop en betrouwbaar.

10 Het condoom is gemakkelijk te gebruiken.
Zit er geen gebruiksaanwijzing bij? Het condoom is gemakkelijk te gebruiken.

11 Gebruiksaanwijzing van een condoom.

12 Gebruik altijd een condoom!

13 De pil De pil is het meest gebruikte voorbehoed-middel.
De pil bevat hormonen waardoor geen ovulatie (eisprong) meer plaatsvindt. De menstruatie wordt bij gebruik van de pil minder hevig. De pil is alleen verkrijgbaar op dokters-recept. De pil heeft ook bijwerkingen. Soms wordt dan een ander soort pil voorgeschreven.

14 De pil.

15 Meestal staan de dagen van de week aangegeven op de strip.

16 Pil vergeten? Meestal staan de dagen van de week op de strip met tabletten. Vrouwen merken het snel wanneer ze er één vergeten zijn in te nemen. Als voorbehoedmiddel is de pil in dat geval meestal niet betrouwbaar tot de volgende menstruatie. De meeste soorten pillen worden niet geslikt in de week rond de menstruatie.

17 Ongewenste zwangerschap
Vergeten de pil te nemen. Condoom scheurt of glijdt af. Gedwongen geslachtsgemeenschap (verkrachting).  Noodmaatregelen tegen ongewenste zwangerschap.

18 Noodmaatregelen tegen ongewenste zwangerschap
Vroeg stadium Morning-afterpil Later stadium Abortuspil Zuigcurettage Late abortus

19 Morning-afterpil De morning-afterpil bevat veel hormonen.
Moet binnen 72 uur (maar liever nog binnen 12 uur) na de geslachtsgemeen-schap door de vrouw worden geslikt.

20 Abortuspil Kan tot en met zevende week van zwangerschap geslikt worden. Kan om medische redenen vaak niet gebruikt worden.

21 Zuigcurettage Bij een zuigcurettage worden het baarmoederslijmvlies en het embryo met een pompje weggezogen. Kan tot en met 13de week van zwangerschap worden uitgevoerd. Meest gebruikelijke vorm van abortus.

22 Zuigcurettage.

23 Late abortus Kan tot en met 23ste week van zwangerschap plaatsvinden.
Een late abortus is een zware ingreep. In Nederland geldt een wettelijk verplichte bedenktijd van vijf dagen na aanvraag.

24 Over abortus (en zeker late abortus) wordt heel verschillend gedacht.

25 Abortusboot In het buitenland is abortus soms verboden.
Vrouwen die een abortus willen, kunnen die in sommige gevallen aan boord van de abortusboot laten uitvoeren. Dit gebeurt in internationale wateren waar deze anti-abortus wetten niet gelden.

26 De abortusboot.

27 Soms worden abortusartsen vermoord door mensen die fel tegen het uitvoeren van abortus zijn. Meestal handelen de daders vanuit hun geloofsovertuiging. Scott Roeder is in Amerika tot een levenslange celstraf veroordeeld voor de moord op abortusarts George Tiller.

28 Kijk ook eens naar verrijkingsstof §2 voor
andere manieren van geboorteregeling.


Download ppt "Geboorteregeling Paragraaf 6."

Verwante presentaties


Ads door Google