De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Informatievaardigheden. Niveau 1. Basis. Academiejaar 2010 – 2011 Els Martens & Carl Demeyere.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Informatievaardigheden. Niveau 1. Basis. Academiejaar 2010 – 2011 Els Martens & Carl Demeyere."— Transcript van de presentatie:

1 Informatievaardigheden. Niveau 1. Basis. Academiejaar 2010 – 2011 Els Martens & Carl Demeyere

2 Deel 1 : Bepalen van de nood aan informatie: hoe begin ik eraan? Deel 2: De gewenste informatie kunnen vinden: hoe kan ik efficiënt zoeken? Deel 3: De gevonden informatie evalueren op bruikbaarheid en betrouwbaarheid. Het zoekproces evalueren. Deel 4: Beheren van de verzamelde en gecreëerde informatie. Deel 5: De relevantie informatie inpassen in bestaande kennis en communiceren. Deel 6: De informatie met inzicht en correct gebruiken en weergeven in een werkstuk. Bronnen voor deze presentatie: https://www3.kuleuven.be/zoeken en algemene informatiesessies gegeven door Els Martenshttps://www3.kuleuven.be/zoeken Overzicht van deze presentatie :

3 DEEL I Bepalen van de nood aan informatie: hoe begin ik eraan?

4 1.1.1. De student schat in dat de eigen kennis niet volstaat en dat er bijkomend informatie moet gezocht worden. 1.2.1. De student vertaalt een eenvoudig informatieprobleem, gebaseerd op een duidelijk omschreven opdracht in een of meer concrete vragen. 1.3.1. De student benoemt verschillende soorten informatiebronnen. DEEL I: Bepalen van de nood aan informatie: hoe begin ik eraan?

5 Eenvoudige opdracht bv. beschrijf de evolutie van de olieprijs op de Belgische markt tussen 2000 en 2010. –Student beseft dat de eigen kennis niet volstaat. –Student beseft dat er bijkomend informatie moet gezocht worden. –Student vertaalt de opdracht in een of meer concrete vragen. Wie? Wat? Waar? Wanneer? Waarom? Hoe? –Student leert verschillende soorten informatiebronnen kennen. DEEL I: Bepalen van de nood aan informatie: hoe begin ik eraan?

6 Hoe kan ik wetenschappelijke informatie herkennen? –DOEL: Student weet wat wetenschappelijke informatie is Bronnen van wetenschappelijke informatie –Student kan soorten wetenschappelijke informatiebronnen opsommen –Student weet wat niet-wetenschappelijke informatiebronnen zijn Hoe kan ik wetenschappelijke informatiebronnen terugvinden? –Student kan de rol van Google inschatten –Student weet dat er een wetenschappelijke elektronische bibliotheek is –Student kan zoeken naar OPGEGEVEN artikels in tijdschriften DEEL I: Bepalen van de nood aan informatie: hoe begin ik eraan?

7 Hoe kan ik wetenschappelijke informatie herkennen? –Wat is wetenschappelijke informatie? Wetenschappelijke bronnen zijn teksten geschreven door wetenschappers, en bedoeld voor de collega-wetenschappers die onderzoek doen op hetzelfde studiedomein (en voor studenten die dit studiedomein bestuderen). DEEL I: Bepalen van de nood aan informatie: hoe begin ik eraan?

8 Kenmerken van een wetenschappelijke bron –Of een tekst wetenschappelijk is, kan je beoordelen aan enkele formele kenmerken en enkele inhoudelijke kenmerken. De aan- of afwezigheid van een van deze kenmerken kan een indicator zijn van het wetenschappelijke karakter van de bron. –Wees echter voorzichtig en steeds kritisch bij het beoordelen van informatie, zeker voor zogenaamde pseudo-wetenschappelijke werken die partijdig kunnen zijn en/of bedoeld zijn om de publieke opinie te beïnvloeden. Vormelijke kenmerken –De auteurs zijn wetenschappers –Verwijzingen naar andere bronnen –Taalgebruik Inhoudelijke kenmerken (zie gevorderden) DEEL I: Bepalen van de nood aan informatie: hoe begin ik eraan?

9 Bronnen van wetenschappelijke informatie –Student kan verschillende soorten wetenschappelijke informatiebronnen opsommen ENCYCLOPEDIE VAKWOORDENBOEK HANDBOEK DOCTORAAT DEEL I: Bepalen van de nood aan informatie: hoe begin ik eraan?

10 Bronnen van wetenschappelijke informatie –Student kan verschillende soorten wetenschappelijke informatiebronnen opsommen ELEKTRONISCHE DATABANK WETENSCHAPPELIJKE TIJDSCHRIFTEN INTERNET (GOOGLE SCHOLAR) DEEL I: Bepalen van de nood aan informatie: hoe begin ik eraan?

11 Voorbeeld van opdracht –Vergelijk twee artikels en geef aan welk artikel wetenschappelijk is Oil price “enters danger zone”, Pfeifer, Sylvia, Financial Times, 5 januari 2010, p.1. What is behind the increase in oil prices? Analyzing oil consumption and supply relationship with oil price. Gallo, Andres, Mason, Paul, Shapiro, Steve, Fabritius, Michael, Energy; oktober 2010, Vol. 35 Issue 10, p4126-4141, 16p DEEL I: Bepalen van de nood aan informatie: hoe begin ik eraan?

12 –Bruikbaar materiaal over dit onderdeel: https://associatie.kuleuven.be/zoeken (in opbouw)https://associatie.kuleuven.be/zoeken http://wbib.kuleuven.be/tutorial/ DEEL I: Bepalen van de nood aan informatie: hoe begin ik eraan?


Download ppt "Informatievaardigheden. Niveau 1. Basis. Academiejaar 2010 – 2011 Els Martens & Carl Demeyere."

Verwante presentaties


Ads door Google