De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Druk op de knop om te starten.. Thetis en Peleus vierden hun huwelijk. Iedereen was uitgenodigd…. Behalve Eris.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Druk op de knop om te starten.. Thetis en Peleus vierden hun huwelijk. Iedereen was uitgenodigd…. Behalve Eris."— Transcript van de presentatie:

1 Druk op de knop om te starten.

2 Thetis en Peleus vierden hun huwelijk. Iedereen was uitgenodigd…. Behalve Eris

3 Om het gezelschap te verstoren, gooide ze een gouden appel in de groep. Op de appel stond…   Wat ‘voor de mooiste’ betekent. ? ? ? ? Er ontstond een ruzie over wie de mooiste was. Uiteindelijk werd besloten dat Pallas Athena, Aphrodite en Hera kans maakten om de mooiste te zijn.

4 Zeus zei dat goden niet over godinnen konden oordelen dus moest de keuze gemaakt worden door een sterfelijke. En wie kon dit beter dan de knappe Paris. Hij was de zoon van Priamos, de koning van Troje.

5 Alle drie de godinnen wilde dat zij zelf de mooiste waren, dus kwamen allen met een aanbod voor Paris. Hera: Ik geef je rijkdom en ik maak je de machtigste man. Pallas Athena: als je mij kiest, zorg ik ervoor dat je geweldige heldendaden zult gaan verrichten. Aphrodite: Ik zal je de mooiste vrouw geven die op aarde leeft. Paris koos voor de mooie vrouw en gaf de appel aan Aphrodite.

6 Paris ging van Troje naar Sparta, daar waar de mooiste vrouw ‘Helena’ woonde.

7 Helena is de vrouw van de Koning van Sparta, Menelaos. Na een gezellige nacht met Paris, besloot Helena om mee te gaan naar Troje. Oké

8 Toen Menelaos ontdekte dat Helena weg was, vroeg hij aan zijn broer Agamemnon, de koning van Mykene, om een oorlog te beginnen tegen Troje. Oorlog? Oké

9 Alle grote Griekse leiders gingen met hun troepen naar Troje. Maar er was geen wind..

10 Artemis had de wind gestopt omdat Agamemnon ooit een hert had gedood en had gezegd dat hij beter kon jagen dan Artemis.

11 Om het weer te laten waaien, ging Agamemnon zijn dochter Ifigeneia offeren. Om haar te lokken zei Agamemnon dat ze mocht trouwen met de knappe Achilles.

12 Maar toen ze bij haar bestemming was bleek dat ze geofferd moest worden.

13 Maar plots veranderde Ifigeneia in een hert. En er was weer wind.

14 En ze konden weer naar Troje varen.

15 Na wat plundertochten rond Troje, werd de buit over de mannen verdeeld. Agamemnon kreeg Chryseïs, een dochter van een priester van Apollo. Apollo verspreidde de pest over het Griekse kamp. Om de pest te stoppen, moest Achilles zijn deel van de buit afstaan, namelijk Briseïs.

16 Achilles was boos en besloot niet meer mee te vechten.

17 Patroklos ging in plaats van Achilles vechten. Hij deed dit in de kleding van Achilles om de Trojanen af te schrikken.

18 Patroklos kwam tijdens de strijd oog in oog te staan met Hektor, de andere zoon van Priamos. Hektor vermoordt Patroklos.

19 Achilles is woedend! Hij gaat de strijd aan met Hektor.

20 Pallas Athena geeft Achilles telkens zijn speer terug. Bij Hektor doet Athena dat ook maar dan als Paris. Ze geeft Hektor maar een keer zijn speer terug en daarna verdwijnt hij. ? Dan slaat Achilles toe.

21 Achilles sleept hem achter zijn strijdwagen om Troje heen.

22 Priamos vraagt aan Achilles om het lijk van Hektor terug te geven in ruil voor geschenken. Achilles gaat akkoord. Oké

23 Tijdens een strijd schoot Paris een pijl richting Achilles. Deze kwam recht in Achilles’ pees, zijn enigste zwakke plek.

24 De wapenuitrusting van Achilles moest gegeven worden aan de dapperste Griekse strijder. De kanshebbers waren… Odysseus…En Ajax. Odysseus won door middel van een stemming.

25 Ajax was woedend, hij had de wapenuitrusting moeten krijgen, niet Odysseus. ‘s Nachts ging hij op pad om Agamemnon, Menelaos en Odysseus te vermoorden. Hij zag ze, ging er op af en sloeg toe. Maar het bleken schapen te zijn.

26 Ajax wilde het zwaard begraven waarmee hij deze schade had aangericht. En hij begroef het in zijn lichaam.

27 Odysseus moest een list bedenken om de Trojanen te verslaan..................... Hij bedacht een houten paard waar de Griekse soldaten zich in verstopten en dan zouden de Trojanen het paard naar binnenhalen en konden de Grieken eruit om aan te vallen.

28 Zo gezegd zo gedaan. De Trojanen dachten dat het een gift van de Grieken was. Behalve Laokoön, hij dacht dat het een list was. Hij wierp een speer om te bewijzen dat het paard hol was. Als straf voor het gooien van de speer werd hij samen met zijn twee zonen gewurgd door twee slangen. De Trojanen trokken het paard de stad in. ‘ s Avonds werd er hard gefeest, ze hadden gewonnen… Maar ondertussen ontsnapten de Grieken uit het paard en legde heel Troje plat. Enkele konden ontsnappen…

29 Druk om te herstarten. Druk om te stoppen.


Download ppt "Druk op de knop om te starten.. Thetis en Peleus vierden hun huwelijk. Iedereen was uitgenodigd…. Behalve Eris."

Verwante presentaties


Ads door Google