De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

de PK-Wedstrijdleider

Verwante presentaties


Presentatie over: "de PK-Wedstrijdleider"— Transcript van de presentatie:

1 de PK-Wedstrijdleider
Doetinchem & omstreken district KONINKLIJKE NEDERLANDSE BILJARTBOND de PK-Wedstrijdleider Taken en bevoegdheden van de PK-wedstrijdleider

2 Kampioenschappen Imperatieve en niet-imperatieve kampioenschap
Doetinchem & omstreken district KONINKLIJKE NEDERLANDSE BILJARTBOND Kampioenschappen Imperatieve en niet-imperatieve kampioenschap Imperatief: - Voorwedstrijd - Disitrictsfinale - Gewestelijke finale - Nationale finale - Inschrijving via het district Niet-imperatief: - Nationale voorwedstrijden Inschrijving via de KNBB (Bondsbureau) in de regel voor 15 juni

3 Voorwedstrijden Voorwedstrijden
Doetinchem & omstreken district KONINKLIJKE NEDERLANDSE BILJARTBOND Voorwedstrijden Voorwedstrijden Verenigingen krijgen poules toegewezen door het district met normaliter 4 tot 7 deelnemers. De spelers moeten elk 6 partijen spelen. De beste 8 spelers van alle poules gaan door naar de districtsfinale. De rangschikking vindt plaats op basis van het aantal behaalde punten en op basis van het behaalde moyenne. Tijdens de eerste ronde van een kampioenschap, (dus doorgaans de voorwedstrijden, en bij geen voorwedstrijden de districtsfinale, is de 20% / 10% regel van toepassing.

4 Districtsfinale (DF) Districtsfinale 8 spelers
Doetinchem & omstreken district KONINKLIJKE NEDERLANDSE BILJARTBOND Districtsfinale (DF) Districtsfinale 8 spelers - 1 wedstrijdleider (door de vereniging) 2 arbiters van het district (minimaal clubarbiter) 2 arbiters van de vereniging De winnaar is districtskampioen van de desbetreffende klasse De twee beste spelers gaan door naar de Gewestelijke finale

5 Gewestelijke finale (GF)
Doetinchem & omstreken district KONINKLIJKE NEDERLANDSE BILJARTBOND Gewestelijke finale (GF) Gewestelijke finale 8 spelers - 1 wedstrijdleider (door de vereniging) 4 arbiters van het district (minimaal niveau clubarbiter) 2 schrijvers van de vereniging De winnaar is gewestelijk kampioen van de desbetreffende klasse. Per gewest 2 kampioenen er zijn namelijk per gewest 2 afdelingen (A en B). De gewestelijke kampioenen gaan door naar de Nationale finale.

6 Nationale finale (NF) Nationale finale 8 spelers
Doetinchem & omstreken district KONINKLIJKE NEDERLANDSE BILJARTBOND Nationale finale (NF) Nationale finale 8 spelers - 1 wedstrijdleider (door de vereniging) 4 arbiters van het district of soms KNBB - niveau minimaal districtsarbiter minimaal 2 schrijvers van de vereniging De winnaar is nationaal kampioen van de desbetreffende klasse.

7 Doetinchem & omstreken
district KONINKLIJKE NEDERLANDSE BILJARTBOND Voorwedstrijden Spelers worden op alfabetische volgorde geplaatst, Deze volgorde staat normaliter ook op het formulier vanuit het district. Echter, indien er meerdere spelers van 1 vereniging in 1 poule meedoen dan worden zij zodanig geplaatst dat zij in de eerste partij tegen elkaar uitkomen. Eveneens mogen deze spelers niet 2x tegen elkaar uitkomen tenzij dit onvermijdelijk is. Ook hier geldt: nood breekt wetten. In een poule van 6 spelers met 4 clubgenoten is dit niet te organiseren. Gezond verstand en gevoel voor de situatie prevaleert dan.

8 Voorwedstrijden Het speelschema ligt vast (zie bijlage 1).
Doetinchem & omstreken district KONINKLIJKE NEDERLANDSE BILJARTBOND Voorwedstrijden Het speelschema ligt vast (zie bijlage 1). Waar nodig kan de wedstrijdleider kleine aanpassingen doen om een speler tegemoet te komen echter dit mag geen nadelig effect hebben voor de andere spelers. Van de wedstrijdleider wordt veel flexibiliteit verwacht (klant is koning), maar soms kan niet aan ieders verzoek voldaan worden. Die speler heeft zich dan aan te passen aan de indeling van de wedstrijdleider.

