De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Kindersterfte door ondervoeding, kent u de kinderen uit Guatemala nog?

Verwante presentaties


Presentatie over: "Kindersterfte door ondervoeding, kent u de kinderen uit Guatemala nog?"— Transcript van de presentatie:

1 Kindersterfte door ondervoeding, kent u de kinderen uit Guatemala nog?

2 Guatemala Hoe is het met…

3 UNICEF: wie zijn wij? VN- Kinderrechtenorganisatie
Altijd en overal voor kinderen Sinds de Tweede Wereldoorlog Kinderrechtenverdrag Unite for children Toen: Moises (2 jaar en 8 maanden) herstelt in maart 2010 van ernstige ondervoeding in een ziekenhuis in Guatemala. Hij is ziek en te klein en te licht. Moises’ gewicht en lengte passen bij die van een gemiddeld Nederlands jongetje van 1 jaar en 3 maanden.

4 Vooruitgang is mogelijk!
EN HOE IS HET NU MET MOISES Nu: De zus van Moises, neemt hem en zijn broertjes trouw mee voor groeicontrole naar de gezondheidspost. Na de acute ondervoeding van Moises op tweejarige leeftijd, zijn zij zich bewust van het belang van goede voeding én van deskundig advies en hulp. Dankzij een speciale behandeling hebben ze dat overleefd en zijn ze nu gezond. Zelf verbouwen zij nu erwten en een klein beetje maïs. De overgebleven voorraad verkopen zij door, om op deze manier andere middelen te kunnen kopen. Hij wordt nog steeds regelmatig gewogen en gemeten door de verplegers. Zij zorgen ervoor dat Moises niet nog een keer gevaarlijk ondervoed raakt. Moisés is nog steeds klein, maar ondanks alles lacht hij. Hij is zes jaar, gaat naar school en zit in groep drie. Hij wil graag leren schrijven en lezen. Moises was zich niet bewust van het feit dat hij een bekend gezicht was geworden en glimlachte bij het zien van de brochures uit Nederland.

5 Verbinden en samenwerken
https://www.youtube.com/watch?v=Bq3 Dgy3Wx_0 Met wie werken we samen? Belang van samenwerking Wat doet UNICEF? https://www.youtube.com/watch?v=Bq3Dgy3Wx_0 https://www.youtube.com/watch?v=XYf82F3CHYo Toen: Het broertje van Zuleima (3) liep al in de eerste jaren van zijn leven een achterstand op door ondervoeding. Zuleima heeft meer geluk. Haar moeder werd al tijdens de zwangerschap regelmatig gecontroleerd op ondervoeding en kreeg extra vitaminen en mineralen. Ook Zuleima wordt regelmatig gecontroleerd. En dat is niet voor niets, want ook bij haar werd ondervoeding vastgesteld. Gelukkig gebeurde dat op tijd om haar zonder blijvende schade daarvan te helpen herstellen. 5

6 6 https://www.youtube.com/watch?v=Bq3Dgy3Wx_0 ZULEIMA JIMENEZ
Kijk uit voor ondervoeding Zuleima is zes jaar oud en kijkt er naar uit om volgend jaar naar school te gaan. Ze is een beetje verlegen, maar gelukkig gezond en groeit goed. Zuleima heeft drie zussen en een broer. Haar moeder Maria vertelt dat ze het jongste kind nog borstvoeding geeft en de baby krijgt ook nog bijvoeding. Zuleima helpt haar moeder in het huishouden en speelt graag met haar broer en zusjes. "Ik ben naar voorlichtingsbijeenkomsten over voeding en zorg geweest. Ik breng mijn jongste kinderen naar gezondheidscentra voor controles. Dit doe ik allemaal zodat mijn kinderen niet meer ondervoed raken zoals Zuleima vier jaar geleden", zegt Maria. Haar man werkt op het platteland en ze hebben thuis koffieplanten staan. De familie hoopt op een goede oogst zodat ze genoeg geld kunnen verdienen om alle kinderen de juiste voeding te geven. 6

