De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Gelukkig Domweg gelukkig of ‘Alles op Zijn plaats’? DE DAPPERSTRAAT

Verwante presentaties


Presentatie over: "Gelukkig Domweg gelukkig of ‘Alles op Zijn plaats’? DE DAPPERSTRAAT"— Transcript van de presentatie:

1 Gelukkig Domweg gelukkig of ‘Alles op Zijn plaats’? DE DAPPERSTRAAT
Natuur is voor tevredenen of legen. En dan: wat is natuur nog in dit land? Een stukje bos, ter grootte van een krant, Een heuvel met wat villaatjes ertegen. Geef mij de grauwe, stedelijke wegen, De’ in kaden vastgeklonken waterkant, De wolken, nooit zo schoon dan als ze, omrand Door zolderramen, langs de lucht bewegen. Alles is veel voor wie niet veel verwacht. Het leven houdt zijn wonderen verborgen Tot het ze, opeens, toont in hun hogen staat. Dit heb ik bij mijzelven overdacht, Verregend, op een miezerigen morgen, Domweg gelukkig, in de Dapperstraat.

2 Domweg gelukkig in de Dapperstraat
Alles is veel voor wie niet veel verwacht. Het leven houdt zijn wonderen verborgen Tot het ze, opeens, toont in hun hoge staat. Dit heb ik bij mijzelve overdacht, Verregend, op een miezerige morgen, Domweg gelukkig, in de Dapperstraat. DE DAPPERSTRAAT Natuur is voor tevredenen of legen. En dan: wat is natuur nog in dit land? Een stukje bos, ter grootte van een krant, Een heuvel met wat villaatjes ertegen. Geef mij de grauwe, stedelijke wegen, De’ in kaden vastgeklonken waterkant, De wolken, nooit zo schoon dan als ze, omrand Door zolderramen, langs de lucht bewegen. Alles is veel voor wie niet veel verwacht. Het leven houdt zijn wonderen verborgen Tot het ze, opeens, toont in hun hogen staat. Dit heb ik bij mijzelven overdacht, Verregend, op een miezerigen morgen, Domweg gelukkig, in de Dapperstraat. Domweg gelukkig in de Dapperstraat

3 “Eerst even wat koffie. Daar word ik gelukkig van.”
“De basisemotie bij mij is ´Gelukkig zijn´. Er moeten echt vervelende dingen gebeuren wil ik niet gelukkig zijn. Maar zelfs als alles tegen lijkt te zitten en ik heb een goed gesprek met iemand of de zon breekt letterlijk door de wolken, dan ben ik eigenlijk alweer gelukkig.” “Ik kan genieten van mijn gezin of van de natuur. Ik zie overal mogelijkheden in en ik ervaar Gods liefde en leiding in mijn leven. Dat is voor mij gelukkig zijn.”

4 “Geluk (of gelukkig zijn) kan gedefinieerd worden als het tevreden zijn met de huidige levensomstandigheden. Hierbij kunnen er diverse positieve emoties aanwezig zijn, zoals vreugde, vredigheid, ontspannenheid en vrolijkheid. Gelukkig zijn is het tegengestelde van ongelukkig zijn, wat bestaat uit een gevoel van ontevredenheid, en vaak samengaat met depressie, overspannenheid, woede of verdriet.” Geluk (of gelukkig zijn) kan gedefinieerd worden als het tevreden zijn met de huidige levensomstandigheden. Hierbij kunnen er diverse positieve emoties aanwezig zijn, zoals vreugde, vredigheid, ontspannenheid en vrolijkheid. Gelukkig zijn is het tegengestelde van ongelukkig zijn, wat bestaat uit een gevoel van ontevredenheid, en vaak samengaat met depressie, overspannenheid, woede of verdriet.”

5 Is gelukkig zijn in de Bijbel een gevoel van welbevinden?
Welzalig (= gelukkig) is hij van wie de overtreding vergeven, van wie de zonde bedekt is. Psalm 32:1 Welzalig (= gelukkig) de man die tot Hem de toevlucht neemt. Psalm 34:9b Welzalig (= gelukkig) de mens van wie de kracht in U is – in hun hart zijn de gebaande wegen. Psalm 84:6 Als we bij Psalm 32:1 geen fijn gevoel ervaren, geloven we dan niet dat onze zonden zijn bedekt/weggedaan? Als we ons niet veilig voelen bij het lezen van Psalm 34:9, is de Heer dan niet te vertrouwen. Is Hij dan geen toevlucht? Als we ons krachteloos voelen wanneer we Psalm 84:6 lezen, is er dan geen kracht in God te vinden? Moet onze beleving de bevestiging zijn van wat God gedaan heeft en doet? De volgende teksten kunnen je dan in verwarring brengen. Ik ga ze cynisch benaderen: Is gelukkig zijn in de Bijbel een gevoel van welbevinden?

6 Gelukkig is de sterveling die door God gestraft wordt. Job 5:17a
Gelukkig zijn zij die vervolgd worden om de gerechtigheid… Mt.5:10 Gelukkig bent u als men u smaadt en vervolgt, en door te liegen allerlei kwaad tegen u spreekt... Mt.5:11 Gelukkig bent u die nu honger hebt, want u zult verzadigd worden. Lukas 6:21 Gelukkig bent u, wanneer de mensen u haten, en wanneer zij u uitstoten en u smaden. Lukas 6:22 Wat kan een mens blij zijn als hij/zij door God gestraft wordt! Wat heerlijk om vervolgd te worden! Wat fijn als men over je roddelt. Dat doet je zo goed! Het is toch geweldig om honger te hebben. Dat geeft zo’n voldaan gevoel! Fijn toch als mensen je haten. Dat geeft echt voldoening!

