De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Grens van 3 continenten Ontstaan van de middellandse zee, toen nog de Tethyszee. dit gebeurde in het paleozoïcum. PLATEN BEWEGING ROND DE MIDDELLANDSE.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Grens van 3 continenten Ontstaan van de middellandse zee, toen nog de Tethyszee. dit gebeurde in het paleozoïcum. PLATEN BEWEGING ROND DE MIDDELLANDSE."— Transcript van de presentatie:

1

2 Grens van 3 continenten Ontstaan van de middellandse zee, toen nog de Tethyszee. dit gebeurde in het paleozoïcum. PLATEN BEWEGING ROND DE MIDDELLANDSE ZEE.

3 DE BEWEGING VAN DE PLATEN

4 Vanaf het Krijt tijdperk schuift Afrika naar het noorden waardoor de Tethyszee kleiner wordt. Dit proces gaat nog steeds door. Afrika beweegt ieder jaar circa 1 cm naar het noorden. Zo is Europa ook gevormd. MIDDELLANDSE-ZEE IN DE KNEL

5 Convergente plaat grens. De afrikaanse plaat duikt daar onder de Euraziatische plaat hier onstaat Subductie. Ontstaan Alpen, de Pyreneeën en de Karpaten. VORMING VAN EUROPA

6 Afrika schuift in zuidoostelijke richting van Europa af. Er breken stukken van de Afrikaanse plaat af die naar het noorden bewegen en zich vastplakken aan het Euraziatische continent. Zo ontstaan oost Griekenland en heel Turkije. Er ontstaan zo ook steeds nieuwe subductiezones met rijen vulkanen De aardbevingen in het oosten van het Mediterrane gebied ontstaan door platenbewegingen of door het wegzakken van delen van platen. OOSTELIJKE MIDDELLANDSE ZEE.

7 De baai van Santorini is een caldera (een grote komvormige krater) die is ontstaan ten gevolge van een vulkaanuitbarsting. De andere soort vulkaan is de stratovulkaan. Deze komen bijna altijd voor op subductie zones. Dit zijn de zones waar verschillende continentalen platen onder elkaar duiken. VERSCHILLENDE SOORTEN AARDBEVINGEN DOOR PLAAT BEWEGINGEN.

8 20 miljoen jaar geleden ontstonden een aantal breuken in het noordoosten van de Afrikaanse plaat. De belangrijkste breuk vormt nu de Rode Zee. Het afgebroken continent is het Arabisch schiereiland. Sindsdien beweegt de Arabische plaat naar het noorden en botst daar op Turkije en Iran Om naar het noorden te kunnen duwde de Arabische plaat Turkijeen Griekenland naar het westen. Dit gebeurt nu nog Turkije beweegt met 5 á 6 cm per jaar naar het noordwesten en drukt daarbij Griekenland in elkaar. Door deze westwaartse beweging botsen Europese en Afrikaanse gebieden en zijn er regelmatig aardbevingen. HET ARABISCHE BLOK.


Download ppt "Grens van 3 continenten Ontstaan van de middellandse zee, toen nog de Tethyszee. dit gebeurde in het paleozoïcum. PLATEN BEWEGING ROND DE MIDDELLANDSE."

Verwante presentaties


Ads door Google