De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

1 Meettechnisch beoordelen van producten. Training in het kader van WTV maart 2009.

Verwante presentaties


Presentatie over: "1 Meettechnisch beoordelen van producten. Training in het kader van WTV maart 2009."— Transcript van de presentatie:

1 1 Meettechnisch beoordelen van producten. Training in het kader van WTV maart 2009

2 2 Doel van de training Iedereen heeft op een of andere wijze wel eens te maken met de resultaten en/of gevolgen van welk soort metingen dan ook. Deze training is bedoeld om meer uitleg te geven over de aard en achtergrond van de diverse metingen. Doel van deze uitleg is om het makkelijker te maken om meetresultaten en hun belang te begrijpen.

3 3 Onderwerpen Wat is meten Voor wie is kennis van meten belangrijk Welke soorten metingen voeren wij uit bij Promens BV Wat doen we met meetresultaten Waarom meten wij Hoe waarborgen we de betrouwbaarheid van metingen Standaarden/Normen en (klant)eisen 3D meten, een must voor Automotive Business Praktijk: de kwaliteitsafdeling

4 4 Wat is meten? Meten is het bepalen van (de “meetwaarde” van) een der eigenschappen of eisen van een proces of product. In deze training richten wij ons specifiek op metingen waarmee wij binnen Promens BV producten en hun grondstof controleren.

5 5 Voor wie is kennis van meten belangrijk Sales & marketing: (verkoop en marketing) beoordelen van haalbaarheid van producteisen in offertestadia. Projects: (projecten) beoordelen van meetrapportages in ontwikkelingsstadia om de juiste vervolgacties te kunnen bepalen die uiteindelijk leiden tot een goedkeuring door de klant van matrijs en proces voor productie. Purchase: (inkoop) beoordelen van rapportages van toeleveranciers om te bepalen of deze conform kwaliteitseisen leveren én of deze conform kwaliteitseisen inspecteren. Production: (productie) beoordelen van gerapporteerde afwijkingen om de juiste optimalisatie maatregelen te kunnen nemen. Quality: (kwaliteitsdienst) de kwaliteit van onze leveringen waarborgen naar onze klanten. Everybody: (iedereen) om je eigen proces zichtbaar te maken en dus te kunnen verbeteren. Niet voor niets geldt: Meten is weten, en begrip hoort daar bij.

6 6 Welke soorten metingen worden zoal bij Promens uitgevoerd? Metingen op materiaaleigenschappen Gewichtsmetingen Ruimtelijke metingen, 3D(imensionaal) Geometriemetingen Sterktemetingen Kleurmetingen Glansmetingen

7 7 Materiaaleigenschappen (grondstof) MFI meter (Melt Flow Index) Viscositeit

8 8 Materiaaleigenschappen (grondstof) Vapori meter (Vochtigheidsmeter)

9 9 Gewicht Weegschalen voor diverse gewichten en in diverse nauwkeurigheden

10 10 Ruimtelijk meten (3D) In CAD model meten en beoordelen van vrije vormen. (oorspronkelijk Computer-aided drafting, nadien Computer-aided design) Meetpunten bepalen via contact of contactloos Evt. soorten tast- en scansystemen Voor- en nadelen meetmachine

11 11 6-punts uitrichting 3 punten meten in 1e richting. Begrenzing van 2 rotaties en 1 translatie. 2 punten meten in 2e richting. Begrenzing van laatste rotatie en 1 translatie. 1 punt meten in 3e richting. Begrenzing van laatste translatie. (Voorzover mogelijk deze punten haaks t.o.v. elkaar bepalen)

12 12 Geometrie Schuifmaat Hoogtemeter 3D meetmachine Meetprojector Liniaal Rolmaat Voelermaat Meetkeg Radiusmal etc.

13 13 Geometrie Pasmallen, Go / NoGo Indicatieve metingen Passen met tegendeel

14 14 Sterkte meten Trek- en drukmeterTrekbank

15 15 Kleur meten Verschillende kleurmeetapparatuur werken volgens hetzelfde principe. Het meten van de hoeveelheid teruggekaatste energie.

16 16

17 17 Kleur meten

18 18 Kleur meten

19 19 Glans meten

20 20 Glans meten Een meetprincipe Typische hoeken zijn 20°, 60° en 85°. Voor een hoogglans wordt de glans meestal met 20°, wat lagere glans bij 60° gemeten. Matte materialen worden gemeten bij 85°.

21 21 Normen en (klant)eisen Algemeen Klantspecifiek Tekening Product Kalibratie

22 22 Normen algemeen Een norm of standaard is een procedure of een maat waarvan een groep mensen met elkaar heeft afgesproken dat ze hem zullen gebruiken.

23 23 DIN 16 901 Kunststoff Formteile

24 24 Klantspecifiek

25 25 Tekening Scania titelblok Minimum vereist

26 26 Tekening Verschillende status termen

27 27 Tekening Volvo titelblok Minimum vereist

28 28 Product Voorbeelden van produktnormen in relatie brengen met praktijkgedeelte.

29 29 Kalibratie Systeem om de afwijking van een meetinstrument vast te stellen en te waarborgen. Herleiden naar ISO waarden. Justeren: opnieuw instellen van meetinstrument IJken is gerelateerd aan justeren maar is wettelijk verplicht bij overdracht van eigendom. (Verispect voorheen IJkwezen)

30 30 Kalibratie Aantoonbare herleiding met geaccrediteerde kalibratie-instellingen.

31 31 Kalibratie Geldt voor alle meetinstrumenten die gebruikt worden voor het te leveren product. Zichtbaar aan kalibratienummer. Wordt bewaakt d.m.v. kalibratiesoftware. Kalibratiefrequentie vaak 1 jaar. Voorbeeld: 1.234.5.67 PositieNr.Kenmerk pos. 1 1locatie Kwaliteitsdienst 2locatie Produktie 3locatie Bankwerkerij 4locatie I-park Wörth pos. 2 t/m 4 =xxxis het volgnummer pos. 5 1lengtemeetmiddel 2kalibers (b.v. radiusmal, ijkring) 3controlemallen 4testapparatuur 5balansen 63D meetmallen pos. 6 en 7 =xxstaat voor de Klant

32 32 3D referentie tabel 3D meetmethoden

33 33 3D meetmethoden

34 34 3D meetmethoden

35 35

36 36 Zijn er nog vragen?

37 37 Bedankt voor uw aandacht.

38 38 Welke metingen in KD, noemen en kort uitleggen MSA (S0 Cursus MSA.doc) Status Code Scania/Volvo ECO nummer Engineering Change Order


Download ppt "1 Meettechnisch beoordelen van producten. Training in het kader van WTV maart 2009."

Verwante presentaties


Ads door Google