7 Campagne Vanaf dit najaar zal wederom het thema ‘Voeding voor nu en later’ centraal staan. Met de kennis en ervaring uit Guatemala, vestigen we nu de aandacht op kinderen in Mozambique. Op weg naar gezonde kinderen in Mozambique Mozambique telt ruim 22 miljoen inwoners en is sinds begin jaren negentig aan het opkrabbelen na een lange gewelddadige politieke strijd om de macht. Sindsdien werkt het nieuwe democratische land hard om de basisvoorzieningen voor de bevolking te verbeteren. Dit is voor kinderen heel belangrijk. 90 kinderen van de 1000 baby’s onder de vijf jaar sterven. Dit is een op de elf kinderen. Veruit de meeste sterftegevallen onder jonge kinderen zijn toe te schrijven aan ziektes die goed te voorkomen zijn, zoals longontsteking, malaria en diarree. In heel veel gevallen is ondervoeding de onderliggende factor waardoor kinderen minder weerstand hebben en daardoor kwetsbaarder zijn voor ziektes.

8 Gezondheidszorg Ondervoeding
Chronische ondervoeding blijft hoog: 43 procent. UNICEF biedt een basispakket voor acuut ondervoede kinderen Dit pakket bevat vitamine A tabletten en een ontwormingskuur Met een nationale gezondheidsweek kunnen we 4 miljoen kinderen per week bereiken. Item Unit Est. Cost (USD) Notes One child or one pregnant woman will receive treated bed net 1 $7 per net Provides a net to one child or one pregnant woman. Trained community health workers receive a monthly kit of medicines to treat most common childhood diseases at community level 1 kit p/month $250/kit The kit of medicine is provided to community health workers. The kit includes antipyretics, malaria tests, anti-malarials, antibiotics, oral rehydration salts , zinc and other essential medicines. Over 6,500 children in a district’s most remote communities will have access to essential prevention and curative services through the training of 18 paid community health workers per district $65,000 p/district Four months’ training for 18 paid community health workers per district implementing promotional, preventive, and community case management of childhood illnesses. The life chances of 3.5 million mothers and their children will be enhanced through the implementation of National Health Week $1.75 million p/ Week Two Weeks reaching 3.5 million mothers and children, including the most underserved, with an integrated package of essential maternal and child survival interventions. Ondanks sommige verbeteringen van de afgelopen jaar, met name voor chronische ondervoeding, is het percentage nog altijd zeer hoog: 43 procent, vergeleken tot 48 procent in Voldoende voedzame voeding vermindert de gevolgen van ziekten voor de gezondheid van kinderen, wat weer een belangrijke bijdrage levert aan het immuunsysteem en de fysieke, motorische en cognitieve ontwikkeling. Ondervoeding is een belangrijke onderliggende oorzaak van kindersterfte, UNICEF ondersteunt de regering bij de uitvoering van een pakket basisvoeding om te voorkomen dat kinderen tijdig behandeld kunnen worden. Het pakket wordt uitgevoerd in grote maar ook kleine (lokale) gezondheidscentra. Bestaande uit zorg aan zuigelingen en jonge kinderen. In 2012 bereikte UNICEF 8 miljoen kinderen door 2 gezondheidsweken te organiseren.

