De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De dans Mijn spreekbeurt gaat over de dans. Ik heb het onderwerp gekozen, omdat het mijn hobby is en ik er veel over weet.

Verwante presentaties


Presentatie over: "De dans Mijn spreekbeurt gaat over de dans. Ik heb het onderwerp gekozen, omdat het mijn hobby is en ik er veel over weet."— Transcript van de presentatie:

1 de dans Mijn spreekbeurt gaat over de dans. Ik heb het onderwerp gekozen, omdat het mijn hobby is en ik er veel over weet.

2 Waar ga ik het over hebben?
Streetdance Ballet Stijldans Salsa Tango Oude dans Klompendans Buikdans Jazzdans

3 Streetdance Streetdance is ontstaan in 1980 in de arme wijken van New York. Jongeren stonden in groepjes op de hoeken van de straten en pleintjes. Ze dansten op de muziek uit hun draagbare radio. Ze deden wedstrijden met elkaar om te zien wie de moeilijkste kunstjes kon. Elke Streetdancer danst op zijn eigen manier en verzint nieuwe bewegingen. Bij Streetdance dans je op het ritme en op de beat van de muziek. Streetdance is een verzamelnaam van alle dansen die niet zijn verzonnen op dansscholen maar op straat en in dansclubs. Daarom ook de naam Streetdance. In videoclips op tv wordt veel gedanst, meestal is dat Streetdance. Pas 10 jaar later kwam Streetdance in Europa.

4 Ballet Ballet is ontstaan in Italië. Het ontstond als ontspanning voor de koninklijke familie van Italië. De Italiaanse Catharina de Medici trouwde met de koning van Frankrijk en bracht ballet op die manier naar Frankrijk. Toen was ballet niet zo als nu. Bijvoorbeeld een opvoering duurde 3 of 4 dagen. Catharina de Medici had 3 zonen die alle drie koning werden van Frankrijk, na elkaar. De laatste zoon die koning werd was Lodewijk de 14de , die zo van dansen hield dat hij in 1661 een balletschool begon. Daar ontstond later het wereldberoemde Parijse opera ballet. Deze school bedacht de meeste lichaamshoudingen tijdens het ballet. Daarom gebruiken we vooral franse woorden bij ballet.

5 Stijldans: de salsa en tango
Dit is een dans van koppels met een paar vaste regels, dus geen regels die je zelf verzint zoals bij streetdance. De salsa dans komt uit Cuba, een land vlakbij Amerika. Het woord salsa betekent in het Spaans, saus . Salsa bestaat uit verschillende soorten dans. Het lijkt een beetje op een saus waarin je allerlei ingrediënten door elkaar doet. De danssoorten zijn wel op dezelfde manier ontstaan. Lang geleden kwamen er mensen uit Afrika naar Cuba. Zij namen hun eigen muziek en dans mee. Die werd vermengd met de Spaanse muziek die al in Cuba was. Lange tijd hoorde Cuba namelijk bij Spanje. Salsa dans je met iemand anders. Bij deze dans moet de vrouw de man volgen. Hij bepaalt wat voor pasjes ze maken. Niet alleen de dans heet salsa, ook de muziek waarop gedanst wordt. De tango komt uit Argentinië. Deze dans is ontstaan in de arme wijken van Buenos Aires. Hier woonden veel mensen die uit hun eigen land weg moesten, omdat daar geen werk was. Zij misten hun familie en waren vaak verdrietig, daarom klinkt tangomuziek ook altijd een beetje treurig. Maar als ze dansten, voelden ze zich iets beter. Je kunt tango net als salsa, dansen met een partner.

6 Oude dans: klompendans en buikdans
Als je vraagt wat een echte oude Nederlandse dans is, dan zegt iedereen: de klompendans. maar die wordt alleen in het oosten van Nederland gedanst. Er zijn nog meer oude volkdansen. Dat noemen we ook wel traditioneel. Een traditionele dans gaat al honderden jaren op dezelfde manier. Buikdans Een hele oude dans is buikdans, het bestaat al meer dan 2000 jaar. De buikdans komt uit landen als Turkije, Egypte en Marokko. Buikdans is niet alleen met je buik dansen maar ook met je armen en heupen Bijna elke buidanseres heeft een blote buik. Zo kun je goed zien wat ze met haar buik doet. Ze heeft ook vaak een sjaal of riem met belletjes en kraaltjes om haar heupen. Dat ziet er leuk uit en het maakt veel geluid. Buikdansen is niet alleen voor vrouwen maar ook voor mannen.

7 Jazzdans De dansstijl ‘Jazzdans' is in Amerika gaan groeien, maar komt oorspronkelijk uit Afrika. De jazzmuziek en de Jazzdans heeft te maken met vrijheid en het verhaal van de strijd tegen de slavernij. In 1960 trad Alvin Aily op door als eerste met negermensen uit Amerika op te treden met Jazzdans in een theater. Daarvoor kwam Jazzdans eigenlijk alleen voor bij shows en musicals. Sommige mensen noemen het "Jazzballet" dat is niet goed, want het (klassieke) ballet bestond al voor de Jazzdans. Het Jazzdansen kun je alleen doen of samen, en je beweegt je armen en benen alle kanten op, maar wel op het ritme van de muziek.

8 Vragen?

9 Vragen aan jullie 1. In welk jaar is streetdance ontstaan?
2. Waar is ballet ontstaan? 3. Wat betekent salsa? 4. Waarom klinkt tango muziek treurig? 5. Wat betekent traditioneel?


Download ppt "De dans Mijn spreekbeurt gaat over de dans. Ik heb het onderwerp gekozen, omdat het mijn hobby is en ik er veel over weet."

Verwante presentaties


Ads door Google