De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Grondbewerkingswerktuigen

Verwante presentaties


Presentatie over: "Grondbewerkingswerktuigen"— Transcript van de presentatie:

1 Grondbewerkingswerktuigen
(Exclusief de ploeg)

2 Grondbewerking Grondbewerking wordt uitgevoerd om de groei van het gewas zo gunstig mogelijk te laten verlopen. Meestal beperkt de grondbewerking zich tot de bouwvoor. De bouwvoor heeft een dikte van cm. Ook door diepere grondbewerking kan men de groeiomstandigheden verbeteren.

3 Soorten grondbewerkingen
Stoppelbewerking “Winterbewerking” Onderwerken groenbemester Bemesting Ploegen / Spitten Zaaibedbereiding

4 Stoppelbewerking Waar op letten bij een stoppelbewerking? Doel?
Dit houd in dat men bewerkingen uitvoert waardoor oude plantenresten en onkruid worden onder gewerkt. Gewasresten onderwerken doe je met cultivator en schijveneggen. De rijwijze op het perceel is niet belangrijk. Wel belangrijk is er wel goed op te letten dat: De gewasresten, de groenbemester of de mest goed worden gemengd met de losgewerkte grond. Een goede menging zorgt ervoor dat de gewasresten snel verteren. Waar op letten bij een stoppelbewerking?

5 “Winterbewerking” Deze bewerking is vaak een bewerking t.b.v. de onkruidbestrijding deze kan snel na de maisoogst en voor de stoppelbewerking met behulp van chemische middelen gedaan worden. Soms is het niet mogelijk om met chemische middelen te werken. Het is dan alleen mogelijk om het onkruid mechanisch “uit te putten” Wiedeg Triltand-cultivator Stoppelploeg Door het land met deze machines gedurende een bepaalde tijd te bewerken kan het onkruid bestreden worden. Nadeel is dan, dat de grond zeer fijn gemaakt wordt dit is niet bevorderlijk voor de …………………………. van de grond.

6 Schijveneg

7 Schijveneg De schijveneg snijd de grond los en schuift deze opzij. Door de draaiing van de schijven wordt de grond ook gekeerd. Op deze manier worden stoppels, mest en graszoden gesneden en vermengd met de grond. Vraag: waarom is het vermengen van de grond belangrijk? De schijveneg bestaat uit 2 of 4 assen waaraan komvorminge schijven zijn gemonteerd. De “hoek” van deze schijven t.o.v. de bewegingsrichting laat de schijven meer of minder in de grond dringen (dit bepaald de werkdiepte van de machine) De werktdiepte is tevens afhankelijk van de weerstand van de grond. Vraag: welke stoppel geeft een hoge weerstand? (noem er 3) Bij sommige machines is de eerste rij schijven geschulpt, hierdoor blijven de schijven beter draaien bij stro en erg losse grond.

8 Veertand-cultivator Een Veertandcultivator wordt meestal gebruikt als bouwland-bemester achter een drijfmesttank. Bij een Veertandcultivator zijn de tanden wat zwaarder uitgevoerd dan bij een triltandcultivator. De tanden kunnen alleen in de rijrichting bewegen.

9 Vaste tand-cultivator
Een vaste tand cultivator wordt gebruikt voor het lostrekken van vastgereden sporen of voor het bewerken van gewasstoppels De tanden van een vaste tand cultivator staan stekend onder een hoek van 15 tot 20 graden. De cultivator heeft daardoor de nijging dieper te willen werken, waardoor extra gewichtsoverdracht op de trekker mogelijk is. Vraag: hoe regelt men de diepte bij een cultivator? Om met een vaste tand cultivator te kunnen werken op een diepte van 25 cm is een vrije hoogte van het frame nodig van 65 tot 70 cm. De trekkracht bedraagt minstens 5-7 kW per tand Vraag: Voor welke bewerking is de vaste tand cultivator het best geschikt?

10 Triltand-cultivator De triltand cultivator heeft veel tanden en wordt meestal gebruikt voor ondiepe bewerkingen, zoals de zaaibedbereiding op lichtere grond. De tanden zijn gemaakt uit veerstaal en zorgen door hun trilling in alle richtingen voor extra verkruimeling. Een rijsnelheid kleiner dan 5 km/h geeft een grovere ligging dan een hoge rijsnelheid. De triltandcultivator vormt ook de basis van veel zaaibedcombinaties. Bij veel weerstand wordt de oploophoek groter en neemt de werktdiepte af. Vraag: wat wordt er met de laatste zin hierboven bedoelt?

11 Schijven-cultivator Bij dit type cultivator is aan de tandsteel een vleugelschaar bevestigd. Daarachter is een set holle schijven geplaatst. De vleugelscharen snijden de grond over een grote breedte los, de schijven verkruimelen en vermengen de bovenste laag grond. Vraag: Wanneer en waarvoor wordt de schijven-cultivator gebruikt?

12 Afstellingen Vlaktstelling in de lengte
Als de vlakstelling in de lengte niet goed is (topstang te lang of te kort) zullen de tanden voor en achter aan het werktuig niet op de zelfde diepte werken, waardoor de grond niet overal op dezelfde diepte bewerkt wordt. Wanneer de topstang te lang is zullen de tanden ook minder goed de grond in willen dringen. Vraag: waarom willen bij een té lange topstang de tanden “slecht” de grond in? Vraag: wanneer bepaal je de vlaktstelling in de lengte? Vlakstelling in de breedte Dit wordt geregeld met de verstelbare hefstang. De tanden moeten links en rechts even diep door de grond gaan. Vooral bij diepe bewerkingen kan dit invloed hebben op de bestuurbaarheid van de trekker. Bij gebruik van steun of diepte-wielen moeten deze beide op de zelfde hoogte zitten. Vraag: wanneer bepaal je de vlaktstelling? Stabilisatie De stabilisatie moet zo worden ingesteld dat er 5-10 cm speling is. Te veel speling kan ervoor zorgen dat het werktuig de sporen van een vorige bewerking gaat volgen. Te weinig speling geeft wringing bij stuurcorrecties

13 Afstellingen Werkdiepte Steunwielen (metaal of luchtbanden)
De diepteregeling van een cultivator is erg belangrijk. De werkdiepte hangt af van het doel van de bewerking. Er zijn verschillende mogelijkheden om de werkdiepte te regelen: Steunwielen (metaal of luchtbanden) Steunwielen hebben vaak de neiging aan te koeken. Vooral bij metalen wielen zijn daarom goed afgestelde schrapers belangrijk Steunrol of verkruimelrollen Omdat deze rollen vaak over de volledige machinebreedte op de grond steunen is dit het meest nauwkeurig. Trekkrachtregeling van de hefinrichting De trekkrachtregeling wordt vooral gebruikt bij diepe grondbewerkingen. De eventuele aanwezige stuurwielen kunnen dan nog dienen als begrenzing van de werkdiepte. De hefinrichting zorgt dan voor extra druk op de achterwielen van de trekker, waardoor er minder wielslip zal optreden. Wanneer verdichte lagen moeten worden verbroken is het gebruik van de trekkrachtregeling niet gewenst. Het zou dan kunnen gebeuren dat juist op de plekken waar de verdichte lagen zitten de machine wordt gelicht. De positieregeling van de hefinrichting De positieregeling wordt gebruikt bij diepe losmakende grondbewerkingen zoals woelen. Het is hierbij belangrijk dat de woeler juist op diepte blijft wanneer de grondlagen de meeste weerstand bieden.


Download ppt "Grondbewerkingswerktuigen"

Verwante presentaties


Ads door Google