7 Gelukkig Betekenis O.T / N.T. Op weg naar conclusie 1
OT: Het grondwoord in het OT voor gelukkig betekent ‘recht zetten’ of ‘recht plaatsen. NT: Voorspoedig zijn, toevallig, toevalligerwijze in de zin van: het ons iets toevallen, fortuinlijk zijn, gezegend zijn, begenadigd zijn. Het grondwoord in het OT voor gelukkig betekent ‘recht zetten’ of ‘recht plaatsen. Als God een persoon recht plaatst, dan wordt hij/zij gelukkig genoemd. Als je dit zou vertalen in het Griekse krijg je echter niet het woord dat in onze vert. met welzalig of gelukkig wordt vertaald Het Griekse woord hangt samen met een betekenis in het Nederlands van voorspoedig zijn, toevallig, toevalligerwijze in de zin van: het ons iets toevallen, fortuinlijk zijn, gezegend zijn, begenadigd zijn en zelfs goddank Als we nu alle teksten lezen in het Oude Testament met deze informatie dan krijgen die teksten een lading die veel verder gaat dan een emotie. Twee voorbeelden: Je bent recht geplaatst als je je toevlucht vindt in God. Je bent recht geplaatst als je overtreding bedenkt en vergeven is.

8 God zet de gelovige recht
God zet de gelovige recht. Hij plaats hem/haar waar Hij hem/haar hebben wilt. Op die plaats is de persoon voorspoedig, is hij begenadigd. Op die plaats gaat iets lukken. Conclusie (1)

9 Gelukkig Op weg naar conclusie 2
Gr. tithemi = plaatsen Hb = recht plaatsen Gr. protithemi = plan Gr. Theo = God Als we het Hb. voor gelukkig wel zouden vertalen in het Gr. komen we uit bij het woord ‘thithemi’ Gr. vertaling van Hb. ‘gelukkig’ = thithemi = plaatsen Thitemi is een deel van het woord ‘prothitemi = plan In thitemi zit het woord ‘theo’ = God

10 Gelukkig Op weg naar conclusie 2
Twee betekenissen van geluk in de Bijbel Hb. Recht plaatsen Gr. Voorspoedig zijn omdat iets lukt Twee betekenissen van geluk in de Bijbel Hb. Recht plaatsen Gr. Voorspoedig zijn omdat iets lukt Wanneer we dit koppelen aan het woord ‘plan’ mag je deze conclusie trekken

11 Gelukkig zijn heeft met voorspoed te maken in de zin van dat wat voorgenomen is, ook zal lukken. God heeft iets voorgenomen en het gaat Hem ook lukken. Dat is Zijn plan. En de gelovige is in Gods plan geplaatst Gelukkig zijn heeft met voorspoed te maken in de zin van dat wat voorgenomen is, ook zal lukken. God heeft iets voorgenomen en het gaat Hem ook lukken. Dat is Zijn plan. En de gelovige is in Gods plan geplaatst Conclusie (2)

12 Het Evangelie van de heerlijkheid van
de gelukkige God, dat mij toevertrouwd is. 1 Tim.1:11 Dit is het evangelie van de gelukkige God (1 Tim.1:11) God heeft een plan Jij maakt daar deel van uit. Je bent erin geplaatst. Dat is jouw geluk of plek. Het evangelie van de gelukkige God

13 Welk plan van God zal lukken?
Hij heeft ons zalig gemaakt en geroepen met een heilige roeping, niet overeenkomstig onze werken, maar overeenkomstig Zijn eigen voornemen (plan) en genade, die ons gegeven is in Christus Jezus vóór de tijden der eeuwen . 2 Tim.1:9 Welk plan? God eigen plan om alles onder de heerschappij van Christus te brengen. Dit werkt Hij uit gedurende verschillende perioden van tijd. En dit plan gaat lukken. Of wij dit nu voelen of niet. Welk plan van God zal lukken?

14 God zet de gelovige op Zijn plaats in Zijn plan
God zet de gelovige op Zijn plaats in Zijn plan. Daarin geeft Hij de garantie dat het zal lukken. Zijn plan is genade. En Zijn plan is ons geluk dat los staat van emotie. En wij weten dat voor hen die God liefhebben, alle dingen meewerken ten goede, voor hen namelijk die overeenkomstig Zijn voornemen (plan) geroepen zijn. Rom.8:28 Het lukken wil zeggen dat ‘ alle dingen zullen meewerken ten goede’ binnen dat plan. Dat kan jouw blij maken, maar dat is geen voorwaarde. Je kunt op de Dapperstraat lopen en een gevoel van welbevinden hebben Maar als je dat niet hebt, is de gelovige toch gelukkig. Hij is immers op Gods plek binnen Gods plan en dat gaat hoe dan ook lukken. Gelukkig. Conclusie (3)

15 Dat kan jouw blij maken, maar dat is geen voorwaarde
Dat kan jouw blij maken, maar dat is geen voorwaarde. Je kunt op de Dapperstraat lopen en een gevoel van welbevinden hebben Maar als je dat niet hebt, is de gelovige toch gelukkig. Hij is immers op Gods plek binnen Gods plan en dat gaat hoe dan ook lukken. Gelukkig.


Download ppt "Gelukkig Domweg gelukkig of ‘Alles op Zijn plaats’? DE DAPPERSTRAAT"

Verwante presentaties


Ads door Google