9 Finale Finales worden in het algemeen gespeeld door 8 personen.
Doetinchem & omstreken district KONINKLIJKE NEDERLANDSE BILJARTBOND Finale Finales worden in het algemeen gespeeld door 8 personen. De finale-indeling wordt opgemaakt door: - de wedstrijdleider PK van het district - de wedstrijdleider van het gewest - het bondsbureau van de KNBB

10 Finale Alle spelers spelen 1x tegen elkaar.
Doetinchem & omstreken district KONINKLIJKE NEDERLANDSE BILJARTBOND Finale Alle spelers spelen 1x tegen elkaar. Bij 8 spelers speelt iedereen dus 7 partijen - 7 ronden (2 / 3 / 2) Bij 6 spelers iedereen slechts 5 partijen - 5 ronden (3 /2) Bij minder dan 5 spelers wordt er een dubbel schema gebruikt, iedereen speelt dan 2 x tegen elkaar.

11 Doetinchem & omstreken
district KONINKLIJKE NEDERLANDSE BILJARTBOND Finale Het grote verschil tussen een voorwedstrijd en een finale betreft de ronde-indelingen. Bij Voorwedstrijden ligt die vast. Bij een Finale wordt elke nieuwe ronde ingedeeld op basis van de voorgaande stand. Daarvoor bestaan 2 systemen: - Systeem Avé - Systeem de Bruin.

12 Doetinchem & omstreken
district KONINKLIJKE NEDERLANDSE BILJARTBOND Finale Voor het indelen van de wedstrijden van een Finale gelden regels: - Spelers worden geplaatst op volgorde van moyenne (hoogste moyenne op plaats 1). Als er na het opmaken van de lijst spelers uitvallen en/of worden toegevoegd, dan worden alle spelers opnieuw gerangschikt op volgorde van moyenne. - In de eerste ronde moet de hoogste speler tegen de laagste speler, de één na hoogste speler tegen de één na laagste speler, etc. Bij 8 finalisten is dus de indeling van de eerste ronde als volgt: 4-5 / 3-6 en 2-7 / 1-8

13 Doetinchem & omstreken
district KONINKLIJKE NEDERLANDSE BILJARTBOND Finale De volgende ronden worden ingedeeld op basis van de voorafgaande stand. Deze ronde-indeling is dwingend; er mag niet vanaf worden geweken! Ook de nieuwe ronde-indelingen worden aangemaakt op basis van het principe: hoogste in de stand zo mogelijk tegen de laagste in de stand; één na hoogste in de stand zo mogelijk tegen de één na laagste in de stand. Het maakt ook niet uit of er meerdere spelers van dezelfde club zijn. Wanneer die tegen elkaar moeten spelen, bepaalt het systeem en dat kan in elke ronde zijn.

14 Doetinchem & omstreken
district KONINKLIJKE NEDERLANDSE BILJARTBOND Finale Wanneer een ronde gesplitst wordt (bijvoorbeeld als er te weinig tafels beschikbaar zijn), Dan moeten in het eerste deel die partijen gespeeld worden waarin de hoogste spelers in de laatste stand niet zijn opgesteld en in het tweede deel die partijen waarin de hoogste spelers in de laatste stand wel zijn opgesteld. Bij een startronde van 1 - 8, 2 - 7, 3 - 6, op 2 tafels, spelen dus eerst: 3 - 6 en en daarna pas en

15 de Wedstrijdleider Aanwezigheid spelers controleren
Doetinchem & omstreken district KONINKLIJKE NEDERLANDSE BILJARTBOND de Wedstrijdleider Aanwezigheid spelers controleren - Spelers, arbiters en schrijvers dienen zich bij aankomst te melden bij de wedstrijdleider. Maar niet iedereen weet wie dat is, dus een actieve benadering door de wedstrijdleider is gewenst. - In de uitnodiging staat wanneer een speler uiterlijk aanwezig moet zijn. Op de eerste dag is dat meestal een half uur tot 15 minuten vóór aanvang, daarna is 15 minuten tot 5 minuten voor aanvang voldoende. - Vooral bij een finale moet daar streng de hand aan gehouden worden, zeker bij aanwezigheid van de reservespeler. Deze mag zijn plaats opeisen als er iemand te laat is.

