De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

3.4 Servicebussen. Servicebussen -Servicebussen zorgen voor de logistieke afhandeling van serviceverkeer -Servicebussen zijn dus de logistieke dienstverleners.

Verwante presentaties


Presentatie over: "3.4 Servicebussen. Servicebussen -Servicebussen zorgen voor de logistieke afhandeling van serviceverkeer -Servicebussen zijn dus de logistieke dienstverleners."— Transcript van de presentatie:

1 3.4 Servicebussen

2 Servicebussen -Servicebussen zorgen voor de logistieke afhandeling van serviceverkeer -Servicebussen zijn dus de logistieke dienstverleners in een SGA

3 Logistiek Alle aangesloten partijen op een servicebus vormen een logistieke gemeenschap.

4 Logistiek Alle aangesloten partijen op een servicebus vormen een logistieke gemeenschap. In een SGA bestaan overslagpunten.

5 Logistiek Alle aangesloten partijen op een servicebus vormen een logistieke gemeenschap. In een SGA bestaan overslagpunten. In een SGA bestaan (service)loketten.

6 Logistiek Alle aangesloten partijen op een servicebus vormen een logistieke gemeenschap. In een SGA bestaan overslagpunten. In een SGA bestaan (service)loketten. loketten maken gebruik van een serviceregister.

7 Logistiek Voorbeelden van loketten:  Burger en bedrijvenloketten voor internet dienstverlening.  De OTP (Overheids Transactie Poort) voor serviceverlening tussen applicaties van bedrijven en overheden.

8 Logistiek Aanbieders en afnemers moeten in een zgn. “Adapter” voorzien.

9 Logistiek Aanbieders en afnemers moeten in een zgn. “Adapter” voorzien.

10 Een stelsel van servicebussen Servicebussen kunnen geschakeld worden in “logistieke ketens”.

11 Een stelsel van servicebussen Servicebussen kunnen geschakeld worden in “logistieke ketens”. Zo ontstaat er een stelsel van servicebussen die met overslagvoorzieningen gekoppeld zijn.

12 Een stelsel van servicebussen  Zo’n stelsel kan er als volgt uitzien:  Elke overheidsorganisatie kent zijn eigen servicebus.

13 Een stelsel van servicebussen  Zo’n stelsel kan er als volgt uitzien:  Elke overheidsorganisatie kent zijn eigen servicebus.  Elke overheidsorganisatie kent een loket via welke eigen services naar buiten en externe services naar binnen worden ontsloten.

14 Een stelsel van servicebussen  Zo’n stelsel kan er als volgt uitzien:  Elke overheidsorganisatie kent zijn eigen servicebus.  Elke overheidsorganisatie kent een loket via welke eigen services naar buiten en externe services naar binnen worden ontsloten.  Elke overheidssector en –laag kent een sectorale servicebus.

15 Een stelsel van servicebussen  Zo’n stelsel kan er als volgt uitzien:  Elke overheidsorganisatie kent zijn eigen servicebus.  Elke overheidsorganisatie kent een loket via welke eigen services naar buiten en externe services naar binnen worden ontsloten.  Elke overheidssector en –laag kent een sectorale servicebus.  De Nederlandse overheid kent een OSB (Overheid Service Bus).

16 Functies van een servicebus De functies worden onderverdeeld in drie groepen:

17 Functies van een servicebus De functies worden onderverdeeld in drie groepen:  Basisfuncties

18 Functies van een servicebus De functies worden onderverdeeld in drie groepen:  Basisfuncties  Functie voor berichtenverkeer

19 Functies van een servicebus De functies worden onderverdeeld in drie groepen:  Basisfuncties  Functie voor berichtenverkeer  Dialoogfuncties

20 Functies van een servicebus Basisfuncties  Connectoren en Protocoltransformatie

21 Functies van een servicebus Basisfuncties  Connectoren en Protocoltransformatie  Logging

22 Functies van een servicebus Basisfuncties  Connectoren en Protocoltransformatie  Logging  Autorisatie

23 Functies van een servicebus Basisfuncties  Connectoren en Protocoltransformatie  Logging  Autorisatie  Beveiliging en privacy

24 Functies van een servicebus Functies voor berichtenverkeer

25 Functies van een servicebus Functies voor berichtenverkeer  Store en Forward

26 Functies van een servicebus Functies voor berichtenverkeer  Store en Forward  Publish / Subscribe

27 Functies van een servicebus Functies voor berichtenverkeer  Store en Forward  Publish / Subscribe  Bericht transformatie

28 Functies van een servicebus Functies voor berichtenverkeer  Store en Forward  Publish / Subscribe  Bericht transformatie  Bericht validatie

29 Functies van een servicebus Functies voor berichtenverkeer  Store en Forward  Publish / Subscribe  Bericht transformatie  Bericht validatie  Bericht aggregatie

30 Functies van een servicebus Dialoogfuncties

31 Functies van een servicebus Dialoogfuncties  Bewaking van de dialoog

32 Functies van een servicebus Dialoogfuncties  Bewaking van de dialoog  Besturing van de dialoog


Download ppt "3.4 Servicebussen. Servicebussen -Servicebussen zorgen voor de logistieke afhandeling van serviceverkeer -Servicebussen zijn dus de logistieke dienstverleners."

Verwante presentaties


Ads door Google