De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Utopie De ideale samenleving. De condition humaine “Het lijden dreigt van drie kanten: vanuit ons eigen lichaam dat tot verval en ontbinding is voorbestemd.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Utopie De ideale samenleving. De condition humaine “Het lijden dreigt van drie kanten: vanuit ons eigen lichaam dat tot verval en ontbinding is voorbestemd."— Transcript van de presentatie:

1 Utopie De ideale samenleving

2 De condition humaine “Het lijden dreigt van drie kanten: vanuit ons eigen lichaam dat tot verval en ontbinding is voorbestemd en zelfs pijn en angst als waarschuwingssignalen niet mag missen; vanuit de buitenwereld die met overweldigende, meedogenloos vernietigende krachten tegen ons tekeer kan gaan, en ten slotte vanuit de betrekkingen met andere mensen. Sigmund Freud

3 Doestelling en functie Doelstelling van een utopie: Doelstelling van een utopie: – Sociale rechtvaardigheid – Gezond en lang leven – Beheersing, onderwerping en manipulatie natuur Functies: Functies: – Kritiek op huidige toestand (utopie) – Kritiek op nabije toekomst (dystopie) – Alternatief op huidige toestand (scenario)

4 Kenmerken Maakbaarheid Maakbaarheid Nieuw begin Nieuw begin Macht en rechtvaardigheid Macht en rechtvaardigheid Perfecte orde en vrijheid Perfecte orde en vrijheid

5 Criteria In hoeverre maakbaar, realiseerbaar? In hoeverre maakbaar, realiseerbaar? Wat is de aard van de mens? Wat is de aard van de mens? Wat is geluk? Wat is geluk?


Download ppt "Utopie De ideale samenleving. De condition humaine “Het lijden dreigt van drie kanten: vanuit ons eigen lichaam dat tot verval en ontbinding is voorbestemd."

Verwante presentaties


Ads door Google