De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Temperament en riskant cannabisgebruik in de adolescentie.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Temperament en riskant cannabisgebruik in de adolescentie."— Transcript van de presentatie:

1 Temperament en riskant cannabisgebruik in de adolescentie.

2 Meting van het onderzoek
Via het nagaan van risicofactoren die leiden tot een riskant cannabisgebruik in de adolescentie: * Vroege start met roken * Cannabisgebruikende vrienden + * Temperament !

3 Vroege start met roken & cannabisgebruikende vrienden.
Dit zijn de twee grootste risicofactoren tot het riskant cannabisgebruik tijdens de adolescentie.  Wanneer ze het gewoon zijn om een gewone sigaret te roken is overstap naar het roken van een joint minder groot. GEVOLG: ‘early onset cannabisgebruik’ cannabisgebruik bij -13 jaar  Uit longitudinaal onderzoek blijkt dat jongeren met middelengebruikende vrienden sneller zelf beginnen met het roken van een joint. Reden: - Vrienden hebben invloed op iemands houden t.a.v. middelengebruik. - Middelengebruikende vrienden zijn bepalend voor de beschikbaarheid van een middel.

4 Temperament Hoger niveau van aandachtscontrole  minder behoefte aan
Beïnvloedt de overstap van roken naar het gebruik van Cannabis. Hoger niveau van sensatiedrang (= ‘sensation seeking’ ) sneller de ‘kick’ om Cannabis te roken opzoeken. Adolescenten met weinig gedragsinhibitie  zien onbekende of mogelijk gevaarlijke zaken niet (zoals cannabisgebruik). Hoger niveau van aandachtscontrole  minder behoefte aan middelengebruik.

5 Resultaten van het onderzoek
Riskant cannabisgebruik  Uit het onderzoek blijkt dat het ‘early onset’ cannabisgebruik werd gerapporteerd door 2.8 % van de jongeren. Regelmatig cannabisgebruik, zo bleek, kwam voor bij 5.6 % van alle jongeren en kwam ook vaker voor bij jongens dan bij meisjes.

6 Temperament en riskant cannabisgebruik 
Enkel aandachtscontrole leverde een onafhankelijke bijdrage aan regelmatig cannabisgebruik. Gedragsinhibitie en frustratie hingen niet samen met early onset of regelmatig cannabisgebruik. Jongeren die voor hun 12e gerookt hadden (18.9%) hadden een groter risico op early onset cannabisgebruik.

7 Twijfel & discussie omtrent het onderzoek
Ondanks de relatief hoge respons in TRAILS *, was er sprake van selectieve uitval: adolescenten die bleven participeren hadden o.a. minder gedragsproblemen en waren minder vroeg begonnen met Cannabis. Er werd gebruik gemaakt van zelfrapportages  kan leiden tot sociaal wenselijke antwoorden. Er bestaat geen consensus over de juiste definitie van riskant cannabisgebruik, dus de concepten early onset – of regelmatig cannabisgebruik zijn onderhevig aan een zeker willekeurigheid. * TRAILS : TRacking Adolescents Individual Lives Survey, multidisciplinair bevolkingsonderzoek naar de ontwikkeling van 2000 jongeren in Noord- Holland.

8 De risicofactoren waarop deze studie zich richt werden niet altijd voorafgaand aan de manifestatie van riskant cannabisgebruik gemeten. Aan de deelnemers werd gevraagd naar het softdruggebruik van hun vrienden, en niet specifiek naar cannabisgebruik.

9 Nut van het onderzoek? De samenhang tussen verschillende risicofactoren ondersteunt het idee dat preventie- en interventieprogramma’s zich niet alleen moeten richten op cannabisgebruik maar ook op  samenhangende zorgen : - legaal middelengebruik - omgaan met cannabisgebruikende vrienden

10 Bronnen Creemers, H.E., Vollebergh, W., & Ormel, J. (2012). Temperament en riskant cannabisgebruik in de adolescentie. Kind en adolescent, 33 (1), (vaktijdschriftartikel) (foto’s)


Download ppt "Temperament en riskant cannabisgebruik in de adolescentie."

Verwante presentaties


Ads door Google