16 Doetinchem & omstreken
district KONINKLIJKE NEDERLANDSE BILJARTBOND de Wedstrijdleider - De wedstrijdleider beslist uiteindelijk in dit soort gevallen en hij kan daarbij het beste onderstaande regels hanteren: - Als een speler te laat is en niets van zich heeft laten horen, wordt onmiddellijk de reservespeler opgesteld. Komt de speler 3 minuten later binnen, dan heeft deze pech gehad. Belt een speler op met de mededeling dat hij vast zit in de file (of iets dergelijks), dan beslist de wedstrijdleider hoeveel respijt hij deze speler geeft. Is de desbetreffende speler er dan nog niet, dan wordt onverbiddelijk de reservespeler opgesteld. - Op de dagen daarna, kan enige soepelheid geen kwaad. Op de eerste dag heeft een speler die te laat komt een probleem, maar op de volgende dagen heeft de wedstrijdleider een probleem. Tenslotte is het omgooien van het schema geen sinecure.

17 Doetinchem & omstreken
district KONINKLIJKE NEDERLANDSE BILJARTBOND de Wedstrijdleider Circa 5 tot 10 minuten voor aanvang van de wedstrijd de spelers, arbiters, schrijvers welkom heten. De wedstrijdleider stelt zich kort voor, maakt de eventuele huisregels kenbaar, en geeft vervolgens aan wie tegen wie moet spelen en op welke tafel. Ook de arbiters, schrijvers worden door de wedstrijdleider ingedeeld. Combineer indien van toepassing altijd een club/disitricts/gewestelijk/nationaal arbiter met een verenigingsarbiter. In principe hoeven officiële districtsarbiters niet te schrijven, maar bij gebrek aan voldoende "personeel" lost zich dat meestal wel op in de praktijk.

18 Doetinchem & omstreken
district KONINKLIJKE NEDERLANDSE BILJARTBOND de Wedstrijdleider Spelers hebben recht op een pauze van minimaal een kwartier. Bij (nationale) finales zijn de aanvangstijden van een nieuwe ronde soms vastgelegd. Ook hier is "gevoel voor de situatie" belangrijk. Bij finales moet u ook rekening houden met het publiek. Dat komt soms van ver om de laatste (spannende ?) ronde nog mee te maken en dan is het nogal sneu als die ronde al een uur eerder gespeeld is.

19 Doetinchem & omstreken
district KONINKLIJKE NEDERLANDSE BILJARTBOND Prijsuitreiking Stoelen (laten) klaarzetten voor de spelers en de arbiters Medailles, bekers, certificaten, en andere prijzen op de tafel De wedstrijdleider en de afgevaardigde van district/gewest/KNBB spreken van te voren even af hoe zij de prijsuitreiking gaan uitvoeren De wedstrijdleider opent kort de prijsuitreiking en geeft vervolgens direct het woord aan de afgevaardigde van het district (gewest of KNBB) Deze opent officieel De kampioen wordt gehuldigd. Bij een nationaal kampioenschap wordt het Wilhelmus gespeeld.

20 Doetinchem & omstreken
district KONINKLIJKE NEDERLANDSE BILJARTBOND Prijsuitreiking De nummer 1 (en indien van toepassing ook de nummer 2) wordt gevraagd of zij deel willen nemen aan de Gewestelijke / Nationale finale Informeren naar de eventuele beschikbaarheid van de reservespeler (nr 3, 4, 5 etc.) De wedstrijdleider bespreekt over het algemeen in het kort de prestaties van de spelers en reikt het wedstrijdoverzicht uit. (daarbij kunnen wat hoogtepunten worden genoemd: kortste partij, hoogste serie, probeer altijd het positieve te benadrukken, etc.) Overhandiging van de (overige) prijzen. Bedanken van de arbiters en de schrijvers Lokaalhouder en personeel bedanken Aan de spelers vragen of er nog iemand het woord wil voeren. Meestal de winnaar (maar dat hoeft niet)

21 Doetinchem & omstreken
district KONINKLIJKE NEDERLANDSE BILJARTBOND Prijsuitreiking Vragen of er iemand uit het publiek nog wat wil zeggen. Het woord (terug)geven aan de afgevaardigde van het district/gewest/KNBB die de finale officieel afsluit. Uitbetaling arbiters door de wedstrijdleider: - € 2,00 /uur per arbiter - Reiskosten: € 0,20 / km - Parkeerkosten Deze kosten kunnen vervolgens weer gedeclareerd worden bij het district.