9 De kracht van moeders Eulalia Jose Cumbane uit Mozambique heeft naast het grootbrengen van haar twee kinderen een belangrijke taak. Op haar negentiende kreeg ze haar eerste dochter, Florencia. Niemand had haar verteld hoe ze haar baby het beste kon voeden, dus stopte ze na vier maanden met borstvoeding geven en gaf ze haar kleine een lokaal papje, aangelengd met water. Florencia groeide minder hard, kreeg last van huiduitslag en werd uiteindelijk opgenomen in het ziekenhuis omdat ze ondervoed bleek. Gelukkig ging het snel we er beter met Florencia, en Eulalia werd opgenomen in de ‘moeders-voor-moeders-groep’. Hier leren jonge moeders over gezonde voeding. De groep kookt soms maaltijden en dit wordt dan samen opgegeten. Toen Eulalia beviel van haar tweede dochter, Lidia, wist ze wat ze moest doen: 6 maanden borstvoeding geven en daarna gezonde papjes introduceren. Lidia groeide als kool en was bijna nooit ziek. ‘Nadat ik een tijdje bij de groep zat, besloot ik om zelf ook voorlichter te worden om andere jonge moeders te vertellen over het belang van borstvoeding en gezonde voeding, ’ vertelt ze met een hartelijke glimlach.

10 Gezond opgroeien UNICEF wil kindersterfte verminderen: alle kinderen in Mozambique verdienen een goede start. De hulp in Mozambique bestaat uit advies, technische ondersteuning, training en toelevering van middelen.

11 Vrijwilligers Benefietdiner Koken voor UNICEF
Vrijwilliger Hanna van der Stegen hield vroeger kookfeestjes om de verjaardagen van haar kinderen te vieren. Het leek haar een goed idee om die feestjes ook buiten haar eigen keuken te houden en zo geld in te zamelen voor UNICEF. Het benefietdiner van Hanna wordt om het jaar in oktober gehouden en is inmiddels uitgegroeid tot een bekend evenement in Lexmond. Kinderen serveren in het dorpshuis aan de gasten een uitgebreid meergangenmenu. In de beginjaren kookten de kinderen ook alle gerechten, maar door de populariteit van het diner is dat nu te veel werk. Ze maken bij Hanna thuis nog wel de voorafjes, een professionele kok zorgt voor de rest. Het uitserveren gebeurt trouwens op zeer professionele wijze. De kleine obers oefenen vooraf en leren ook servetten vouwen en tafels dekken. Resultaat De benefietdiners zijn elke keer uitverkocht. In 2012 bedroeg de opbrengst ruim euro. Meer weten? Hanna van der Stegen: Benefietdiner Eet mee voor UNICEF In het restaurant van Landstede in Zwolle is in samenwerking met de studenten van de horeca-opleiding een UNICEF-benefietdiner gehouden. Elke tafel was bezet. De gasten genoten van een heerlijk viergangendiner en gedurende de avond was er muziek van de Girls on Request. Ook UNICEF-vrijwilliger Dianne (lid van onze evenementencommissie) verzorgde met haar vriend een akoestische sessie. Daarnaast was er een spectaculaire veiling die de nodige extra euro's voor UNICEF opgebracht. Aan het eind van de avond mocht onze voorzitter, Marinus Zandvoort, een cheque in ontvangst nemen van maar liefst 2.937,25 euro. De avond was culinair, cultureel en financieel een groot succes! Voor meer informatie, Wobke van Boven uit Zwolle Mozambicaanse curry Op de jaarplandag van 15 maart jongsleden hebben we gebrainstormd tijdens de workshop over een publieksactie gekoppeld aan de actie voor de Campagne  ‘We Gaan Voor NUL’ . De workshop heeft dankzij uw inzet drie activiteiten opgeleverd. Deze activiteiten hebben wij middels een kleine enquête getoetst onder de evenementen vrijwilligers. We vinden het erg leuk om te melden dat de activiteit dat de meeste stemmen heeft gekregen is: Het Kinderkookevent ( 70 % van de stemmen!) Wij zullen het kinderkookevent verder uitwerken en onder de aandacht brengen bij alle vrijwilligers. Tijdens de workshop hebben we al ideeën en tips van u ontvangen voor dit event. Wanneer u nog meer tips of ideeën heeft om het event vorm te geven dan ontvangen wij deze graag. U kunt uw reactie sturen naar

12 Dank


Download ppt "Kindersterfte door ondervoeding, kent u de kinderen uit Guatemala nog?"

Verwante presentaties


Ads door Google