De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

3.1 Actieve Aarde.

Verwante presentaties


Presentatie over: "3.1 Actieve Aarde."— Transcript van de presentatie:

1 3.1 Actieve Aarde

2 Platen beweging rond de middellandse zee.
Grens van 3 continenten Ontstaan van de middellandse zee , toen nog de Tethyszee. dit gebeurde in het paleozoïcum.

3 De beweging van de platen

4 Middellandse-zee in de knel
Vanaf het Krijt tijdperk schuift Afrika naar het noorden waardoor de Tethyszee kleiner wordt. Dit proces gaat nog steeds door. Afrika beweegt ieder jaar circa 1 cm naar het noorden. Zo is Europa ook gevormd.

5 Vorming van Europa Convergente plaat grens. De afrikaanse plaat duikt daar onder de Euraziatische plaat hier onstaat Subductie. Ontstaan Alpen , de Pyreneeën en de Karpaten.

6 Oostelijke middellandse zee.
Afrika schuift in zuidoostelijke richting van Europa af. Er breken stukken van de Afrikaanse plaat af die naar het noorden bewegen en zich vastplakken aan het Euraziatische continent. Zo ontstaan oost Griekenland en heel Turkije. Er ontstaan zo ook steeds nieuwe subductiezones met rijen vulkanen De aardbevingen in het oosten van het Mediterrane gebied ontstaan door platenbewegingen of door het wegzakken van delen van platen.

7 Verschillende soorten aardbevingen door plaat bewegingen.
De baai van Santorini is een caldera (een grote komvormige krater) die is ontstaan ten gevolge van een vulkaanuitbarsting. De andere soort vulkaan is de stratovulkaan. Deze komen bijna altijd voor op subductie zones. Dit zijn de zones waar verschillende continentalen platen onder elkaar duiken.

8 Het Arabische blok. 20 miljoen jaar geleden ontstonden een aantal breuken in het noordoosten van de Afrikaanse plaat. De belangrijkste breuk vormt nu de Rode Zee. Het afgebroken continent is het Arabisch schiereiland. Sindsdien beweegt de Arabische plaat naar het noorden en botst daar op Turkije en Iran Om naar het noorden te kunnen duwde de Arabische plaat Turkijeen Griekenland naar het westen. Dit gebeurt nu nog Turkije beweegt met 5 á 6 cm per jaar naar het noordwesten en drukt daarbij Griekenland in elkaar. Door deze westwaartse beweging botsen Europese en Afrikaanse gebieden en zijn er regelmatig aardbevingen.


Download ppt "3.1 Actieve Aarde."

Verwante presentaties


Ads door Google