22 Doetinchem & omstreken
district KONINKLIJKE NEDERLANDSE BILJARTBOND Incidenten Bedenk altijd dat de wedstrijdleider uiteindelijk als enige verantwoordelijk is voor het verloop van een voorwedstrijd of een finale. De wedstrijdleider luistert, vraagt advies en heeft "gevoel voor de situatie" maar neemt uiteindelijk zelf een beslissing. Niet alle mogelijke incidenten worden behandeld, maar de volgende incidenten komen wel eens voor.

23 Uitvallen van een speler
Doetinchem & omstreken district KONINKLIJKE NEDERLANDSE BILJARTBOND Uitvallen van een speler In principe wordt alleen bij overlijden tijdens het spel de wedstrijd gestaakt. De wedstrijdleider zal dan in overleg met het district bepalen wat er daarna moet gebeuren. Het kan zijn dat een speler tijdens de wedstrijd of de volgende dag niet komt opdagen. In dit soort gevallen waarbij een speler dus uitvalt, moet er ingegrepen worden in de ronde-indelingen. De wedstrijdleider moet dan weten hoe te handelen; de computer is dan nog maar een ondergeschikt hulpmiddel! De hoofdregel is dat alle partijen van de speler die uitvalt, verwijderd worden (dus ook bij zijn tegenstanders). Vervolgens moet er een nieuw aanvullend schema worden opgesteld.

24 Uitvallen van een speler
Doetinchem & omstreken district KONINKLIJKE NEDERLANDSE BILJARTBOND Uitvallen van een speler Bij een voorwedstrijd zodanig dat iedere overgebleven speler 6 (4) partijen speelt. Bij een finale zodanig dat iedere speler tegen elke andere speler speelt. Het programma PK-special voorziet in deze situaties, maar de nieuwe ronde-indelingen moeten handmatig door de wedstrijdleider worden gemaakt. Bij een finale dus ook op basis van het Avé- of de Bruin systeem.

25 Doetinchem & omstreken
district KONINKLIJKE NEDERLANDSE BILJARTBOND Materiaalpech Komt niet zoveel voor, maar het kan gebeuren. Bijvoorbeeld: De speler merkt dat een bal is beschadigd Oplossing: Een volledige set nieuwe ballen (dus niet 1 bal verwisselen) Er gaat een lamp boven het biljart stuk. Spel stilleggen en lamp verwisselen. Als de lamp stuk wordt gestoten (scherven op het biljart) dan is de volgorde: - spel stilleggen, - ballen aftekenen en weghalen, - lamp vervangen, - scherven opruimen, - biljart stofzuigen, - ballen terugplaatsen

26 Kleding Een heikel punt, maar er zijn grenzen.
Doetinchem & omstreken district KONINKLIJKE NEDERLANDSE BILJARTBOND Kleding Een heikel punt, maar er zijn grenzen. Bij warm weer kunt u als wedstrijdleider bijvoorbeeld bepalen dat de strik af mag of opgestroopte mouwen toestaan. Ook hier is "gevoel voor de situatie“ van belang. Tijdens de partij beslist de arbiter. Een arbiter kan u ook verzoeken om de kledingregels onder aandacht van de spelers te brengen. Volkomen verkeerde kleding moet u weigeren. Spijkerbroeken en klompen zijn niet toegestaan.

27 Doetinchem & omstreken
district KONINKLIJKE NEDERLANDSE BILJARTBOND Onsportief gedrag In beginsel geldt dat tijdens een partij de arbiter hiertegen moet optreden (te denken valt aan onsportief gedrag, drukken, etc.). Tussen de partijen door (niet tijdens) mag en moet de wedstrijdleider de speler op zijn ongewenste gedrag aanspreken. Neem de speler even apart en geef duidelijk aan dat zijn gedrag niet gewenst is. Zowel de arbiter tijdens een partij als de wedstrijdleider in alle andere gevallen, kunnen een speler een officiële waarschuwing geven. Bij de 2e waarschuwing wordt de speler uitgesloten van deelneming. Deze maatregelen dienen op het officiële uitslagformulier vermeld te worden.

28 Misdragingen van het publiek
Doetinchem & omstreken district KONINKLIJKE NEDERLANDSE BILJARTBOND Misdragingen van het publiek Als wedstrijdleider bent u ook verantwoordelijk voor een ordelijk verloop van de wedstrijden. Publiek kunt u aanspreken op hun gedrag. Bij ernstig, herhaald, wangedrag kunt u iemand de toegang tot de wedstrijden ontzeggen. In het meest ernstige geval legt u de wedstrijd stil en belt u de politie.

29 Reglementen / algemeen
Doetinchem & omstreken district KONINKLIJKE NEDERLANDSE BILJARTBOND Reglementen / algemeen Op de site van de KNBB staan alle reglementen. Vooral het Wedstrijd Reglement (WR) is erg nuttig en van toepassing op de werkzaamheden van een PK-wedstrijdleider Een remise-partij waarbij beide spelers in één beurt uitgaan, levert voor elke speler 2 punten op (normaal is remise 1 punt) De eindrangschikking wordt als volgt bepaalt: Aantal behaalde punten Algemeen Moyenne Particulair Moyenne - Hoogste serie en eventueel de steunseries

30 Reglementen / algemeen
Doetinchem & omstreken district KONINKLIJKE NEDERLANDSE BILJARTBOND Reglementen / algemeen Er komen nogal eens wat vragen over de aanduiding P.moy op de stand. Dit betekent Particulier Moyenne en dat is het hoogste moyenne dat een speler tot dan toe heeft gespeeld. Een P.moy. wordt niet bij verliespartijen toegekend. (dus alleen bij winst of gelijkspel)

31 Reglementen / algemeen
Doetinchem & omstreken district KONINKLIJKE NEDERLANDSE BILJARTBOND Reglementen / algemeen Spelers willen nog wel eens discussiëren over de tafel-indeling. Er gaat een hardnekkig gerucht rond binnen de KNBB dat spelers die gewonnen hebben altijd daarna op een andere tafel ingedeeld moeten worden. Dit is niet het geval! Het is wel wenselijk, maar het staat nergens beschreven. Het uitgangspunt is dat alle spelers zo gelijkmatig mogelijk op de diverse tafels spelen. Het programma PK special zorgt voor de tafelindeling en daarbij worden alle spelers zoveel mogelijk over alle tafels verdeeld.

32 Doetinchem & omstreken
district KONINKLIJKE NEDERLANDSE BILJARTBOND 20% / 10% regel 20% en 10% Deze regel is van toepassing in het eerste onderdeel van een kampioenschap. Dus normaliter bij de voorwedstrijden of bij een districtsfinale, indien er geen voorwedstrijden zijn gespeeld. Indien een speler met een officieel PK moyenne in het eerste onderdeel van het kampioenschap een moyenne behaalt dat gelijk of hoger is dan 1,2x (bij libre) of 1,1x (bij bandstoten en driebanden) het moyenne van de bovengrens dan promoveert hij direct. Blijft hij onder deze grens dan mag hij in deze klasse deel blijven nemen aan de vervolgkampioenschappen (uitgestelde promotie) Een speler die zonder een officieel moyenne heeft deelgenomen kan geen aanspraak maken op deze 20%/10% regel en promoveert dus direct.

33 Promotie & Degradatie Promotie
Doetinchem & omstreken district KONINKLIJKE NEDERLANDSE BILJARTBOND Promotie & Degradatie Promotie Indien een speler over een tournooi een algemeen moyenne behaalt dat hoger is dan de bovengrens van de desbetreffende klasse dan promoveert hij naar de volgende klasse. Blijft hij binnen de20% of 10% dan kan er dus sprake zijn van uitgestelde promotie Een speler kan ook op verzoek promoveren

34 Doetinchem & omstreken
district KONINKLIJKE NEDERLANDSE BILJARTBOND Promotie & Degradatie Behaalt een speler, met een niet officieel moyenne, een algemeen moyenne lager dan de ondergrens van de desbetreffende klasse dan degradeert hij per direct. Behaalt een speler, met een officieel moyenne, een algemeen moyenne lager dan de ondergrens van de desbetreffende klasse dan degradeert hij half. Dat wil zeggen ook bij de volgende keer komt hij nog uit voor dezelfde klasse echter speelt hij dan wederom onder de ondergrens dan degradeert hij per direct. Behaalt hij nu wel wel een moyenne boven de ondergrens dan is zijn halve degradatie ongedaan gemaakt.


Download ppt "de PK-Wedstrijdleider"

Verwante presentaties


Ads door Google